همشهری آنلاین- حسن حسن زاده: بعد از اقامه نماز، هر کدام از پیرغلامان اباعبدالله(ع)، مثل همه این سالها که در هیئات و مجالس عزاداری اهلبیت(ع) آبرو جمع کردهاند، با نوای گرم و صدای جانسوز برای عزاداران و عاشقان اهلبیت(ع) روضه میخوانند. در جای جای مسجد توجهمان به نونهالان و نوجوانانی جلب میشود که بعضی از آنها با وجود سن و سال کم، عبای مداحی به تن دارند و با کسب تجربه در محضر استادان مداحی و پیرغلامان، امیدوارند یک روز عبای پیرغلامی اهلبیت(ع) به تن کنند.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
حاج حمیدرضا خادمعلی مداح و پیرغلام اهلبیت(ع) سن: ۵۵
حاج حمیدرضا خادمعلی، مداحی و روضهخوانی را نزد پدرش حاج رضا خادمعلی که از مداحان و روضهخوانان قدیمی تهران بود، از ۸ سالگی و در مجالس روضه خانگی و هیئات ریشهدار محلههای مرکزی شهر یاد گرفت. اگرچه حاج حمیدرضا خادمعلی را خیلیها با مداحی و روضهخوانی دهه اول محرم در هیئت حضرت اباالفضل(ع) میدان هفتمتیر، جلسات شبهای دوشنبه هیئت حضرت اباالفضل(ع) جنتآباد و جلسات ماهانه هیئات خیابان ایران میشناسند، اما اهالی منطقه ما هم نوای گرم این پیرغلام اهلبیت(ع) را بارها در جلسات هیئت محبان الرضا(ع) خیابان صفا شنیدهاند. خادمعلی، سال ۱۳۸۵ به دعوت جمعی از ایرانیان مقیم کانادا برای مداحی و روضهخوانی در مراسم تأسیس یک حسینیه به این کشور سفر کرد. نوای جانسوز این پیرغلام اهلبیت(ع) آنقدر به دل ایرانیان و حتی مسیحیانی که در مراسم حضور داشتند، نشست که حاجی یکبار دیگر هم برای برگزاری مراسم روضه اباعبداللهالحسین(ع) عازم کانادا شد و در سفر دوم ۷ نفر از مسیحیان هم در مجلس روضه او به دین اسلام مشرف شدند.
حاج سید موسی میرخانی مداح و پیرغلام اباعبداللهالحسین(ع) سن: ۵۷
پدر و پدربزرگ حاج سید موسی میرخانی از روحانیون منبری و اهل علم تهران بودند. سید موسی جوان، از ۱۱ سالگی در منابر پدرش حجتالاسلام حاج سید عبدالمهدی میرخانی حضور داشت و نخستین بار ۱۴ ساله بود که پدر عبای روضهخوانی اهلبیت(ع) را روی شانه او انداخت و نوای گرمش به گوش عاشقان اباعبداللهالحسین(ع) رسید. او که دروس مقدماتی حوزوی را در کلاس درس حجتالاسلام شیخ احمد معصومی در خیابان ری گذراند، در مداحی و روضهخوانی هم از محضر استادان بزرگی چون مرحوم حاج نادعلی کربلایی، حاج سید مصطفی هاشمی دانا، حاج محمد علامه و حاج حسن محمدی استفاده کرد. نوای گرم و روضههای جانسوز حاج سید موسی میرخانی شبهای دوشنبه در هیئت جوانان حسینی صنف بزاز تهران در محله قدیمی پاچنار، هواخواه زیادی دارد و خیلی از اهالی منطقه ما هم پای روضهها و نوحهخوانیهای این پیرغلام اهلبیت(ع) نشستهاند.
