همشهریآنلاین_گروه سیاسی: در شرایطی که رژیمصهیونیستی پساز «غافلگیری بزرگ» در عملیات «طوفانالاقصی» راهبرد «مظلومنمایی» را درپیش گرفته بود و با کمک رسانههای غربی، میکوشید «ظالم» را جای «مظلوم» بنشاند، اما «دیپلماسی مقاومت» با محوریت وزیر امورخارجه، زیرمیز بازی غربی – صهیونیستی زد و روند تحولات درمسیری پیش رفت که اکنون شاهد ایجاد اجماع جهانی بر علیه جنایات رژیمصهیونیستی هستیم.
دراین میان دیپلماسی فعال وزیر امورخارجه ایران واکنشهای گستردهای را در افکارعمومی جهان و بهویژه جهانعرب داشتهاست و مردم کشورهای عربی در انتقاد به بیعملی سران کشورهایشان، دیپلماسی فعال امیرعبداللهیان را بهعنوان مهمترین تلاش درمسیر پایان دادن به جنگ در غزه ارزیابی میکنند؛ موضوعی که طی روزهای اخیر در شبکههای اجتماعی عربی نمود ویژهای داشتهاست.
فعالترین مقامهای خارجی
اجماع جهانی شکلگرفته بر علیه جنایات رژیمصهیونیستی در سرزمینهای اشغالی در شرایطی است که دیپلماسی فعال ایران با محوریت وزیر امورخارجه، نقشی محوری در شکلگیری اجماع ضدصهیونیستی کنونی داشته و بسیاری از کارشناسان، حسین امیرعبداللهیان را بهعنوان یکی از فعالترین مقامهای خارجی میدانند که از نخستین روزهای آغاز جنگ در غزه، برای توقف نسلکشی صهیونیستها در فلسطین اشغالی فعالیتهای گستردهای را در دستورکار داشتهاست.
سطوح چهارگانه دیپلماسی مقاومت
از نخستین روزهای آغاز حملات وحشیانه رژیمصهیونیستی به نوارغزه، دیپلماسی فعالانهای بهمنظور پایان بخشیدن به نسلکشی در سرزمینهای اشغالی ازسوی وزیر امورخارجه ایران در دستورکار قرار گرفت؛ رویکردی که طی روزهای اخیر در سطوح مختلف «سفرهای منطقهای»، «گفتوگوهای تلفنی»، «دیدارهای دیپلماتیک در تهران» و «حضور در نشستهای منطقهای و بینالمللی» بهصورت فعالانهای، پیگیری شدهاست.
ایجاد همگراییاسلامی درمقابل صهیونیستها
دستگاه سیاستخارجی ایران طی ۲۲ روزگذشته از تحولات در فلسطین اشغالی، با تمرکز ویژهای و در سطوح مختلف، راهبرد «تقویت همگرایی اسلامی» باهدف مقابله موثر با جنایتهای غربی – صهیونیستی در سرزمینهای اشغالی را دنبال کردهاست؛ رویکردی که نمودهای موفقیت آن درحال آشکار شدن است. تحلیلگران معتقدند دیپلماسی فعال ایران درجریان تحولات غزه، سبب نزدیکتر شدن مواضع دولتهای اسلامی شدهاست و سران عرب را از موضع انفعال بهسوی اتخاذ رویکردهای فعالانهتر در قبال جنایتهای رژیم صهیونیستی وا داشتهاست.
رایزنیهای تلفنی
گفتوگو و تبادلنظر تلفنی با بسیاری از مقامهای منطقهای و جهانی یکی از مهمترین دستورکارهای امیرعبداللهیان طی سههفته اخیر بودهاست؛ رویکردی که با تاکید بر حقوق مردم فلسطین و جنایات مستمر رژیمصهیونیستی همراه بودهاست. رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در ۲۲ روز گذشته ۳۰ گفتوگوی تلفنی با همتایان خود در کشورهای مختلف جهان و روسای سازمانهای بینالمللی داشتهاست. دبیرکل سازمان ملل، مسئول سیاستخارجی اتحادیه اروپا، رئیس صلیبسرخ جهانی، رهبران جبهه مقاومت فلسطین و دبیرکل سازمان همکاری اسلامی، ازجمله مخاطبان رایزنیهای تلفنی امیرعبداللهیان دراین مدت بودهاند.
