همشهری آنلاین-معصومه ماه پیکر: «حیدر داننده» شورایار محله میگوید که حاج حسین کاسب منصفی است که متأسفانه به علت بیماری مدتهاست خانهنشین شده و امیر زندیه، دامادش مغازه را میگرداند. لبنیاتی کنار بزرگراه آزادگان واقع شده است. بوی شیر محلی در فضای مغازه پیچیده و چند نفر در مغازه منتظرند که شیر و ماستشان را از فروشنده تحویل بگیرند. امیر زندیه در حالی که شیر و ماست را وزن میکند به دست مشتریان میدهد. اندکی صبر میکنیم تا سرش کمی خلوت شود. سراغش میرویم تا از او درباره کسب و کارش بپرسیم.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
از دامپروری تا لبنیاتی
«امیر زندیه» داماد حاج حسین مرادی، سالهاست در کنار حاج حسین به حرفه لبنیاتی مشغول است. او ۵۴ سال دارد و بیشتر اوقاتش را در لبنیاتی میگذراند. زندیه از شروع کارش میگوید: «داماد اول حاج حسین هستم. پس از ازدواج برای کمک به حاج حسین در لبنیاتی وی به حرفه ماستبندی و فروش محصولات لبنی پرداختم. ۳۰ سالی میشود که به این حرفه مشغولم. البته در حال حاضر مدتی است به دلیل بیماری حاج حسین ناچارم مسئولیت لبنیاتی را برعهده بگیرم.»
حاج حسین ۷۵ سال دارد و از ساکنان قدیمی منطقه است. آن دوران محل فعلی لبنیاتی، دامپروری بود و حاج حسین در کنار پدر به گاوداری در این محل میپرداخت. حالا مدتها از آن دوران میگذرد و قسمتی از دامپروری قدیمی به فروشگاه بزرگ لبنیاتی تبدیل شده است. وجود فروشگاه لبنیاتی قدیمی در این محل باعث شده تا بسیاری از اهالی این خیابان را با نام ماستبندی بخوانند. زندیه با اشاره به این موضوع میگوید: «در گذشته پدر حاج حسین در محل لبنیاتی فعلی، دامپروری داشت و به پرورش گاو مشغول بود، باگذشت زمان قسمتی از زمین دامپروری به بزرگراه آزادگان افزوده شده و حاج حسین هم دامپروری را به بیرون از منطقه منتقل کرد. حدود ۳۰ سال میشود که دامپروری آن دوران به لبنیاتی تبدیل شده است.»
محصولات لبنی با شیر تازه
حرفه اصلی حاج حسین، دامپروی و کشاورزی است. اما در کنار آن لبنیاتی هم دارد. دامادش در اینباره میگوید: «زمین کشاورزی حاجی، اطراف منطقه قرار دارد که هر سال مقداری زیادی جو و ذرت از آن برداشت میشود. البته شیر لبنیاتی را هم از گاوداری حاجی میآوریم.» حاج حسین در گاوداریاش تعداد زیادی گاو نگهداری میکند که روزانه حدود ۵ تن شیر از آنها به دست میآید. زندیه میگوید: «هر روز صبح مقداری از شیر گاوداری را برای تهیه محصولات لبنی میآوریم و بقیه شیر را به کارخانه پگاه میفروشیم.»
بیماری و جراحی قلب حاج حسین باعث شده تا این روزها وی در خانه استراحت کند و پسر و دامادش مسئولیت گاوداری و لبنیاتی را به عهده بگیرند. البته اگرچه حاج حسین در گاوداری و لبنیاتی حضور ندارد، اما پیگیر کارهاست، چون دوست دارد محصولاتش خوب و سالم به دست مردم برسد. اگرچه مصرف لبنیات برای هر فرد ضروری است، اما اغلب به دلیل ترس از بیماریهایی مانند تب مالت سعی میکنند کمتر لبنیات محلی تهیه کنند. زندیه معتقد است: «دامپروی ما صنعتی است، چون دامها بهطور مرتب معاینه میشوند. هیچ نوع بیماری و مشکلی ندارند، پس شیری که از آنها تولید میشود هم سالم است. البته ما همیشه سعی میکنیم به مشتری یادآوری کنیم، شیری را که از لبنیاتی میخرند حتماً قبل از مصرف خوب بجوشانند.»
