تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۴۰۱ - ۰۸:۵۳

گذر امام‌زاده یحیی (ع) مهم‌ترین و قدیمی‌ترین گذر محله کهن عولادجان طهران است که میدان‌گاهی کوچک با نام «باغ پسته بیک» در میانه آن، پای هر رهگذر تازه‌ واردی را از رفتن سست می‌کند تا از چرایی نامگذاری‌اش، بداند.

همشهری آنلاین- سحر جعفریان: محله عودلاجان یکی از قدیمی‌ترین محله‌های مهم و کلان «طهران» بوده که قدمت آن به بیش از ۴۵۰ سال پیش، زمان شاه تهماسب صفوی بازمی‌گردد. سال‌هایی که حکومت تصمیم گرفت از میان روستایی بی نام و نشان، شهری سیاسی با نام «طهران» را بیرون کشد. شهری که با شروع ساخت و سازهای نوین و تحولات شهری در عهد ناصری، محله کهن «عولاجان» در آن از اهمیت برخوردار شد.

البته پیوستگی تاریخی عودلاجان نیز در پی این تغییر و تحولات شهری، طبق یکی از معروف‌ترین نقشه‌های تهران (۱۲۳۳ هجری شمسی) یعنی نقشه ترسیم شده توسط «مسیو کرشیش» (معلم اتریشی مدرسه دارالفنون)، خیلی زود از بین رفت و تقریبا ۲۰ گذر و کوچه اصلی در آن وجود داشت. گذرهایی مانند حمام نواب، شتر گلو، مسجد حوض، حاجی آقا بابا، نقاره‌چی‌ها، میرزا آقاجان و گذر امام‌زاده یحیی(ع) از نوادگان امام سجاد(ع).

در گذر پُر پیچ و خم امام‌زاده یحیی (ع)، اماکن دیدنی و تاریخی بسیاری واقع شده که یکی از مهمترین آنها، میدانگاه کوچک «باغ پسته بیک» است. برای رمزگشایی از نام این میدانگاه دوار با آن حوض مستطیلی شکل و مغازه‌های نم‌گرفته اطرافش، باید تاریخ را مرور کرد. کلیت محله عودلاجان کهن در بخش‌ها و فضاهای مذهبی، بازاری و باغات خلاصه می‌شد که طبق اسناد تاریخی موجود، پهنه گذر امام‌زاده یحیی (ع) بیشتر در مجاورت بخش و فضای باغ‌هایی با مالکان اعیانی و اشرافی، سامان یافته بود. باغ‌های سرسبزی که گروهی از تهران‌شناسان، «انار» را محصول اصلی و غالب آن می‌دانند و گروهی دیگر نیز «پسته» را بر آن انارهای سرخ و آب‌دار، علاوه می‌کنند.

از سویی دیگر، «بیک» یا «بیوک» در گویش آذری به معنای «بزرگ» یا «خان» ایل و طایفه است که اغلب از نام آنها در نامگذاری و شناسایی گذری که نزدیک به محل سکونت آن بزرگ و خان معروف بوده، بهره می‌بردند. بنابراین با در کنار هم قرار دادن عناوین «باغ پسته» و «بک» می‌توان نتیجه گرفت، میدان‌گاه اصلی گذر امام‌زاده یحیی (ع)، میان و یا در مجاورت باغی شکل گرفته که سال‌های دور، در تملکِ بیکی معروف و ثروتمند بوده است.

البته این نتیجه و روایتی است که خود اهالی گذر امام‌زاده یحیی (ع) نیز، بیشتر بر آن توافق دارند و گواه آن را ثبتِ نام و یاد باغ‌های پسته در ضلع شرقی محله عودلاجان در نقشه‌های قدیمی تهران می‌دانند.

تصویری از محله عودلاجان

میدان باغ پسته
میدان باغ پسته