به گزارش همشهری آنلاین، ایسنا به نقل از فیز، نکته جالب توجه این است افرادی که در ایستگاههای تحقیقاتی بینالمللی در جنوبگان کار میکنند نیز شرایط سخت محیطی همراه با عوامل استرسزا بسیاری را تجربه میکنند که این دقیقا همانند وضعیتی است که افراد در طول کاوش طولانی مدت در فضا تجربه میکنند.
برای درک بهتر موانع روانی که فضانوردان با آن روبرو هستند، «کندیس آلفانو» استاد روانشناسی دانشگاه هیوستون و دیگر محققان یک چک لیست سلامت روان(MHCL) را ایجاد کردند. این لیست ابزاری خودسنجی است که میتواند تغییرات بهداشت روانی را در محیطهایی با شرایط سخت محیطی تشخیص دهد. طی این مطالعه محققان از چک لیست سلامت روان برای مطالعه تغییرات روانی در دو ایستگاه سرزمین جنوبی استفاده کردند.
آلفانو گفت: ما تغییرات قابل توجهی در عملکرد روانشناختی مشاهده کردیم اما الگوهای تغییر برای جنبههای خاص بهداشت روانی متفاوت بود. بارزترین تغییرات در احساسات مثبت مشاهده شد. تحقیقات قبلی هم در فضا و هم در محیطهای قطبی تقریباً منحصراً بر حالات عاطفی منفی از جمله اضطراب و علائم افسردگی متمرکز بوده است. اما احساسات مثبتی مانند رضایت، اشتیاق و حیرت ویژگیهایی هستند که برای خوب بودن در آن شرایط سخت مهم هستند.
جسد فضانوردان فوت شده در سفر مریخ چه میشود؟
در طول بررسیها دریافتیم احساسات منفی نیز در حال افزایش است. انجام اقداماتی با هدف افزایش احساسات مثبت ممکن است در کاهش خطر روانی در شرایط سخت، حیاتی باشد.
در این مطالعه آلفانو و دیگر محققان با استفاده از چک لیست علائم سلامت روان را طی ۹ ماه از جمله سختترین ماههای زمستان ردیابی کردند. یک باتری ارزیابی ماهانه نیز وجود تغییرات در جسم، نشانگرهای زیستی استرس مانند کورتیزول و استفاده از استراتژیهای مختلف تنظیم هیجان برای افزایش یا کاهش برخی احساسات را بررسی کرد.
نتایج مطالعه نشان داد با افزایش زمان حضور در ایستگاهها شرکت کنندگان تمایل به استفاده کمتری از استراتژیهای موثر برای تنظیم (یعنی افزایش) احساسات مثبت خود دارند.
یافتههای این مطالعه در مجله Acta Astronautica منتشر شده است.