به گزارش همشهری آنلاین، رویداد حمله به کاخ کنگره ایالات متحده آمریکا به وقایعی اشاره دارد که در روز ۵ و ۶ ژانویه ۲۰۲۱ طرفداران دونالد ترامپ، رئیسجمهور پیشین ایالات متحده، در واشینگتن، دی. سی. تجمع کردند تا به نتایج انتخابات ریاستجمهوری ۲۰۲۰ اعتراض کنند. این اعتراض که شبیه شورش قلمداد شد از خیابان به کاخ کنگره کشیده شد. نیروهای امنیتی کاخ کنگره ایالات متحده، چندین ساختمان در این مجموعه را تخلیه کردند. اما سرانجام محوطه سنا به اشغال معترضان درآمد.
پیشینه
ترامپ در پیامی ویدئویی از هوادارانش خواست آرامش پیشه کنند و بایدن سقوط کنگره را «تهاجم بیسابقه به دموکراسی و ارزشهای آمریکا» خواند اما عملا کار از کار گذشته بود و جهان در شامگاه چهارشنبه به تماشای یکی از تاریخیترین لحظههای تاریخ ایالات متحده نشست؛ جایی که اوباش جای سناتورها را گرفتند و با صندلیهای اشرافی نهاد قانونگذاری عکس یادگاری انداختند. این واکنش در حالی بود که پیش از این ترامپ در طی سخنرانی خود به هواداران خود دستور داد تا به سمت پایتخت آمریکا بروند تا اطمینان حاصل شود که انتخابات ۲۰۲۰ منتفی است. این حادثه اولین باری بود که از زمان سوزاندن واشینگتن در سال ۱۸۱۴ توسط انگلیس در خلال جنگ ۱۸۱۲، کاپیتول مورد هجوم قرار گرفت.
از نگاه آمار و نتایج
- تاریخ وقوع حادثه: ۶ ژانویه ۲۰۲۱
- مکان: کاخ کنگره آمریکا، واشینگتن، دی. سی.
- علتها: مخالفت با نتایج انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده آمریکا (۲۰۲۰)/ ادعاهای ترامپ دربارهٔ تقلب در انتخابات سال ۲۰۲۰/ تحریک طرفداران ترامپ برای مبارزه و برهم زدن فیزیکی شمارش آرا کالج انتخابات
- هدفها: اخلال، تأخیر و تغییر شمارش کالج انتخاباتی ایالات متحده به نفع ترامپ/ ضبط و نابودی گواهیهای تشخیص آرا کالج انتخاباتی/ فشار کنگره بر مایک پنس برای لغو انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده آمریکا (۲۰۲۰)
- روشها: شورش، غارت، آتشافروزی و تلاش برای بمبگذاری
- نتیجه: تلاش برای لغو نتایج انتخابات به نفع ترامپ که به شکست انجامید و استعفای: وزیر ترابری ایالات متحده آمریکا ایلین چاو، وزیر آموزش ایالات متحده آمریکا بتسی دواس، رئیس شورای مشاوران اقتصادی تایلر گودزپید، رئیس ستاد بانوی اول ایالات متحده آمریکا استفانی گریشام، دبیر اجتماعی کاخ سفید آنا کریستینا نیچتا لوید، فرستاده ویژه ایرلند شمالی میک مولوینیو قائممقام مشاور امنیت ملی متیو پوتینگر را بدنیال داشت.
منابع: گاردین، رویترز، ایبیسی نیوز و همشهری آنلاین مبتنی بر ۲ مقاله از نیویورکر