به گزارش همشهری، استان گیلان وسیعترین شالیزارهای شمال کشور را دارد. گرچه کاهش بارندگیها، کم شدن ذخیره حجم سدها را بهدنبال داشته، اما برنامهریزی برای مدیریت منابع آبی برای کم نشدن از مساحت زیرکشت نشا در اولویت برنامههای جهادکشاورزی استان بودهاست. همچنین «صالح محمدی» رئیس جهادکشاورزی گیلان به همشهری میگوید که تسطیح و نوسازی بیش از 30درصد شالیزارهای گیلان که حدود 88هزار هکتار میشود و نیز عملیات تسطیح 500هکتار انجام شد. انجام مکانیزه کشت برنج در شالیزارهای این استان منجر به کاهش هزینهها و افزایش تولید در هر هکتار شدهاست. مدیر امور زراعت سازمان جهادکشاورزی گیلان با اشاره به کشت مکانیزه در بیش از ۱۸۰هزار هکتار از اراضی شالیزاری گیلان انجام شده، گفت: «پیشبینی میشود امسال ۷۲۰هزار تن برنج سفید در شالیزارهای گیلان تولید شود.
ابراهیم اکبرزاده افزود: «براساس آمار ۱۸۵هزار هکتار از شالیزارهای استان بهصورت ماشینی کشت شده که ۱۳۵هزار هکتار آن برداشت شده است.»
برداشت برنج تا پایان شهریور ادامه دارد. با این حال برداشت برنج در ۷۰درصد از اراضی استان گیلان معادل 165هزار هکتار، انجام شدهاست. آمار نشان میدهد که ۳۰۰هزار شالیکار در استان گیلان مشغول بهکار هستند.
در استان مازندران نیز شالیکاران مشغول کار هستند. حسن عنایتی، رئیس جهادکشاورزی مازندران به همشهری میگوید: «امسال نه فقط کشت مکانیزه نشا بلکه برای برداشت برنج هم بهصورت برداشت مکانیزه پیش میرویم بهطوری که 70درصد نشاکاری امسال با 4900ماشین نشاکار و 95درصد برداشت بهصورت مکانیزه انجام میشود.»
مازندران بیش از 40درصد برنج کشور را تولید میکند و سطح زیرکشت در مجموع به 215هزار هکتار میرسد. تاکنون ۱۵۹هزارو۳۴۷ هکتار مزارع شالیزاری استان مازندران بهطور مکانیزه و مابقی به روش سنتی برداشت شده است.
علی اکبر مهقانی، مدیر بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی گلستان نیز از کاهش 40درصدی بارندگی در گلستان خبر میدهد و به همشهری میگوید: «کاهش بارندگی بهمعنای کاهش سطح زیرکشت در گلستان است. به هر حال منابع آبی در گلستان تقلیل پیدا کرد و ارقام زودرس کشت شد.»
ارقام کیفی طارم سنگی، طارم هاشمی و دمسیاه و ارقام پرمحصول ندا، شیرودی و فجر در استان گلستان کشت شده و این روزها شالیکاران در حال برداشت محصول هستند.