حسینیه بیت‌الزهرا(س) با استقبال اعضای فعالش، کاربری‌های فرهنگی و آموزشی پیدا کرده است و از مهم‌ترین داشته‌های ساکنان محله امیریه به حساب می‌آید.  

همشهری آنلاین معصومه اصغری: بیش از یک دهه است که اهالی قدیمی محله امیریه برای شرکت در مناسبت‌های مذهبی روی حسینیه بیت‌الزهرا (س) حساب ویژه باز کرده‌اند. اینجا مساحت زیادی ندارد و از فضاهایی که مجموعه‌های فرهنگی دیگر در اختیار دارند، خبری نیست. این حسینیه می‌توانست خانه ۲ طبقه ۱۸۰ متری در بن‌بست منصوری باشد، اما حالا همین پایگاه مذهبی چشم و چراغ اهالی محله‌ای شده که سال‌هاست دل در گرو اهل‌بیت(ع) دارند و به‌طور خودجوش در برنامه‌های مختلف آن مشارکت دارند.  

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

گامی برای‌ ترویج فرهنگ مطالعه

کتابخانه حسینیه بیت‌الزهرا(س) همه روزه جز روزهای تعطیل از ساعت ۸ تا ۵ بعد از ظهر در طبقه دوم این مرکز فعالیت می‌کند. روزهای اول تعداد کتاب‌های این مرکز چندان زیاد نبود، اما اهالی محله هم در این زمینه فعال شدند و خیلی‌ها با نذر کتاب مخزن آن را پر کردند. حالا بیش از ۶ هزار جلد کتاب در این کتابخانه در اختیار اعضا و مهمانان حسینیه قرار می‌گیرد. متصدی این بخش از بیت‌الزهرا(س) می‌گوید، تنها بانوان می‌توانند از خدمات این کتابخانه بهره‌مند شوند و آقایان هم در صورت تمایل می‌توانند کتاب‌ها را به امانت بگیرند: «بیشتر اعضای کتابخانه را بانوان هم‌محله‌ای و کسانی که در کلاس‌های مختلف علوم قرآنی شرکت می‌کنند، تشکیل می‌دهند. به همین دلیل خدمات کتابخانه را ویژه بانوان قرار دادیم تا آنها به راحتی بتوانند از آن استفاده کنند.»

«مریم اکبری» می‌گوید در این حسینیه کودکان هم در مراسم مذهبی شرکت می‌کنند و به همین دلیل تعدادی کتاب کودک هم در مخزن کتابخانه نگهداری می‌شود: «گاهی بانوانی که برای شرکت در کلاس‌های مذهبی به کتابخانه مراجعه می‌کنند، کودکان و نوجوانان خود را به این مرکز می‌آورند. آنها مستقیم به طبقه بالا می‌آیند و با انتخاب یک کتاب به مطالعه آن می‌نشینند و به این شکل آموخته‌های‌شان بیشتر می‌شود و وقت‌شان به بطالت نمی‌گذرد.»

در مخزن کتابخانه بیشتر کتاب‌هایی با موضوع داستانی، مذهبی، آموزشی، احکام، ادبیات و تاریخ دیده می‌شود: «با همه محدودیت‌های این مکان تلاش شده تا در اینجا محیطی آرام و مناسب برای مطالعه ایجاد شود. خوشبختانه استقبال بانوان از این مرکز خوب است و تقریباً تمام کسانی که در کلاس‌های آموزشی حسینیه شرکت می‌کنند از اعضای فعال کتابخانه نیز هستند.»

اکبری می‌گوید که اهالی و معتمدان محله‌ای همگام بامدیران شهری باید برای افزایش امکانات محله‌شان تلاش کنند و کلاس‌های آموزشی و کتابخانه در حسینیه بیت‌الزهرا(س) نیز در همین راستا دایر شده است: «آموزش، مؤلفه‌ای است که باعث پیشرفت شهروندان محله می‌شود. شهروندان با توانایی و آگاهی بیشتر هم می‌توانند شهر بهتری بسازند و آن را اداره کنند. به همین دلیل تا جایی که امکان دارد باید در ایجاد کردن چنین فضاهایی تلاش کنیم و نهایت استفاده را از چنین مراکزی ببریم.»