سفرهای منطقهای
وزیرامورخارجه ایران طی سه هفته گذشته در ادامه دیپلماسی فعال جمهوریاسلامی بهمنظور توقف جنایات رژیمصهیونیستی در سرزمینهای اشغالی، انجام سفرهای منطقه و دیدار با مقامهای کشورهای اسلامی را نیز در دستورکار داشت؛ رویکردی که با ۵ سفر مهم به کشورهای عراق، لبنان، سوریه، قطر و عربستان همراه بود. امیرعبداللهیان دراین سفرها درمجموع ۲۳ دیدار دیپلماتیک داشت؛ دیدارهایی که لزوم همگرایی هرچه بیشتر دولتهای اسلامی بهمنظور متوقف کردن جنایتهای رژیمصهیونیستی از مهمترین محورهای آن بود.
جده؛ کانون رایزنیهای اسلامی
جده عربستانسعودی یکی از مهمترین مقصدهای رئیسدستگاه دیپلماسی ایران طی سه هفته گذشته بودهاست؛ سفری که بهمنظور حضور در اجلاس فوقالعاده کمیته اجرایی سازمان همکاریاسلامی انجام و به کانونی برای رایزنیهای دیپلماتیک باهدف تقویت اتحاد دولتهای مسلمان تبدیل شد. امیرعبداللهیان دراین سفر علاوهبر سخنرانی درجمع وزرای خارجه کشورهای عضو سازمان همکاریاسلامی، ۱۱ دیدار دیپلماتیک با همتایان خود از کشورهای اسلامی و همچنین دبیرکل سازمان همکاریاسلامی داشت. وی دراین سفر با همتایان خود از کشورهای کویت، اندونزی، قطر، عربستان، عراق، موریتانی، تونس، لبنان، جمهوریآذربایجان و ترکیه دیدار و گفتوگو کرد.
پیشنهادهای ایران در جده
سخنرانی وزیر امورخارجه ایران در اجلاس فوقالعاده کمیته اجرایی سازمان همکاریاسلامی با ارائه ایدهها و پیشنهادهای مهمی همراه بود که نقش مهمی در تقویت همگرایی اسلامی بر علیه رژیم صهیونیستی داشتهاست.
- قطع روابط کشورهای اسلامی با رژیمصهیونیستی
- انجام اقدامهای هماهنگ برای توقف جنایات رژیم صهیونیستی در غزه
- اعمال تحریمهای سیاسی – اقتصادی بر علیه تلآویو
- تشکیل دادگاهی بهمنظور محاکمه سران رژیمصهیونیستی، خلبانان و فرماندهان ارتش و مسئولان سیاسی
- ایجاد کریدورهایی ازسوی کشورهایاسلامی برای امدادرسانی به مردم غزه
- مطالبه از شورایامنیت برای صدور قطعنامه در حمایت از فلسطین
- لزوم برگزاری نشست فوری حقوقبشر سازمان ملل برای رسیدگی به جنایات رژیمصهیونیستی
- اعزام هیاتی به غزه برای بررسی ابعاد جنایات رژیمصهیونیستی
- محکوم و متوقف شدن هرگونه اقدام برای کوچاندن مردم غزه
- محکومیت جنایات رژیمصهیونیستی ازسوی سخضیتهای دینی و تاثیرگذار مسیحی
دیپلماسی ضدصهیونیستی در آمریکا
طی روزهای اخیر نیویورک از دیگر کانونهای رایزنیهای دیپلماتیک ضدصهیونیستی وزیر امورخارجه ایران بود. امیرعبداللهیان درجریان سفر سه روزه به مقر سازمانملل متحد، علاوهبر سخنرانی در نشست فوقالعاده مجمع عمومی سازمان ملل درباره فلسطین، دیدارهای دوجانبهای نیز با محوریت ضرورت توقف جنایات رژیمصهیونیستی در نوار غزه داشت. گفتوگو با دبیرکل سازمانملل، دیدار با همتای اندونزیایی، گفتوگو با معاون نخستوزیر اردن و مصاحبه با رسانههای آمریکایی، ازجمله دستورکارهای امیرعبداللهیان دراین سفر بود.
