به گزارش همشهری آنلاین، مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با بیان این مطلب و با اشاره به اصول تغذیه سالم از منظر طب ایرانی، گفت: طب ایرانی وظیفه اصلی پزشک را حفظ سلامت مردم دانسته است. این نشان میدهد اولویت در طب ایرانی حفظ سلامت و پیشگیری است که با رعایت ۶ اصل ضروری حفظ سلامتی یعنی آب و هوا، خوردنیها و آشامیدنیها، حرکت و سکون، خواب و بیداری، استفراغ و احتقان و اعراض نفسانی است امکانپذیر است.
دکتر نفیسه حسینی یکتا تغذیه سالم را یکی از شش اصل «سته ضروریه» یا همان اصول ضروری سالم ماندن دانست و تاکید کرد: در این مکتب طبی بر تغذیه صحیح، پیشگیری و درمان از طریق غذا تاکید فراوانی شده تا جایی که حکمای بزرگ ایرانی همچون محمد بن زکریای رازی اولین و مهمترین تدبیر درمان را اصلاح یا تجویز رژیم غذایی مناسب میدانند که نشان میدهد برخورداری از تندرستی، بدون داشتن تغذیه صحیح امکانپذیر نیست.
مدیر کل دفتر طب ایرانی و مکمل با اشاره به رواج تغذیه ناسالم در جامعه امروزی گفت: امروزه حدود دو سوم افراد بالغ مبتلا به اضافه وزن و چاقی هستند و آمار بالایی در ابتلا به انواع بیماریها داریم که آن را میتوان تغذیه ناسالم و رشد مصرف فست فودها دانست.
وی با بیان اینکه در مکتب طب سنتی ایران تغذیه بر اساس فصل، سن، محل زندگی و مزاج اشخاص متفاوت است اما یکسری تدابیر عمومی نیز وجود دارد که رعایت آنها به حفظ سلامت بدن کمک میکند؛ تاکید کرد: پرهیز از پرخوری و درهمخوری یکی از اصول مهم تغذیه به شمار میآید، زیرا باعث تداخل و اختلال در هضم و ابتلاء به انواع بیماریها میشود. مهمترین توصیه هم داشتن ساعات منظم غذایی است و هر فردی باید برای نظم در ساعات غذا برنامهریزی کند. یکی از مهمترین نکات در مورد ساعات غذا خوردن فاصله کافی بین وعده شام و خوابیدن است. دمای غذا هم باید با توجه به فصول سرد و گرم سال مدنظر قرار بگیرد
حسینی یکتا با اشاره به سختی از حکیم بقراط ادامه داد: «پرهیز در تندرستی مانند ناپرهیزی در ناخوشی است.» به همین دلیل پرهیز زیاد، کاهش شدید و ناگهانی حجم غذا و استفاده دایمی از غذاهای لطیف و سبک در زمان تندرستی مضر است. تمایل به کاهش وزن و رژیمهای غذایی نامناسب ممکن است به علت افزایش سردی و رطوبت بدن؛ بر خلاف تصور فرد را دچار افزایش وزن کند اما کاهش مقدار غذا در بیماریهای حاد و مصرف غذاهای نسبتاً لطیف و غیر متنوع لازم و ضروری است.
این مسئول توجه به تغییرات مزاجی و سنی برای انتخاب نوع و حجم غذای مناسب را ضروری دانست و بیان کرد: ممکن است فردی که قبلا به راحتی غذایی را هضم میکرده دیگر توان هضم آن را نداشته باشد و با مصرف آن غذا دچار مشکل شود، به همین دلیل در مصرف غذا توجه به سن و شرایط فرد ضروری است. در زمان غذا خوردن هم باید در کمال آرامش غذا را به خوبی و به دور از عجله، استرس و هیجانات روحی و روانی بجویم و حواسمان به غذا باشد نه اینکه مشغول کارهای دیگری مثل تماشای تلویزیون و چک کردن تلفن همراه باشیم زیرا در پروسه هضم غذا اثر منفی میگذارد. همچنین توصیه میشود یک تا دو ساعت بعد از غذا حرکات سنگین انجام ندهیم، اما حرکت کم در حد چند قدم راه رفتن باعث افزایش گردش خون معده و بهبود هضم خواهد شد.
به نقل از پایگاه خبری وزارت بهداشت، مدیرکل دفتر طب ایرانی و مکمل تاکید کرد: طب ایرانی گام اول برای درمان هر بیماری را اصلاح سبک زندگی و الگوی تغذیهای میداند و البته رعایت آداب غذاخوردن، به اندازه نوع و میزان غذا اهمیت دارد. رعایت این اصل مهم میتواند به کاهش بسیاری از بیماریها کمک کند و بهتر است شروع به نهادینه کردن و فرهنگسازی برای یک عادت خوب غذایی کنیم و از امروز غذا را خوب بجویم.