محفل انس با قرآن کریم 

برگزاری دوره‌های مختلف علوم قرآنی از برنامه‌های اصلی حسینیه بیت‌الزهرا(س) است. تا به حال بیش از هزار نفر به‌طور دوره‌ای در این کلاس‌ها شرکت کرده و با روخوانی و صوت و لحن و تفسیر قرآن آشنا شده‌اند. تربیت حافظان قرآن کریم نیز در برنامه‌های جانبی این مرکز فرهنگی مذهبی گنجانده شده تا تعداد حافظان کلام وحی در محله امیریه افزایش پیدا کند. بخش آموزشی حسینیه، اکنون برای دوره‌های آموزشی روانخوانی، روخوانی، صوت، لحن، تفسیر، تجوید وترتیل ثبت‌نام از متقاضیان را آغاز کرده است.

شرکت در این کلاس‌ها رایگان است و همه درس‌ها توسط استادان مجرب حوزه و دانشگاه به مخاطبان ارائه می‌شود. این کلاس‌ها ویژه بانوان است و بر اساس نظرسنجی از اعضای فعال ساعت شروع کلاس‌های آموزشی از ساعت ۸ تا ۱۱ صبح است. به گفته مسئولان آموزش، بانوان هم‌محله‌ای در این ساعت وقت آزاد بیشتری دارند و با حضور در این کلاس‌ها به غنی‌سازی اوقات فراغت خود می‌پردازند.  
 برای بهره‌مندی از این برنامه‌ها به خیابان ولی‌عصر(عج)، محله امیریه، پل امیر بهادر، خیابان بشیری، خیابان هجدهم، بن‌بست منصوری و حسینیه بیت‌الزهرا(س) مراجعه کنید.  

همراه با کاروان‌های زیارتی و سیاحتی 

برگزاری تورهای مذهبی و فرهنگی و سیاحتی این روزها حسابی نام حسینیه بیت‌الزهرا(س) را در محله امیریه پررنگ کرده است. آن دسته از اهالی که تجربه همراهی با کاروان‌های مختلف آن را داشته‌اند، تنها مبلغ این حرکت پسندیده هستند و به همین دلیل همیشه برای سفرهای درون‌شهری و برون شهری متقاضیان زیادی وجود دارد. مدیر حسینیه می‌گوید که هماهنگی این کاروان‌ها نیز توسط اعضای فعال حسینیه و همچنین اهالی محله انجام می‌شود.

سفر به کربلای معلی تابه حال بیشترین متقاضی را در بین ثبت‌نام‌کنندگان داشته است. زیارت مکان‌های مذهبی و بقاع‌های متبرکه درمشهد، شهر ری، قم و سفر زیارتی سوریه و حج از برنامه‌هایی بوده که با استقبال اهالی روبه‌روشده است. یکی از اصلی‌ترین ویژگی‌های این کاروان ارزان بودن هزینه‌های سفر نسبت به دیگر مراکز است. مدیر حسینیه می‌گوید: «در کنار قیمت مناسب، تمام تلاش خود را می‌کنیم که کیفیت خدمات در طول سفر هم عالی باشد. همیشه از بهترین شرکت‌های هواپیمایی بلیت تهیه می‌شود و اگر سفر زمینی باشد، تمهیدات ویژه‌ای برای شرکت‌کنندگان در کاروان در نظر می‌گیریم تا احساس رفاه و آسایش از آنها دور نشود.»  

یوگادرمانی 

تعدادی از بانوانی که در کلاس‌های آموزشی و قرآنی حسینیه شرکت می‌کنند در دروه میانسالی و سالمندی به سر می‌برند. متولیان برگزاری دوره‌های آموزشی برای ایجاد حس نشاط و سلامتی مراجعان، اقدام به برگزاری دوره‌های یوگادرمانی در حسینیه کرده‌اند. طبق نظرسنجی‌های انجام شده، این نتیجه حاصل شد که بیشتر آنها از دردهای مفصلی رنج می‌برند و یکی از راهکارهای جدید و سالم در کاهش این دردها، انجام ورزش یوگاست.

این ورزش نیاز به وسایل ویژه‌ای ندارد و تنها با حضور یک مربی مجرب می‌توان دوره‌های آموزشی آن را برگزار کرد. استقبال از این برنامه باعث ایجاد ایستگاه تندرستی در حسینیه بیت‌الزهرا(س) شده و بانوان از این مکان برای انجام ورزش‌های صبحگاهی نیز استفاده می‌کنند. انجام این ورزش‌های گروهی، حس همدلی و نشاط را در افراد تقویت می‌کند و در آغاز روز می‌تواند برای خانم‌های محله در طول روز باید به کارهای مختلفی رسیدگی کنند منبع انرژی خوبی باشد. برای ثبت‌نام در این کلاس‌ها باید به دفتر حسینیه مراجعه کنید. شرکت در این کلاس‌ها رایگان اعلام شده است.  

