به گزارش همشهری آنلاین، با این حال باید گفت که دنیا به سمت حذف کامل جنگندهها حرکت نمیکند. برنامهای که کشورهای مطرح و درواقع صاحبنام و صاحبسبک ازجمله ایران در حوزه پهپادی دنبال میکنند، بحث تلفیق پهپادها با هواپیماهای سرنشیندار است. به این صورت که پهپاد هدف میدهد و جنگنده هدف میزند. درواقع این کاری ترکیبی است.
یا اینکه پهپادها بهعنوان سکوی شناسایی برای هواپیماهای سرنشیندار عمل میکنند. پهپادها بهدلیل ارزانبودن، این قابلیت را دارند که در تیراژ بالا تولید شوند و حتی جای جنگندهها را پر کنند. کما اینکه امروزه پهپادهای انتحاری، در حال گرفتن جای موشکهای کروز هستند و با هزینه کمتر تمام قابلیتهای یک موشک کروز را دارند. اما درباره جنگندهها باید گفت طبیعتا هوشمصنوعی و فناوریها هر قدر هم که پیشرفته باشند، قابلیت تصمیمگیری در لحظه یک انسان را ندارند، چون ممکن است موارد زیادی وجود داشته باشد که روی تصمیمگیری مؤثر باشد.
بهخاطر همین موضوع، درحال حاضر افقی برای کنار گذاشتن کامل جنگندههای سرنشیندار و جایگزین کردن آنها با انواع بدونسرنشین وجود ندارد، بلکه آنچه در عمده کشورها دنبال میشود، تلفیق این دو و انجام عملیات مشترک توسط هر دو است.
امروز ما در فناوریهای مختلف پهپادی چه در حوزه بال و بدنه، چه در حوزه موتور، چه در حوزه اویونیک (تجهیزات الکترونیکی هواپیما) و چه در حوزه سامانههای هدایت و کنترل، حرف برای گفتن داریم.
بیشتر بخوانید:
بعضی از فناوریهایی که در حوزه پهپاد بهکار گرفته شده باعث جهش کشور در آن فناوریها هم شده است. بهعنوان مثال، ما به برکت فناوری پهپادی، در حوزه فایبرگلاس و در حوزه متالورژی، برخی صنایعمان چند سر و گردن بالاتر رفتهایم. پهپاد باعث جهش صنعت کامپوزیت ما هم شده است.
این ادعا نیست و شواهد و مدعا هم دارد که در واقع پهپاد باعث تحول در این صنعت شده است. همین تحولی که در صنعت کامپوزیت شد، وارد سایر صنایع هم شده و آنجا هم مورد استفاده قرار گرفته است. فرمانده سنتکام یا همان فرماندهی مرکزی ارتش ایالات متحده به صراحت اعلام میکند که ایران با استفاده از پهپادهایش برتری هوایی را بعد از جنگ کره از ما گرفته است. همین نکته نشان میدهد که ایران چه جایگاه قابلتوجهی در حوزه پهپادی دارد.
محمد شلتوکی-کارشناس حوزه دفاعی