به گزارش همشهری آنلاین، بیرغبتی به مطالعه و کتاب مسئله دیروز و امروز نیست . احتمالا قدمتی همپای تاریخ نشر در ایران دارد. هرگاه هم که مسائل و مصائب معیشتی بر زندگی روزمره جامعه چیره میشود، کتاب بیشتر به محاق میرود و به شکل مضاعفتری از زندگی مردم دور میشود. با این حال، نهادهای مختلف به حکم وظیفهای که برایشان مشخص شده، میکوشند تا در فرصتهای مختلف به ترویج و تبلیغ کتاب و کتابخوانی بپردازند. احتمالا هفته کتاب، بعد از ایام برپایی نمایشگاه کتاب تهران، مهمترین مقطعی است که نهادهای متولی حوزه فرهنگ برای چند روزی توجه خود را به کتاب معطوف میکنند. امسال هم از ۲۱ تا ۲۷آبان هفته کتاب با شعار «ما همانیم که میخوانیم» برگزار میشود. روز گذشته، نشست خبری سیامین دوره هفته کتاب با حضور علی رمضانی، دبیر سیامین دوره هفته کتاب و مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران، برگزار شد. وی در این نشست از آمارهای حوزه نشر و برنامههای هفته کتاب گفت.
۱۱۶میلیون نسخه کتاب در یک سال
رمضانی با اشاره به اینکه از هفته کتاب سال گذشته تا امروز بیش از ۱۱۶میلیون نسخه کتاب منتشر شده، گفت: ناشران دوران کرونا را پشتسر گذاشتند و توانستند به نیاز مخاطبان پاسخ دهند. در نتیجه تولید ۱۱۶میلیون نسخه کتاب، بیش از ۷هزار و۶۰۰ میلیارد تومان اقتصاد این حوزه به گردش درآمده است. در سیامین دوره تلاش شده تا این رویداد فرهنگی مانند نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران عمومی و دغدغه مردم و فضای رسانه کشور به سمت کتاب و کتابخوانی معطوف شود؛ بنابراین شعار «ما همانیم که میخوانیم» که از کتابخوانی جمع بزرگِ کتابخوانهای ایرانی حکایت میکند انتخاب شد.
اکران کتاب در شهر
در ادامه، رمضانی از همکاری با نهادها و دستگاههای مختلف برای اجرای برنامههای هفته کتاب گفت و افزود: در همگرایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مجموعه نهاد کتابخانههای عمومی کشور، کانون پرورش فکری کودک و نوجوان، کانون فرهنگی و هنری مساجد و وزارت آموزش و پرورش، بهعنوان ۴ دستگاه اساسی مرتبط با مردم، تمرکز ویژه شد تا بتوانیم اتفاقاتی را در فضای عمومی رقم بزنیم. در ۳۱استان کشور در ۳ دسته پویش و مسابقات، نشستها و معرفیها، تحلیل و تکریم از پیشکسوتان و اصحاب صنعت نشر توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی با همکاری ۴دستگاه گفته شده و ۶۰دستگاه دیگر طراحی شده است. همچنین طرح اکران شهری کتابهای نویسندگان و به شهر آوردن کتاب نیز یکی دیگر از اقدامات و برنامههای هفته کتاب است که از ۲روز قبل در تهران آغاز شده و در سراسر کشور نیز اجرا میشود. این کتابها آثار برگزیده جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران، جایزه جلال آل احمد و جشنواره بینالمللی فجر است که طبق توافق انجام شده در کتابفروشیهای خیابان کریمخان زند و انقلاب بهنمایش گذاشته میشود.
بیش از هزار اثر در «کتاب و رسانه»
همچنین، رمضانی درباره برگزاری بیستمین دوره جشنواره «کتاب و رسانه» گفت: بیش از یکهزار اثر و ایده به دبیرخانه جشنواره رسیده و اختتامیه رویداد ایدهپردازی که بخش جدید جشنواره امسال است، همزمان با هفته کتاب برگزار میشود. این جشنواره تخصصی است و سیاست این دوره به این شکل بوده که تغییرات اساسی در رویکردمان داشته باشیم؛ بنابراین امسال ۴جایزه اعم از جایزه انتخاب مردمی، رسانه حامی کتاب، شخصیت رسانهای کتاب و ناشر برگزیده در استفاده از رسانهها نیز به جشنواره کتاب و رسانه اضافه شده است.
تلویزیون اینترنتی کتاب
رمضانی در بخشی دیگری از صحبت هایش به افتتاح تلویزیون اینترنتی کتاب اشاره کرد و گفت: تلویزیون اینترنتی کتاب هم در این هفته متولد شد. این نخستین تلویزیون اختصاصی کتاب است و تلاش میکند با استفاده از ظرفیت، تصویر متفاوتی از صنعت نشر ارائه کند؛ بایگانی برنامههای محبوب تلویزیونی درباره کتاب نیز انتخاب شده تا در کنار تولیدات اصلی، این تلویزیون اینترنتی در دسترس مخاطبان قرار بگیرد.
آغاز به کار سامانه خرید از کتابفروشیها
«سامانه خرید از کتابفروشی» که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی متولی آن است در هفته کتاب کارش را آغاز میکند. بهگفته رمضانی، از روز پنجشنبه ۴۰میلیارد تومان خرید به سمت کتابفروشیهای کشور ارجاع داده میشود. مجموعه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ۱۰میلیارد تومان برای خرید اقشار مختلف دارای کد ملی درنظر گرفته که هر نفر بهازای ۴۰۰هزار تومان خرید۱۰۰هزار تومان یارانه دریافت میکند. بهگفته دبیر هفته کتاب، کتابفروشیها از طریق این سامانه میتوانند ویترین خود را در معرض دید مردم ایران، در اقصی نقاط کشور بگذارند. وی گفت: این سامانه پس از راهاندازی بهصورت دائمی کار میکند و به مرور زمان آثار جدید هم به آن اضافه خواهد شد. بعد از تجربه موفق نمایشگاه مجازی کتاب که کتابها گاه حتی به آدرسهایی فاقد پلاک ارسال میشد، این بار کتابفروشان میتوانند آثار خود را به آدرسهایی در سراسر کشور ارسال کنند.
در پایان این نشست، پوستر سیامین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران توسط تعدادی از خبرنگاران حوزه کتاب رونمایی شد. سؤالی که درباره همه برنامههای هفته کتاب وجود دارد این است که آیا این اقدامات به راستی، رونق کتابخوانی را در پی خواهد داشت؟