به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، دکتر مصطفی قانعی، عضو کمیته ملی واکسن کرونا درباره روند تولید واکسنهای ایرانی کرونا، گفت: منتظر هستیم تا اجازه ورود به فاز سوم مطالعه بالینی واکسن اسپایکوژن و ورود به فاز یک واکسن اسوه صادر شود.
او گفت: از جهت کارهای پژوهشی نیز در بین کارهای پیشین هنوز هیچ کدام CTD ارائه نکردند، ولی شاید ماه بعد یک یا دو واکسن دیگر برای مطالعه بالینی ورود پیدا کنند. هفت طرح در حال پژوهش و پیش بالینی هستند که یکی از آنها به نام رناپ با تکنولوژی MRNA احتمالا ماه آتی CTD خود را تحویل دهد.
وی افزود: یک شانس برای واکسنسازهای داخلی وجود دارد که آن هم بر اساس فرمایشات رئیس جمهور منتخب در راستای در اولویت قراردادن حمایت از واکسن داخلی است. ما به عنوان ستاد زیست فناوری ریاست جمهوری مدل حمایتی را استخراج کردیم و به شکلی شفاف به تامین سرمایه و نوع حمایت فکر کردیم. بر این اساس امید میرود واکسنسازهای داخلی با برنامهریزیهای صورت گرفته که ان شاءالله دولت بعد به محض استقرار انجام خواهد داد، با مشکلی مواجه نشوند.
قانعی درباره واکسن کووایران برکت، بیان کرد: فعلا تولید و تزریق واکسن ادامه دارد و امید میرود بتواند ماهی ۲ میلیون دوز واکسن تحویل دهد تا فازهای بعدی آن طی دو یا سه ماه آینده هم وارد مدار تولید شود و حجم تولید افزایش یابد.
وی درباره واکسن رازی هم گفت: واکسن کووپارس انستیتو رازی هنوز زیرساخت صنعتی ندارد و با فراهم شدن این زیرساخت امید میرود بین ۴ تا ۶ ماه آینده بتواند در اسکیل صنعتی تولیدش را انجام دهد. این واکسن در حال حاضر در فاز سوم کارآزمایی بالینی قرار دارد.
قانعی با تاکید بر اینکه هیچ کدام از پروژههای تولید واکسن ایرانی کرونا با شکست مواجه نشده است؛ درباره خط تولید واکسن اسپوتنیک در ایران هم اظهار کرد: خط تولید را اکتوور دارد راه اندازی میکند. اکتوور تولیدکننده و مالک اسپوتنیک است که میتواند واکسن را به ایران یا هر کشور دیگری بدهد. بنابر اظهار وزیر بهداشت تولید اول از روسیه تاییدیه گرفته است اما باید دید تولید آن به چه صورت و در چه حجمی انجام میشود.