بستنی پرفروش لبنیاتی
این روزها به دلیل گرمای هوا، عمده فروش زندیه را بستنی تشکیل میدهد. بستنیهای مغازه لبنیاتی منطقه هم از شیر تولیدی گاوداری تهیه میشود. زندیه میگوید: «برای اینکه جلو خطر ابتلا به بیماری تب مالت از راه بستنی را بگیریم شیری را که با آن بستنی تهیه میکنیم خوب میجوشانیم تا خدای ناکرده مشتریانمان را بیمار نکند. »
مشتریان مغازه حاج حسین را همه گروههای سنی منطقه تشکیل میدهند و اغلب آنها از مشتریان ثابت مغازه هستند. البته قرار گرفتن مغازه در کنار بزرگراه باعث شده است که افراد گذری هم برای خرید به این مغازه مراجعه کنند. لبنیاتی منطقه به محصولات خود در مغازه اشارهای میکند و میگوید: «معمولاً مشتریان برای خرید شیر به مغازه مراجعه میکنند. روزانه بین ۳۰۰ تا ۴۰۰کیلوگرم شیر میفروشیم. البته ماست و دوغ هم فروش خوبی دارد. »
حرفه لبنیاتی از جمله حرفههایی است که باید بهداشت در آن به خوبی رعایت شود. زندیه هم برای جلوگیری از آلودگی مغازه همواره سعی میکند محیط مغازه و دستگاهها را تمیز و بهداشتی نگهداری میکند: «محصولات و اجناس مغازه ارتباط مستقیمی با سلامتی افراد دارد، پس همیشه شیر را از گاوداری روزانه به مغازه میآوریم و در مخزنهای مخصوص خنککننده میریزیم تا فاسد نشود. قسمتی از مغازه هم کارگاه تولید ماست است. شیر را در آن به خوبی میجوشانیم و سپس ماست درست میکنیم تا مشکلی پیش نیاید. » زندیه همیشه مقدار شیر را به اندازه تهیه فرآوردههای لبنی و مصرف اهالی فروشگاه میآورد تا فاسد نشود، چون دوست دارد مشتریانش همیشه سلامت باشند.
-----------------------------------------------------------------------
رمز موفقیت لبنیاتی قدیمی منطقه چیست؟
هدف اصلی؛ رضایت مشتری
جذب مشتری از جمله مواردی است که اغلب افراد در کسب و کارشان سعی میکنند آن را رعایت کنند. البته وقتی جنس خوب به دست مشتری داده شود جذب مغازه خواهد شد و حتی ممکن است مشتری ثابت آن مغازه شود. زندیه رضایت مشتری را هدف اصلی خود در کسب وکار میداند و میگوید: «مشتری در قبال پولی که به فروشنده میدهد، دوست دارد جنس خوب و سالم بگیرد. پس یک کاسب برای رضایت مشتری باید جنس خوب و سالم بفروشد.»
او کاسب خوب را کسی میداند که به سود کم قانع باشد و میافزاید: «کاسب خوب کسی است که بهدرصد کم سود راضی باشد و با مشتری منصفانه برخورد کند. رعایت حال مشتری نه تنها باعث خوشحالی و رضایت مشتری میشود، بلکه رضایت خدا را هم در پی دارد و رضایت سبب افزایش برکت مال هم میشود. کاسب خیابان باقری همه روزه کارش را از ۷ صبح با نام خدا شروع میکند و تا ساعت ۱۰ شب در مغازه حضور دارد.» او هنگام وزن محصولات سعی میکند وزن جنس مقداری از وزن آن بیشتر باشد و میگوید: «همواره مواظب هستم کمفروشی نکنم، چون نه تنها گناه بزرگی محسوب میشود، بلکه کمفروشی و تقلب آفت روزی حلال است و از برکت رزق و روزی میکاهد.»
---------------------------------------------------------
۴۰۰ شیر توسط زندیه در لبنیاتی حاج حسین بهطور روزانه مصرف میشود. این شیر هر روز تازه تهیه میشود و مورد استفاده قــرار میگــیرد.
۳۰ است که زندیه محصولات لبنی حاج حسین را به اهالی میفروشد. خیلیها از نقاط دیگر تهران هم برای خرید این لبنیات به منطقه ما میآیند تا طعم محصولات حاج حسین را بچشند.
-----------------------------------------------------------------------------------------------
*منتشر شده در همشهری محله منطقه ۱۸ در تاریخ ۱۳۹۳/۰۶/۰۲