به گزارش همشهری آنلاین، خط افق لندن روز به روز طولانیتر میشود؛ گاهی اوقات به نظر میرسد تنها چیزی که در این شهر رشد میکند برج های شیشهای، فولادی و بتونی است. با این حال، اگر با دقت نگاه کنید، چیز دیگری پیدا خواهید کرد که به شدت جذاب است؛
لندن پر از درخت است! در واقع، این شهر آنقدر شاخ و برگ دارد که از نظر فنی یک جنگل به شمار میآید؛ این یک ادعا نیست، بلکه طبق تعریف سازمان ملل متحد، جنگل هر جایی است که حداقل ۲۰ درصد از مساحت آن درخت باشد و کلانشهر لندن با ۲۱ درصد درخت به واقع شهری شگفتانگیز است.
در حالی که این نکته شهر ۱,۵۷۲ کیلومتر مربعی لندن را در ردیف جنگلهای آمازون قرار نمیدهد، اما پایتخت انگلستان را در زمره شهرهای بسیار سرسبز جای داده است؛ در حقیقت به ازای هر فرد از جمیعت ۸.۶ میلیونی این شهر شلوغ، یک درخت وجود دارد و با این حال ساکنان این شهر به داشتن مزارع محلی تشویق میشوند.
مزرعههای محلی در گوشه و کنار این شهر وسیع و پرجمعیت به یک سرگرمی برای ساکنان تبدیل شده و ارتباط بسیار خوبی بین شهروندان، محیط و غذا برقرار کردهاست؛ لندن در ایجاد اتفاقات بزرگ در فضاهای کوچک مهارت دارد و توسعه این مزارع از زمینی گرفته تا هیدرو و آکواپونیک در املاک مسکونی، پشت بامها و زیرزمینها گواهی بر این مدعاست؛
علاوه بر تامین نشاط محیط شهری و کمک به بهبود هوا، این مزارع به افزایش امنیت غذایی شهر نیز کمک میکنند. ناامنی غذایی - فقدان دسترسی مطمئن به غذای تازه سالم و مقرون به صرفه - یک مسئله دائمی در کلانشهرهای جهان است. اختلاف ثروت بر دسترسی به غذا تأثیر میگذارد و همچنین کیفیت غذا بر سلامت ژنتیکی و حتی توانایی یادگیری و ارتباطهای اجتماعی نیز موثر است.
مزرعه به مردم -در هر سنی- اجازه میدهد تا غذایی سالم داشته باشند و معنای اتصال به طبیعت و زندگی کردن را درک کنند. «کشاورزی در عصر کنونی آنقدر ناآشنا است که پرورش غذا چیزی است که برای بسیاری از مردم، بهویژه بچهها، واقعاً غریبه به نظر میرسد.» این را مریم ولیجی، رئیس هیات مدیره مزرعه محلی اربن روتز لندن گفت.
مزرعهای که مریم مسئولیت آن را برعهده دارد چهار دهه فعالیت داشته و تولیدات آن در بازارهای محلی و با قیمت مناسب به فروش میرسد؛ به گفته او از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۱۹ حدود ۲۶ هزار دلار از فروش محصولات این مزرعه درآمد ایجاد شده و این در حالیست که بخشی از تولیدات هم به گروههای خیریه اهدا شده است.
در کنار تامین مواد غذایی خانواده و فروش و اهدای محصولات، برخی مزارع برای علاقه مندان و افراد فعال مسابقاتی را نیز برگزار میکنند؛ مسابقه بز آکسفورد-کمبریج در مزرعه اسپیتال فیلدز در شرق لندن یک رویداد سالانه محبوب است که برای اقتصاد مزرعه نیز مفید است؛ جالب اینجاست که این مزرعه در یک خیابان فرعی، در کنار خیابان شیک و پرهیاهو بریک لین قرار دارد.
مزرعه اسپیتال فیلدز با جامعه و محیط اطراف خود در ارتباط است. در طول هفته، مردم می توانند به راحتی طیف وسیعی از محصولات -تخم مرغ، گیاهان و کمپوست- و همچنین سایر کالاهای محلی را خریداری کنند و حتی غذای خود را در رستوران این مزرعه میل کنند.
در کنار مزارع مسطح و فضای باز و قدیمی، مزارع شهری و جدیدی مانند فارم شاپ هم که به تازگی افتتاح شده، در لندن وجود دارد؛ این مزرعه در ساختمانی در منطقه دالستون ایجاد شده و مجموعهای از محیطهای آکواپونیک و هیدروپونیک و همچنین محیطهای رشد سنتی و خاکی را در خود جای داده است.
فارم شاپ از فناوریهای پیشرفته استفاده میکند و از گوشه و کنار فضاهای خود استفاده کرده تا مزرعهای مدرن و کارآمد را در یک ساختمان شهری جای دهد، به طور مثال یک مرغداری کوچک در پشت بام فارم شاپ راه اندازی شده است؛ تکنیکهای جدید این مجموعه، آن را به یکی از اولینها در نوع خود در جهان تبدیل کرده است.
اگرچه طراحیهای زیست محیطی-اجتماعی هزینه دارد اما کشاورزی شهری بسیار فراتر از پرورش گیاهان و حیوانات و بازارهای محلی است؛ این کار رویکردی مدرن برای ایجاد منابع غذایی پایدار و فضاهای تعامل اجتماعی است. کشاورزی به عنوان ابزاری برای حفظ یا توسعه عرضه مواد غذایی، اشتغال و حتی بهبود کیفیت محیط مهم است. البته نباید از شرایط بد تولید و یا اثرات منفی شهرنشینی بر کشاورزی نیز غافل شد.
بر اساس اعلام فائو، استفاده از آب شهری گران است و کشاورزان شهری و حومه اغلب آب را از فاضلاب شهری و عمدتا به شکل تصفیه نشده آن استفاده میکنند که خطر بیماری را برای کشاورزان و مصرف کنندگان افزایش میدهد بنابراین متولیان مزارع شهری روشها و طرحهای جدید آبیاری در مقیاس کوچک را به عنوان راهحلی برای صرفهجویی در مصرف آب آموزش میدهند.
فناوریهای جدید آبیاری معمولا کم هزینه و کم مصرف هستند؛ آبیاری زیرزمینی و قطرهای میتواند کارایی آب را افزایش دهد و آب مصرفی را به یک سوم کاهش دهد؛ از دیگر سو تماس فاضلاب و محصول در این روشها به حداقل می رسد و احتمال آلودگی نیز کاهش مییابد. سایر روشها مانند هیدروپونیک نیز علاوه بر صرفه جویی در مصرف آب، تولید محصول را تسهیل میکند و در شرایط شهری که با محدودیت خاک و فضا، کمبود آب و بروز آفات بسیار کارآمد است.
کشاورزی شهری بسیار فراتر از تولید خوراکیهای گیاهی و حیوانی و بازارهای محلی قابل توجه است؛ این نمادی از رویکرد مدرن کلانشهرها برای ایجاد منابع غذایی پایدار و فضاهای اجتماعی است و بیش از پیش مورد توجه مسئولان و ساکنان شهرهای بزرگ جهان قرار میگیرد.