گروه بین‌الملل: مشاور امنیتی ملی عراق از احتمال تصویب توافقنامه امنیتی عراق و آمریکا در جلسه کابینه مالکی خبر داده است.

موفق الربیعی دراین باره به خبرگزاری فرانسه گفته است که توافقنامه امنیتی که میان بغداد و واشنگتن امضا می‌شود، بسیار مثبت است.

وی همچنین گفته است پیش‌نویس اخیر توافقنامه امنیتی در بر گیرنده‌ حاکمیت کامل و نهایی عراق و تضمین باقی نماندن نیروهای خارجی در کشور همزمان با پایان سال 2011 است.

توافقنامه امنیتی عراق و آمریکا براساس آخرین نظر سنجی‌های انجام شده توسط خبرگزاری نهرین نت با مخالفت 88 درصدی مردم عراق مواجه است.

درصورت تصویب توافقنامه امنیتی، توسط حداقل دوسوم از وزرا، در جلسه امروز کابینه عراق، این توافقنامه برای تصویب نهایی باید از سد مجلس این کشور نیز بگذرد.

اکثر نمایندگان مجلس عراق، براساس آنچه از گفت‌وگوهای آنان با رسانه‌های جمعی می‌توان یافت، مخالف امضای این توافقنامه هستند.

محمود المشهدانی، رئیس پارلمان چندی پیش به صراحت از تصویب نشدن این توافقنامه در کابینه عراق سخن گفته بود. در میان نمایندگان پارلمان عراق، تنها فراکسیون اکراد، حامی امضای این توافقنامه هستند؛

چه آنکه براساس بندی از این توافقنامه آنها می‌توانند حاکمیت خود بر منطقه کردستان عراق را، مستقل از دولت مرکزی بغداد، گسترش دهند.

علی الدباغ، سخنگوی دولت عراق هفته گذشته تغییرات انجام شده در پیش‌نویس قطعنامه  از سوی آمریکا را ناکافی دانسته بود و خبر   احتمال تصویب آن در جلسه امروزیا فردای کابینه کمی عجیب به‌نظر می‌رسد.

در واکنش به احتمال بالای تصویب توافقنامه امنیتی در کابینه مالکی، روز جمعه آیت‌الله سیستانی، از مراجع تقلید شیعیان هشدار داده بود که اگر نسخه نهایی این توافقنامه با حاکمیت و اقتدار کشور مغایرت داشته باشد، خود مستقیما دخالت خواهد کرد.

پیش از این محافل رسانه‌ای وابسته به دولت عراق مدعی شده بودند آیت‌الله سیستانی بحث امضای توافقنامه را به صلاحدید دولت عراق گذاشته است.

اما درادامه روند مخالفت‌های مردمی با امضای توافقنامه امنیتی با ایالات متحده ، مقتدی صدر روحانی جوان شیعه عراقی خواهان برگزاری نماز وحدت در میدان قدس  بغداد و تظاهرات مسالمت آمیز علیه توافقنامه امنیتی با آمریکا شده است.

سخنگوی حزب الوفاق الوطنی به ریاست ایاد علاوی هم از مالکی خواست تا تحت فشار و سیاست‌های خارجی و داخلی به‌ امضای این توافقنامه‌ تن ندهد و برای اهداف و عزت عراق تلاش کند.

حزب الوفاق الوطنی سومین فراکسیون بزرگ پارلمان عراق است و 31 کرسی را در اختیار دارد.

توافقنامه امنیتی واشنگتن- بغداد، شرایط و مقررات مربوط به تداوم حضور نظامیان آمریکایی در عراق را که مهلت قانونی آن براساس مصوبه سازمان ملل   ۳۱ ژانویه به پایان می‌رسد، تعیین می‌کند.

برخی از قسمت‌های توافقنامه از قبیل مصونیت قضائی آمریکایی‌ها در عراق ، همچنان مهم‌ترین بحث‌هایی است که از سوی عراق و آمریکا پاسخ روشنی به آن داده نشده است.

دیروز آمریکا در واکنش به افزایش احتمال تصویب این توافقنامه در کابینه عراق اعلام کرد که این توافقنامه به سود هر 2 کشور عراق و آمریکاست.

گوردون جاندرو، سخنگوی کاخ سفید گفت: ما معتقدیم که این توافقنامه خوبی است که هم به نفع عراق و هم به نفع آمریکاست.

مالکی می‌داند حتی اگر توافقنامه در کابینه هم تصویب شود باز در پارلمان عراق به سد بزرگ منتخبان ملت عراق خواهد خورد. شاید از همین روست که وی توپ را به زمین پارلمان خواهد انداخت تا شاید کمی از فشارهای وارده بر خود بکاهد.