به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا، بهرام عیناللهی وزیر بهداشت گفت: الان وضعیت مملکت و مرگ و میرها در طول تاریخ ما و جهان بیسابقه است. باید وارد میدان شد و مشکلات مردم را به حداقل رساند و من هم با توجه به تجربیاتم سعی کردم برنامههای خوبی ارائه دهم تا مشکل مردم را کم کنم.
وی با تشکر از همکارانش که یک سال و نیم است در تلاش برای مهار کرونا هستند، افزود: ما حدود ۲۰۴ شهید مدافع سلامت داشتیم و تعداد زیادی از همکاران ما به بیماری مبتلا شدند و این در صحنهبودن این افراد را میرساند. برخی از همکارانم در بیمارستانها از شدت خستگی به سختی کار میکنند. ایثارگری در مردم ما نهادینه است. آنها ۸ سال تمام ایثار کردند.
وزیر بهداشت گفت: کادر پزشکی ما عقبهای در دفاع مقدس دارد و در خطوط مقدم هم کار کردند و اکنون هم کادر درمان در تلاشند. تنها راهحلی که میتواند جلوی کرونا را بگیرد واکسیناسیون است و همه در دولت در این قضیه همصدا هستند. چون این امر هم تنها مربوط به وزارت بهداشت نیست و نیاز به ورود سایر نهادهاست. مثلا وزارت امور خارجه به شدت در این زمینه در تلاش است.
۶۰میلیون نفر باید واکسن بزنند
وزیر بهداشت در ادامه تاکید کرد: تهیه واکسن تنها از منابع داخلی کفایت نمیکند. حدود ۶۰ میلیون نفر بالای ۱۸ سال باید واکسن بزنند و با احتساب دو دوز واکسیناسیون، به ۱۲۰ میلیون دوز واکسن نیاز داریم. تا الان حدود ۲۷ میلیون دوز واکسن زدهایم که ۱۹ میلیون نفر دوز اول و ۸ میلیون نفر هم دوز دوم را دریافت کردهاند. با این احتساب هنوز به ۹۳ میلیون دوز واکسن نیاز داریم.
عین اللهی گفت: در مورد انجام واکسیناسیون باید آن را مردمی کنیم و از همه کمک بخواهیم. فقط پرسنل وزارت بهداشت نمیتوانند این کار عظیم را انجام دهند. کارهای خوبی در استانها انجام شده است. در بازدیدم از اهواز دیدم که یک حسینیه را برای این امر اختصاص داده بودند و همه نفرات جز یک رابط ما از خود حسینیه بودند. واکسنزدن کار سادهای است اما باید ثبت اطلاعات رعایت شود. بنابراین مردم باید به ما در واکسیناسیون کمک کنند.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه واکسیناسیون میزان مرگ و میر را کاهش میدهد، اظهار کرد: الان با تکمیل واکسیناسیون مراکز درمانی میبینیم که میزان مرگ و میر در این مراکز علیرغم افزایش فشار کاری به شدت کاهش یافته است. البته فراموش نکنیم حتی با وجود واکسیناسیون باز هم نباید از رعایت نکات بهداشتی غفلت شود. مردم باید مواردی را که وزارت بهداشت میگوید نظیر زدن ماسک، حفظ فاصله و ... جدی بگیرند. اکنون در شرایط بحرانی هستیم و ویروس در گردش است و گردش آن متوقف نشده است.
او افزود: از لاکداون که سخن میگوییم از ۱۰ تا ۱۰۰ درصد متغیر است. شرایط کشور به گونهای نیست که بتوان لاکداون ۱۰۰ درصدی داشت اما ستاد مقابله با کرونا بسته به شرایط این روند را انجام میدهد.
وی گفت: البته بعضا هم جدی گرفته نمیشود، زیرا معمولا انسانها چیزی که به چشم ببینند را جدی میگیرند. مثلا در دفاع مقدس چون موشک و بمباران را میدیدند متوجه بحران میشدند ولی اکنون ویروس به چشم مشاهده نمیشود. این روزها با گرفتاریهای خانوادگی مواجه هستیم و علیرغم علاقه مردم به رفت و آمد و ... باید رفت و آمد را محدود کرد.
عیناللهی تصریح کرد: نه تنها در کرونا بلکه در تمام برنامهها توجه ما به امر پیشگیری است. کرونا نشان داد پیشگیری بهتر از درمان است و خوشبختانه زیرساخت خوبی در این زمینه در خانههای بهداشت داریم. یکی از مشکلات ما امروزه در دنیا بیماریهای غیرواگیر نظیر چاقی، دیابت، فشارخون و ... است که در سبک زندگی ما پدید آمده است و این بیماریها قابل پیشگیری است.
