همشهری آنلاین:در تحقیقاتی که یوسف انصاری پیرامون موضوع مهاجرت و جوانب آن داشته، به افسردگی پس از مهاجرت توجه شده و بهعنوان عاملی که فرد را برای بازگشت به وطن ترغیب میکند، موردبحث و بررسی قرارگرفته است. این عضو انجمن علمی روانپزشکان ایران در مقالات خود به این عامل اشاره کرده و توضیح داده است: «امکان دارد سازگاری با زندگی در کشور جدید به دلیل فشار برای همگون شدن، برای مهاجر چالشبرانگیز باشد. میزان و شدت این چالش به قوانین و شرایط کشوری که به آن مهاجرت شده بستگی دارد واین امر میتواند در برخی کشورها چالشبرانگیزتر از کشورهای دیگر باشد.
درحالیکه برخی از کشورها ممکن است به مهاجران فرصتهایی برای اسکان و ادغام در جامعه ارائه دهند. کشورهای دیگر آنها را تحتفشار دائمی برای جذب و پذیرش فرهنگ جدید قرار میدهند. اگر این فشار بهدرستی مدیریت نشود، میتواند باعث افسردگی فرد شود.»
اینروانپزشک در توضیح سایر دلایلی که میتواند در افسردگی بعد از مهاجرت نقش داشته باشد و شخص را به بازگشت وادارد، به دوگانگیهای فرهنگی مبدا و مقصد مهاجرت اشاره کرده و در مقاله خود آورده است: «در شرح سایر عوامل موثر در افسردگی بعد از مهاجرت میتوان به برقراری ارتباط مجدد با فرهنگ اصلی خود و عدم آگاهی از فرهنگ و آدابورسوم کشور میزبان اشاره کرد.»
انصاری توضیح داده است: «افسردگی پس از مهاجرت ممکن است باعث شود مهاجر در کشور میزبان احساس غریبی و عدم تعلق کند و میل به بازگشت داشته باشد.»
از رویا تا سراب
کارشناسان و محققان عوامل زیر را از دیگر نقاط چالشزا برای مهاجران عنوان میکنند که در تعداد قابل توجهی از مهاجرتها رخ میدهد:
١. نرسیدن به هدف: این عامل با بیشترین تاثیرگذاری مهمترین علت شکست در مهاجرت مطرحشده است.
٢. ضعف در یادگیری زبان: تاثیر این عامل بسیار مهم برآورد شده است.
٣. هزینههای بالای زندگی: تعداد افرادی که به دلیل این عامل در مهاجرت شکست میخورند قابل توجه است.
٤. انتخاب شهر و کشور نامناسب: معمولا ناخواسته و به دلیل محدودیتهای مهاجرت پیش میآید.
۵. اطلاعات ناقص از قوانین و فرصتهای جدید مهاجرتی: از عوامل قابل توجه محسوب میشود.
٦. نداشتن برنامه مدون و اولویتبندی در مسیر مهاجرت: مهاجر را در مراحل اولیه مهاجرت دچار احساس شکست و پشیمانی میکند.
٧. دلتنگی خانواده: از مهمترین عوامل شکست در مهاجرت به شمار میآید.
٨. استرسهای زندگی در کشوری جدید: متناسب با شرایط کشور میزبان در میزان موفقیت مهاجرت تاثیرگذار است.
٩. داشتن فرهنگ و سبک زندگی و باورهای متفاوت: در دهه اول پس از مهاجرت ممکن است به شکست مهاجرت بیانجامد.
١٠. شرایط اقلیمی کشور میزبان: محققان نقش این عامل را قابل توجه دانستهاند.