بازتاب دیپلماسی ایرانی در جهانعرب
دیپلماسی مستمر و بدونوقفه وزیر امورخارجه ایران طی ۲۲ روز گذشته در حمایت از مردم مظلوم فلسطین و محکومیت جنایات رژیم صهیونیستی، علاوهبر بازتاب گسترده در رسانههای بینالمللی، واکنشهایی را در افکارعمومی کشورهای عربی داشتهاست. برهمین اساس هم بود که بسیاری از کاربران عربزبان شبکههای اجتماعی طی روزهای اخیر با انتقاد از رفتار انفعالی برخی سران عربی، تاکید کردند درحالی که برخی سران عربی در خواب سنگینی بهسر میبرند و در قبال جنایتهای رژیم صهیونیستی در غزه سکوت کردهاند، این امیرعبداللهیان است که درحال ایجاد اجماعجهانی باهدف حمایت از مردم مظلوم غزه است.
مهمترین مواضع رئیس دستگاه دیپلماسی
۱۸ مهر، نامه به دبیرکل سازمان ملل: دفاع مقابل اشغالگری و تجاوز، حق مشروع مردم فلسطین است.
۲۰ مهر، بغداد: پاسخ ما به پرسشها درباره «احتمال گشایش جبهههای جدید در منطقه» روشن است؛ همهچیز بستگی به اقدامهای رژیمصهیونیستی در غزه دارد.
۲۱ مهر، بیروت: جنایات جنگی رژیمصهیونیستی متوقف نشود، هر احتمالی متصور است.
۲۱ مهر، بیروت: اعلام «ساعت صفر» برای هرگونه اقدامی علیه تداوم جنایت جنگی در اختیار مقاومت بوده و دست همه روی ماشه است.
۲۱ مهر، بیروت: پاسخ نیروهای مقاومت تعیینکننده، پشیمانکننده و تغییردهنده نقشه کنونی سرزمینهای اشغالی است.
۲۱ مهر، دمشق: مقاومت این توان را دارد که تا مدت زمانی طولانی به مقاومت در برابر رژیمصهیونیستی ادامه دهد.
۲۱ مهر، دمشق: بیانیه اتحادیه عرب درباره تحولات فلسطین ناامیدکننده بود.
۲۲ مهر، تهران: رهبران مقاومت آمادگی لازم برای اجرای همه سناریوها علیه رژیمصهیونیستی را دارند.
۲۲ مهر، دوحه: ایران هیچگاه از اصولش در حمایت از فلسطین کوتاه نمیآید.
۲۴ مهر، تهران: ما به نیروهای مقاومت در منطقه دستور نمیدهیم، آنها خود تصمیم میگیرند. اگر جنایات جنگی متوقف نشود، جبهههای دیگر گشوده خواهد شد.
۲۶ مهر، جده: کشورهای اسلامی صادرات نفت به رژیمصهیونیستی را متوقف کنند.
۳ آبان، نامه به کمیسرعالی حقوقبشر: بیکیفر ماندن، رژیمصهیونیستی را در انجام جنایات گستاخ کردهاست.
۴ آبان، نیویورک: از گسترش جنگ در منطقه استقبال نمیکنیم، اما هشدار میدهم اگر نسلکشی در غزه ادامه یابد، خود از این آتش در امان نخواهند ماند. آنجا خانه ماست، غربآسیا، منطقه ماست. در امنیت خانه با هیچ طرفی تعارف نداریم.
۵ آبان، گفتوگو با رادیو ملی آمریکا: منطقه به بشکه باروت تبدیل شدهاست.
۶ آبان، گفتوگو با بلومبرگ: اگر آمریکا به حمایت یکجانبه از رژیمصهیونیستی ادامه دهد، جبهههای جدیدی علیه واشنگتن گشوده میشود.