تامین واکسن
وزیر بهداشت درباره تامین واکسن کرونا اظهار کرد: اکنون حدود ۱۰ تا ۱۲ میلیون ظرفیت تولید واکسن داخلی در یک ماه در یک شرکت واکسنسازی است. واکسن انستیتو پاستور، واکسن انستیتو رازی و واکسن سیناژن در مراحل پایانی هستند که تقریبا جمع اینها حدود ۵ میلیون دوز میشود ولی نیاز به واردات هم داریم.
عیناللهی گفت: قراردادهای واردات واکسن برایمان مشخص است و مبالغ را هم واریز کردیم و در مرحله ارسال محمولهها قرار داریم و پیشبینی میکنیم تا آخر مهرماه حدود ۴۰ تا ۵۰ میلیون دوز واکسن داشته باشیم.
وی گفت: اگر ۷۰ درصد مردم را واکسینه کنیم ایمنی نسبی ایجاد میشود. ما برنامه داریم دهه فجر امسال پایان واکسیناسیون کرونا را اعلام کنیم. وزارت بهداشت تنها نیست و ریاست جمهوری و سایر نهادها کنار ما هستند. مردم از حرفها خسته هستند و باید بیشتر عمل کنیم.
او درباره واکسنهای داخلی هم گفت: درست است که واکسنهای ایرانی با تاخیر مواجهند اما برای ماههای آتی به ما اطمینان خاطر میدهند زیرا بعدا هم به واکسن نیاز داریم. بیماری کرونا پایدار است و ما به دوز سوم هم نیاز داریم و اکنون برای افراد شاغل در مراکز درمانی دوز یادآور لازم است
پروتکلها رعایت نمیشود
وزیر بهداشت ادامه داد: در برخی خانوادهها و مردم درصد بالای رعایت پروتکلها را میبینیم اما از طرفی برخی هم رعایت نمیکنند و بیشتر شاید به کار فرهنگی نیاز داریم. شاید لازم است کار هنری در سریالها و مستندها انجام شود. ما در وزارت بهداشت هم اقدام به اطلاعرسانی میکنیم البته احتیاج به کارهای بزرگتر هم است و نیاز به محدودیتهایی است و شاید در آینده بین کسانی که واکسن زدند و کسانی که واکسن نزدند در خدماتمان تفاوتهایی قائل شویم که به آن قرنطینه هوشمند میگویند. خود واکسیناسیون هم باید هوشمند شود تا هم فرد و هم اطرافیانش ایمن شوند.
وی با تاکید بر لزوم استقبال مردم از طرحهای مدیریتی بیان کرد: قبل از اجرای هر طرحی باید مردم با آن آشنا شوند. طرح شهید سلیمانی در نقاطی نظیر مناطق روستایی به شدت قابلیت اجرا داشت. بحث بیماریابی بسیار مهم است اما باید فرهنگ در مردم ایجاد شود تا کسی که مبتلا به کرونا است در جامعه حاضر نشود که بیماری را به سایرین ندهد. اینکه برای همه کیت تشخیصی استفاده کنیم در هیچ جای دنیا انجام نمیشود و عملیاتی هم نیست و افراد باید بر اساس علائم آزمایش شوند.
وی به سابقه ریاست خود بر بیمارستان لبافینژاد اشاره کرد و ادامه داد: من در میدان هم کار کردم و باید کادر درمان طبقهبندی شوند و در سطح خاصی مسئولیتهای درمان کرونا را بدهیم. دستورالعملهایی از کمیته علمی کرونا میآید و میگویند بر آن اساس عمل شود اما اینها مقداری جای بحث دارد. دستور کمیته علمی لازم الاجرا است.
عیناللهی گفت: یکی از مشکلات ما در کشور در همه بیماریها مصرف نابجای دارو است و تجویز داروها استاندارد نیست. میزان دارو در هر نسخه در دنیا بین ۱.۲ تا ۱.۵ است در حالی که در کشور ما ۳ است که شاید به فرهنگ ما هم وابسته است. خیلی از بیماران در مراجعه به پزشک شاید نیاز به دارو نداشته باشند اما منتظر تجویز دارو هستند. تجویز دارو باید منطقی باشد.
وی ادامه داد: طبق برنامه توسعه ششم آوتآفپاکت (پرداختی از جیب بیمار) ما باید حدود ۲۵ درصد باشد اما الان بالای ۴۰ درصد است و باید پوشش بیمهای افزایش یابد. نیاز به نظارت و کنترل مراکز هم داریم. در بحث پاراکلینیک هزینههای زیادی به مردم تحمیل میشود که شاید ضروری نباشد و نیاز به نظارت بیمههاست. اگر منطقه مدیترانه شرقی را در نظر بگیریم سهم سلامت از GDP تقریبا مشابه کشورهای منطقه است.
