به گزارش همشهریآنلاین به نقل از فارس، وزارت خارجه روسیه اعلام کرد طالبان در گفتوگوهای مسکو قول داده به مرزهای افغانستان با همسایههای این کشور در آسیای مرکزی احترام بگذرد.
وزارت خارجه روسیه در این بیانیه اعلام کرد «ضمیر کابلوف»، معاون وزیر خارجه روسیه که نماینده ویژه کرملین در مسائل افغانستان است با هیأتی از دفتر سیاسی طالبان دیدار کرده است.
در این بیانیه آمده است: «طرف روسی درباره تشدید تنشها در مناطق شمالی افغانستان ابراز نگرانی کرد و خواستار آن شد که اجازه ندهد این مسئله به خارج از این کشور تسری پیدا کند.»
وزارت خارجه روسیه تأکید کرده است: «طالبان قول داد به مرزهای کشورهای آسیای مرکزی تعرض نکند.»
«ولادیمیر پوتین»، رئیسجمهور روسیه روز چهارشنبه به مسئولان تاجیکستان قول داد به مسئله تشدید درگیریها در منطقه مرزی این کشور رسیدگی کند. پوتین علاوه بر این با رئیسجمهور ازبکستان نیز گفتوگو کرد.
«ضمیر کابلوف» روز گذشته گفت که طالبان منابع کافی برای تصرف و مهمتر از همه نگهداری شهرهای بزرگ و مراکز شهرستانها را ندارد.
وی با بیان اینکه هنوز امیدواری برای حل مسالمت آمیز بحران افغانستان وجود دارد، ادامه داد: «طالبان توانایی تغییر بیش از این برای تغییر وضعیت را نداردو به صورت سنتی فعالیت جنگی این گروه در تابستان افزایش و در زمستان کاهش می یابدو هر چند در این اواخر بخش از مناطق شمال را تصرف کرده، اما منابع لازم برای نگهداری شهرهای بزرگ را ندارد.»
این تحولات در شرایطی روی میدهند که «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا پنجشنبه شب اعلام کرد مأموریت نیروهای این کشور از افغانستان تا ۳۱ آگوست (۹ شهریور) خاتمه مییابد.
بایدن در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران در اینباره که آیا تسلط گروه طالبان بر افغانستان اجتنابناپذیر شده است پاسخ داد: «خیر اینطور نیست».
با اینکه دولت آمریکا پیشتر تاریخ یازدهم سپتامبر را برای تکمیل خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان اعلام کرده بود، رسانههای آمریکایی گزارش کردند که تاکنون حدود نود درصد از سربازان آمریکایی خاک این کشور را ترک کردهاند.
علاوه بر این، نشریه «پولیتیکو» به نقل از دو مقام آمریکایی خبر داده است که روند خروج نظامی این کشور از افغانستان «عملاً تکمیل شده است».
«جنیفر ساکی» سخنگوی کاخ سفید بامداد پنجشنبه در اینباره گفت: «رئیسجمهور صبح پنجشنبه (به وقت محلی) با تیم امنیت ملی خود دیدار میکند تا گزارش دورهای درباره پیشرفت روند کاهش نظامیان ما در افغانستان را دریافت کند».
همزمان با گمانهزنیها درباره خروج آمریکا از افغانستان، نخستوزیر انگلیس به نمایندگان پارلمان این کشور خبر داد که حضور انگلیس در افغانستان بعد از ۲۰ سال به پایان رسید.
خروج نظامیان خارجی از افغانستان با استقبال طالبان مواجه شده است، به طوری که اخیراً «ذبیح الله مجاهد» سخنگوی طالبان در واکنش به خبر خروج نظامیان آمریکا از بگرام گفت: «طالبان از روند خروج نظامیان آمریکایی و ناتو از بگرام حمایت و استقبال میکند».
بعد از توافق فوریه ۲۰۲۰ آمریکا و طالبان و امضای «توافقنامه صلح» بین دو طرف، روند خروج نظامیان آمریکایی و متحدان این کشور از افغانستان شروع شد.
ایالات متحده و دیگر کشورهای عضو ناتو در سال ۲۰۰۱ در پاسخ به حملات ۱۱ سپتامبر همان سال در آمریکا، به افغانستان حمله نظامی کردند و از آن زمان، حضور نظامی و اشغالگری آنها در افغانستان ادامه داشته است.
«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران روز پنجشنبه طی سخنانی در نشست پایانی گفتوگوهای بین الافغانی تهران گفت: «شجاعت در صلح مهمتر از شجاعت در جنگ است، زیرا برای صلح باید ایثار و گذشت داشت و از خواستههای حداکثری چشم پوشید و به خواستههای طرف دیگر توجه کرد، خصوصا در این گفتوگوها که طرف دیگری وجود ندارد و هر دو طرف برادران هم و در جستجوی صلح و آرامش برای ملت افغانستان هستند».