هم محلی ها هم آمدند
مسجد بابالحوائج(ع) خیابان اقبال، یکی از شلوغترین شبهایش را تجربه میکرد. اهالی محله شهید اسدی، صفا و نمازگزاران محلههای دیگر هم آمده بودند تا در مراسم تجلیل از پیرغلامان اهلبیت(ع) شرکت کنند. مداحان و روضهخوانهای موسفیدی که محرم و صفر امسال هم مثل سالهای گذشته با نوای گرم و خاطرهانگیزشان، چراغ هیئات قدیمی محله را روشن نگه داشتند. مراسم با اقامه نماز مغرب و عشا و قرائت قرآن کریم آغاز شد و حضور عاشقان اهلبیت(ع) که میخواستند در روزهای پایانی ماه صفر یکبار دیگر پای روضه اهلبیت(ع) بنشینند، چشمگیر بود. آنقدر که با شروع برنامه و روضهخوانی پیرغلامان و مداحان نوجوان منطقه، دیگر جایی برای نشستن در مسجد قدیمی خیابان اقبال پیدا نمیشد. بعد از قرائت آیاتی از قرآن کریم، حجتالاسلام «سید وحید حسینی» امام جماعت مسجد بابالحوائج، دقایقی برای حاضران به سخنرانی پرداخت و سخنانش را اینگونه آغاز کرد: «امشب مجلس تقدیر از پیرغلامان اهلبیت(ع) است. کسانی که همه عمر و زندگیشان را پای مجالس، هیئات و روضهخوانی برای اهلبیت(ع) و سرور وسالار شهیدان گذاشتهاند. در محرم و صفر کمتر پیش میآید که از روضه اصحاب و یاران امام حسین(ع) خوانده شود، من اما میخواهم برای «جون» روضه بخوانم. کسی که سمت غلامی امام حسین(ع) و افتخار خدمتگزاری امام را داشت و در روز عاشورا هم شجاعانه جنگید و به شهادت رسید...» پس از روضهخوانی حجتالاسلام حسینی، نوبت به سخنرانی مهدی وکیلپور مدیر فرهنگسرای امید رسید. وکیلپور هم از دلایل لزوم تجلیل و قدردانی از پیرغلامان اهلبیت(ع) گفت و نفس گرم آنها را یکی از عوامل زنده ماندن روایات و حماسه عاشورا میان اقشار مردم برشمرد. بخش اول مراسم با روضهخوانی حاج سید موسی میرخانی مداح و پیرغلامی که خیلیها برای شنیدن نوای گرم و روضههای جانسوزش، در مراسم تجلیل از او و حاج حمیدرضا خادمعلی شرکت کرده بودند، پایان یافت.
اشک های نوجوانانه
با وجود اینکه دقایق زیادی از شروع مراسم گذشته بود اما رهگذران و عابرانی که از مقابل مسجد بابالحوائج(ع) عبور میکردند، با شنیدن صدای روضه اباعبداللهالحسین(ع) خودشان را به شبستان مسجد رسانده و دقایقی مهمان برنامه شدند. بخش دوم مراسم تجلیل از پیرغلامان اهلبیت(ع)، اما حال و هوای دیگری داشت و باعث شد خیلی از همان رهگذران، تا پایان مراسم حضور داشته باشند. بهویژه وقتی که مداحان نونهال و نوجوان در کنار پیرغلامان اهلبیت(ع) حاضر شدند و با آن صدای جوان و تازه نفسشان برای حاضران در برنامه، شعر، روضه و نوحه خواندند. محمد بزرگی یکی از دبیران و استادان مداحی شرق تهران که در طول ۱۸ سال آموزش مداحی، مداحان نوجوان بسیاری را به هیئات و مجالس روضه اهلبیت(ع) معرفی کرد، پشت تریبون قرار گرفت و با معرفی او جمعی از مداحان نونهال برای عاشقان اهلبیت(ع) نوحه خواندند. وقتی که احسان رامه با آن سن و سال کم و عبای کوچکی که روی دوش انداخته بود، با صدای گرم و رسایش شروع به شعرخوانی کرد، حال حاج سید موسی میرخانی و حاج حمیدرضا خادمعلی دیدنی بود. جمعیت حاضر در مراسم هم با شور و حرارت خاصی عزاداری میکردند و برای مظلومیت شهدای کربلا اشک میریختند. بعد از مداحی و روضهخوانی ۲ مداح نوجوان دیگر، این ۲ پیرغلام اهلبیت(ع) از جا برخاستند و به یاد ایامی که با همین سن و سال افتخار روضهخوانی اهلبیت(ع) نصیب آنها شده بود، برای سلامتی و موفقیت مداحان نونهال دعا کرده و آنها را در آغوش گرفتند. دقایقی بعد با حضور حجتالاسلام حسینی، امام جماعت مسجد بابالحوائج(ع)، مهدی وکیلپور «مدیر فرهنگسرای امید»، «محمد بزرگی» دبیر مداحی و اعضای هیئت امنای مسجد بابالحوائج(ع)، از حاج سید موسی میرخانی، حاج حمیدرضا خادمعلی و ۲۰ مداح نونهال و نوجوان منطقه با اهدای لوح سپاس و هدایا تجلیل شد.