وی درباره تعارض منافع مدیران و کارکنان بخش سلامت نیز تصریح کرد: هر کسی را که منصوب کنیم یک میثاقنامه از او میگیریم و با او عهد میبندیم زمان خود را صرف کاری کند که به او محول شده است.
وزیر بهداشت همچنین درباره موضوع پزشک خانواده یادآور شد: بودجه بهداشت و درمان ما از سال ۱۳۹۰ تاکنون ۵ برابر شده است ولی رضایتمندی مردم را نداریم. مقوله درمان مانند یک چاله است که هزینههای آن ادامه دارد و خدمات القایی یکی از معضلات ماست که هزینه زیادی به دولت تحمیل میکند. حتی در کشورهایی که GDP بالاتر از کشور ما دارند و از ما پیشرفتهترند برای اینکه هزینهها را کنترل کنند و در عین حال خدمات بهتری به مردم ارائه دهند از نظام ارجاع استفاده میکنند که یک راه برای پیگیری درست بیمار است. ۱۰ سال است همه دنبال اجرای طرح پزشک خانوار هستند اما عدم اجرای آن به مقاومت گروه پزشکی و بیماران بازمیگردد.
عین اللهی گفت: در این رابطه دو طرح پایلوت در مازندران و شیراز انجام شده است و زمینه آن در کشور وجود دارد و ما هم راهی جز رفتن به سمت پزشک خانواده نداریم. پزشکی خانواده در پیشگیری و درمان موثر است.
اهمیت نظام سلامت
وی با اشاره به اهمیت نظام سلامت الکترونیک افزود: هر درمانی که هرکسی انجام میدهد باید دیده شود. در پرونده الکترونیک درمان هر فرد مشخص است و بیمهگذار به راحتی میتواند آن را کنترل کند. بیمه پایه در کشور باید برای همه برقرار شود. آنهایی که بیمه نیستند دو دستهاند؛ کسانی که وضع مالی خوبی دارند و میگویند به بیمه احتیاج ندارند و دسته دوم افراد محروم جامعهاند که در برنامه خود گفتیم برای قشر محروم باید بیمه رایگان انجام دهیم و برای دسته اول هم باید سیاستهای تشویقی برای رویآوردن به بیمه داشته باشیم.
کمبود دارو
وزیر بهداشت درباره کمبود دارو نیز گفت: ۹۲ درصد داروهای مورد نیاز در کشور تولید میشود و ۸ درصد نیاز به واردات داریم. موضوع طرح ژنریک یکی از کارهای خوب اوایل انقلاب بود. استفاده از سامانه تیتک و ثبت شناسه داروها اقدام خوب دیگر است که متاسفانه مراکز درمانی در این امر سهلانگاری میکنند. با ثبت دارو به راحتی مبداء و مقصد دارو مشخص میشود.
وزیر بهداشت گفت: وقتی دارویی کم میشود افراد علاقه دارند دارو را بخرند و در خانه نگه دارند چون میترسند بعدا نتوانند دارو را پیدا کنند اما اگر بدانند در نرمافزارها سهمیه مشخص مصرف دارند این خرید زودهنگام اتفاق نمیافتد. مشکل دارو بیشتر در سیستم توزیع ایجاد میشود که انشاءالله به تدریج حل میشود. من به مافیای دارو اعتقاد دارم و برای مبارزه با آن افراد سیستم توزیع نباید در شرکت دیگری سمت داشته باشند.
عیناللهی درباره چشمانداز ۱۴۰۴ نیز گفت: به بسیاری از اهداف حوزه سلامت در این برنامه نرسیدیم اما باید تلاش خود را انجام دهیم و در برنامه بعدی به اهداف برسیم.
درباره فرزندآوری و افزایش جمعیت
وی درباره سیاستهای خود در مقوله فرزندآوری و جمعیت نیز اظهار کرد: یکی از مشکلات کشور کمبود جمعیت است. الان ۱۲ درصد مردم ما سالمندند و شاید در ۲۰ سال آینده یکسوم جمعیت سالمند شوند. یکی از موضوعات مهم هر حکومت نسل جوان است. متاسفانه پروژههایی سالیان قبل با عنوان کنترل جمعیت اجرا شد که صدمههای جدی به ما وارد کرد. در مورد افراد دارای مشکلات ناباروری برنامه داریم که کلیه هزینه این افراد را تامین کنیم و باید بحثهای تشویقی را هم دنبال کنیم. فراموش نکنیم یک بخش موضوع جمعیت به ما بازمیگردد و بخشهای زیادی به سازمانهای دیگر مربوط است.