همشهری آنلاین - یکتا فراهانی: کامپوزیت دندان (dental composite) یک درمان در دندانپزشکی است که به منظور ترمیم شکستگی، پوسیدگی و رفع ترک، تغییر سایز، فرم و رنگ دندان استفاده میشود. کامپوزیت دندان مادهای خمیری شکل از جنس رزین و همرنگ دندان است که روی دندان فرم داده و به کمک اشعه مخصوص سفت میشود.
برای سالهای متمادی، روند دندانپزشکی ترمیمی این بوده است که تنها ترمیمهای کامپوزیت یک یا دو سایه را در عمل روزانه قرار دهند. با توجه به سن بیمار و ضخامت مینا، تغییرات زیادی در روشنی یا تیرگی وجود دارد که بر رنگ کلی دندان تأثیر میگذارد. اما ترمیمهای زیبایی تنها در صورتی قابل دستیابی هستند که مقادیر مختلف مینای طبیعی با مواد کامپوزیتی با شفافیت مشابه بازسازی شوند.
تکنیکهای ترمیم دندان
در سالهای اخیر، تکنیکهای لایهبندی آناتومیک توسط پزشکان مختلف با هدف دستیابی به ترمیم طبیعیتر مورد حمایت قرار گرفتهاند. ماهیت این تکنیکها مشابه یکدیگرند؛ یعنی ساختار دندان از دست رفته لایهبهلایه با استفاده از مواد کامپوزیتی بازسازی میشود.
با افزایش سن افراد، مینای دندان تیرهتر میشود، بنابراین لازم است چندین سایه کامپوزیت شفاف وجود داشته باشد که بتواند در آینده این مشکل را برطرف کند. یکی از روشهای کامپوزیت دندان به روش لایرینگ layering است که درباره آن با دکتر حمید علی نژاد، دندانپزشک گفت وگو کردهایم.
روکشهای دندان
دکتر حمید علی نژاد درباره روکشهای دندان توضیح میدهد: روکشها یک لایه از مواد هستند که جلوی دندانهای موجود چسبانده میشوند تا ظاهری جدید ایجاد کنند و در واقع یکی از بهترین روشها برای اصلاح طرح لبخند به شمار میروند. انواع مختلفی از روکشها وجود دارد، اما متداولترین آنها روکشهای سرامیکی یا ونیر هستند.
کامپوزیت دندان به روش لیرینگ
این دندانپزشک در مورد نوع دیگری از کامپوزیت دندان به روش لیرینگ یا لایرینگ layering میگوید: «یکی از موارد ضعف کامپوزیت ونیر نسبت به لمینت، مات و گچی بودن رنگ کامپوزیت است. اگر کامپوزیت ونیر با دقت زیاد و تکنیک صحیح انجام شود میتواند ظاهری بسیار زیبا و شفاف داشته باشد و نمای آن شبیه لمینت سرامیکی باشد. ولی همزمان مزایای کامپوزیت دندان را هم داشته باشد؛ مثل عدم تراش دندان و هزینه مناسبتر.
به گفته این دندانپزشک، با تکنیک صحیح میشود مشکلات کامپوزیت ونیر را حل کرد. منظور از تکنیک صحیح و مناسب، استفاده از روش لایرینگ یا کاربرد کامپوزیتهای دندانی با ترانسلوسنسی های (عبور نور) متفاوت در لایههای مختلف است و البته در نهایت پالیش مناسب هم کار را تکمیل میکند. توجه داشته باشیم در لمینیتها، عبور نور و شیشهای بودن در لبه دندان در طبیعیتر به نظر رسیدن و زیبایی آنها نقش زیادی دارند.
دکتر علی نژاد درباه روش لیرینگ اضافه میکند: به روزترین شیوه برای تعیین رنگ کامپوزیتهای دندانی، تکنیک لیرینگ است. در این روش اصل، رنگ کامپوزیتها بر اساس سایههای مختلف دندان واقعی انتخاب میشود. سایههای مختلف رنگ دندان اصلی را برای کامپوزیت به صورت لایه به لایه قرار میدهند تا کاملاً شبیه به دندان واقعی باشد.
طبیعی بودن دندانها
دکتر علی نژاد میگوید: برای سفیدی طبیعی و واقعی در کامپوزیت دندان طبیعی میتوان از تکنیک رنگ لایهبهلایه استفاده کرد. اگر دقت کرده باشید دندانهای واقعی هم درجهبندی رنگی متفاوتی دارند؛ به گونهای که لبههای دندان شفاف و اواسط و میانههای دندان مات است. بنابراین میتوانید رنگهای سفید را انتخاب کنید و با استفاده از تکنیک layering به دندانها ظاهری طبیعی بدهید.