همشهری آنلاین، خانوادهای که کمکم از اردیبهشت سر و کلهشان پیدا میشود و بعضی وقتها تا آخرین ماه تابستان هم مهمان خانهها هستند؛ خانوادهای پرخاصیت، زیبا و خوشرنگ و البته خوشمزه.
شاهتوتها
کمی از توت سفید بزرگتر و البته زیباتر است. این توت خوشرنگ که مثل الماس میدرخشد، شامل مقدار زیادی ویتامینهای A، B، B۱، B۲ و C و مقدار زیادی پروتئین، چربی و آهن، گلوکز، کلسیم و املاح معدنی مثل تانن دارد. شاه توت به دلیل داشتن ویتامینهای A و C در
رفع خستگی ناشی از فعالیتهای فکری مفید است. محققان شاهتوت را در مقایسه با ۴۰ نوع میوه تازه دیگر به عنوان اولین میوه از نظر فعالیت آنتیاکسیدانی معرفی کردهاند که فیتوکمیکالهای قوی مثل آنتوسیانین دارد.
آنتوسیانین همان رنگدانه سیاه شاهتوت است که از عفونتهای دستگاه ادراری، سرطان و حملات مغزی جلوگیری میکند. شاهتوت همچنین از ساخته شدن کلسترول بد جلوگیری میکند.
شاهتوت را بعد از غذاهایی که فراوردههای لبنی در آن به کار برده شده است، استفاده نکنید. بعد از خوردن شاهتوت هم بهتر است غذا و چاشنیهای تند و ترش نخورید.
فرنگی توتها
توتفرنگی با اینکه از نظر جثه از شاهتوت بزرگتر است؛ ولی از نظر میزان آنتیاکسیدان بعد از شاهتوت در مقام دوم است. توتفرنگی سرشار از فیبر غذایی و منگنز است. ویتامین C توتفرنگی حتی از توت سفید هم بیشتر است.
آنتیاکسیدانهای توتفرنگی شامل آنتوسیانین و اسید چرب غیراشباع آلاژیک است که با عوامل و سلولهای سرطانزا مبارزه میکنند. همچنین آنتیاکسیدان توتفرنگی از اکسیداسیون کلسترول بد جلوگیری میکند؛ بنابراین میوه مناسبی برای بیماران قلبی است.
توتفرنگی سرشار از ویتامینهای B، C، قند، سلولز، مواد چربی، آهن، فسفر، منیزیم، پتاسیم، سدیم، سیلیس، ید و برم است. اگر سیلیس بدن کم باشد بدن آماده پذیرش سرطان و تصلب شرائین میشود ولی با خوردن توتفرنگی میتوان به جنگ این بیماریها رفت.
املاح معدنی توتفرنگی، عضلات و رودهها را مجبور به انبساط و انقباض میکند و همین باعث میشود که یبوست برطرف شود. اسید سالسیلیک موجود در توتفرنگی بر عملکرد مناسب کبد، مثانه و کلیهها اثر قابلتوجهی دارد.
تحقیقات نشان داده است که مصرف روزانه یک واحد توتفرنگی (هشت عدد) باعث افزایش قابلتوجه میزان فولات خون میشود و فشارخون بالا را کاهش میدهد. فولات مقدار هموسیتنین خون را کم میکند. هموسیتنین اسید آمینهای است که باعث مسدود شدن رگهای خونی میشود. توتفرنگی به دلیل داشتن ویتامین C در درمان بیماریهای لثه موثر است.
تمشک
شاید چیدن کلی تمشک زحمت داشته باشد و خارهایش دستها را آزار بدهد؛ ولی خوردنش آنقدر مفید است که میتوان خار آن را به جان خرید. تمشک غنی از آنتوسیانینهای ضدسرطانی مثل اسیدهای چرب غیراشباع آلاژیک، کوماریک اسید و فرولیک اسید است. تمشک مقدار زیادی ویتامین A، C، E، اسید فولیک، فیبر و کلسیم دارد. فیبر تمشک فیبری محلول به نام پکتین است که باعث کاهش میزان کلسترول میشود. تمشک به دلیل داشتن ویتامینهای C و K برای اوره و فشار خون مفید است و خاصیت ضدعفونی کننده هم دارد. اسید سالسیلیک تمشک در تسکین درد هم موثر است.
آب تمشک میزان قابل توجهی قند فروکتوز دارد. یک لیوان آب تمشک اندازه یک لیوان نوشابه قند دارد؛ البته قند فروکتوز طبیعی.
توت سیاه
توت سیاه هم از خانواده توتهاست ولی به خاطر اینکه از بقیه توتها کمشیرینتر است، کمتر هم مورد استقبال قرار میگیرد. توت سیاه هم مثل توت سفید سرشار از انواع ویتامین B و A و C است. توت سیاه مدر و از بینبرنده ورمهای حلق و حنجره است. همچنین برای افرادی که مبتلا به یبوست طولانی هستند هم تجویز مناسبی است.
توت سفید
توت سفید که نقش مادر خانواده را بازی میکند سرشار از مواد قندی گلوکزو املاح معدنی اسید سوکسینیک و ویتامینهای A و C است. این میوه دارای آنتی اکسیدانی به نام آنتوسیانید است. آنتی اکسیدان توت میزان کلسترول بد خون را کاهش میدهد و از بیماریهای قلبی و عروقی و سرطان جلوگیری میکند. توت سفید حاوی مقدار زیادی فیبر است که برای بیماران گوارشی تجویز مناسبی است.
پژوهشگران معتقدند فیبرهای نامحلول موجود در توت سفید کالری جذب شده در بدن را کم میکند و باعث کاهش وزن میشود. و به دلیل داشتن ویتامین c و آهن برای کسانی که کمخون هستند، میوه مناسبی است. توت به دلیل داشتن انواع ویتامینهای گروه B در کاهش رفع ترس، عصبانیت فوری، اضطراب و هیجان هم موثر است. ویتامین A توت باعث رشد ناخن هم میشود. توت دارای کلسیم، منیزیم و تانن هم هست.
توت علاوه بر همه خاصیتهایش پرکالری هم هست. ۱۰۰ گرم توت سفید که معادل یک فنجان است ۶۱ کالری انرژی دارد. قند موجود در توت سفید برای افراد مبتلا به دیابت ضرری ندارد.