گپ و گفت با مدیر حسینیه و پایگاه فرهنگی بیت‌الزهرا(س)

کارکردهای متفاوت برای یک پایگاه مذهبی

پیش از هر چیز به این اشاره می‌کند که این خانه متعلق به اهل‌بیت(س) است و ما تنها خادمان آن هستیم. «ناصر تهرانی» که از ابتدای دهه ۱۳۸۰ دست به تأسیس این حسینیه زده و حالا یکه و تنها کارهای مربوط به آن را اداره می‌کند، می‌گوید: «خوشبختانه اهالی محله امیریه جزو متدین‌ترین اهالی تهران به حساب می‌آیند. یکی از نیازهای اصلی محله این بود که فضایی برای تجمع‌های مذهبی در هنگام مناسبت‌ها و عزاداری‌ها داشته باشند. این توفیق نصیب ما شد و توانستیم این ملک را به حسینیه تبدیل کنیم.»

تهرانی می‌گوید این حسینیه اعضای فعالی دارد که به‌طور خودجوش اقدام به برگزاری مراسم‌های مذهبی می‌کنند: «بیت‌الزهرا(س) در ۲ طبقه تعبیه شده است. الان طبقه دوم آن کاربری کتابخانه دارد و بخش اصلی آن هم در مناسبت‌های مختلف، پذیرای آقایان و بانوان هم‌محلی می‌شود.»

مدیر حسینیه در پاسخ به اینکه چرا این پایگاه مذهبی کارکردهای فرهنگی و آموزشی پیدا کرده است، می‌گوید: «ما بر اساس نیاز مخاطبان‌مان قدم برداشتیم. روزانه در این مکان، کلاس‌های قرآن و روخوانی و مفاهیم برگزار می‌شد و کم‌کم کلاس‌های آموزشی دیگر هم به این موارد اضافه شد. استقبال اهالی محله به‌ویژه بانوان هم نشان داد که اجرای این دوره‌های آموزشی می‌تواند تأثیر زیادی در روابط اجتماعی و همچنین اخلاق‌گرایی و تشویق به یادگیری بحث‌های عمیق‌تر علوم اسلامی و قرآنی داشته باشد.»

مدیر حسینیه محله امیریه اجرای برنامه‌های جانبی در کنار مراسم‌های مذهبی را باعث جذب بیشتر اهالی محله‌ها به‌ویژه جوان‌ها به حضور در اماکن مذهبی می‌داند: «جذب مخاطب برای هر مرکز فرهنگی و آموزشی و مذهبی جزو اولویت‌های‌ کاری است. البته در این محله همه به‌طور هماهنگ در این مسیر گام برمی‌دارند و عاشق اهل‌بیت(ع) هستند، از آنجا که ما می‌خواستیم این نوع برنامه‌ها تنها معطوف به ماه‌های محرم و صفر و دیگر مراسم‌های مذهبی و مناسبت‌ها نباشد، اقدام به برگزاری این کلاس‌ها کردیم تا در این خانه، همیشه به روی همه باز باشد.»

تهرانی می‌گوید که اداره حسینیه و حتی راه‌اندازی آن کار سختی نیست و گاه با دست‌های خالی هم می‌شود، اقدام به کارهای بزرگ کرد: «بیشتر اهالی فکر می‌کنند، اعضای هیئت امنای یک حسینیه و یا بانیان آن شهروندان متمولی هستند. در حالی که این تصور درست نیست. من کسانی را می‌شناسم که هر ساله بخشی از هزینه غذای نذری ماه محرم و صفر را می‌پردازند و باور کنید که در زندگی‌شان به آن پول احتیاج دارند. اما عشق به برپا کردن این نوع مراسم و زنده نگاه داشتن آن برایشان اهمیت بیشتری دارد و خداوند اجر ویژه‌ای برای این افراد در نظر می‌گیرد. قدم گذاشتن در کارهای خیر تنها به نیت پاک نیاز دارد و بیشتر کارهای آن به‌طور خود جوش انجام می‌شود.»

-----------------------------------------------------------------------------------------------

*منتشر شده در همشهری محله منطقه ۱۱ در تاریخ ۱۳۹۳/۱۰/۰۳