در این مراسم از مداحان نونهال و نوجوان منطقه هم تجلیل شد
محمد بزرگی یکی از مربیان مداحی شرق تهران که نونهالان و نوجوان بسیاری را با مداحی و روضهخوانی اهلبیت(ع) آشنا کرده و در این مراسم هم به همراه ۲۰ نفر از مداحان نونهال منطقه حضور داشت، از اهمیت تجلیل از پیرغلامان و توجه به مداحان نونهال میگوید: «۱۸ سال است که دبیر مداحی هستم و هنوز هم خودم را شاگرد پیرغلامانی چون حاج سید موسی میرخانی و حاج حمیدرضا خادمعلی میدانم. این پیرغلامان بودند که چراغ راه و مسیر صحیح ذاکری اهلبیت(ع) را به نسلهای بعدی منتقل کردند تا مجلس روضه اهلبیت(ع) همیشه پر رونق باشد. به برکت همین آموزههای آنان، مداحان نونهال نسل گذشته امروز از مداحان جوان و شایسته کشور شدهاند و نونهالانی که امشب برای عزاداران و حاضران در برنامه روضه خواندند هم با کسب تجربه در همین برنامهها و مراسم سالهای آینده عبای پیرغلامی اباعبداللهالحسین(ع) را روی شانه میاندازند.»
احسان رامه سن: ۸ هنرجوی مداحی
میخواهم در همین مسیر بمانم
«از کودکی علاقه زیادی به نوحهخوانی و گوش کردن مداحی و روضهخوانی پیرغلامان اهلبیت(ع) داشتم. با وجود اینکه در خانواده ما کسی مداح یا روضهخوان نبود اما وقتی همراه پدرم به هیئت قدیمی محله میرفتم دلم میخواست برای عزاداران نوحه بخوانم. شعرهای زیادی را هم از حفظ بودم. حالا یک سال است در جلسات آموزش مداحی حاج محمد بزرگی شرکت میکنم و میخواهم در آینده هم همین مسیر را ادامه دهم»
حسین نظری سن: ۱۶ هنرجوی مداحی
از پیرغلامان اهلبیت(ع) یاد میگیریم
«پیش از ورود به عرصه مداحی و روضهخوانی، قرائت قرآن انجام میدادم و هنوز هم در کنار مداحی به قرائت قرآن هم علاقه دارم. ۳ سال پیش به واسطه یکی از دوستانم در هیئت با حاج محمد بزرگی آشنا شدم و از آن موقع بود که آشنایی با مداحان و پیرغلامان اهلبیت(ع) باعث شده بیشتر از قبل به مداحی علاقهمند شوم. باید بگویم علاوه بر یادگیری فنون مداحی و روضهخوانی تلاش میکنم از نکات اخلاقی وآموزههای پیرغلامانی مانند حاج سید موسی میرخانی و حاج حمیدرضا خادمعلی استفاده کنم.»
احمدرضا دهقانی سن: ۱۳ هنرجوی مداحی
کاش من هم پیرغلام آقا شوم
«نخستین نفری بودم که در خانواده سراغ مداحی رفتم. همیشه همراه پدرم در مجالس و هیئات محله حاضر بودم و چون صدای خوبی هم داشتم در مدرسه قرآن میخواندم. حالا بعد از ۳ سال که در جلسات آموزش مداحی حاج جعفر بزرگی شرکت میکنم، در هیئت هفتگی که در منازل برگزار میشود و نیز هیئت پیروان امام حسین(ع) برای عزاداران مداحی میکنم. دلم میخواهد یک روز افتخار پیرغلامی اهلبیت(ع) نصیبم شود.»
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*منتشر شده در همشهری محله منطقه ۱۳ در تاریخ ۱۳۹۵/۰۹/۰۷