به گزارش همشهری آنلاین، سازمان سنجش آموزش کشور اعلام کرد: از سال ۱۳۸۴ تا ۱۴۰۰ به داوطلبان شبههدارِ کنکور اجازۀ ورود به دانشگاه داده میشد بهشرط اینکه اگر در پروندهشان محکوم شدند از ادامۀ تحصیلشان جلوگیری شود.
داوطلبان شبههدار سالهای ۱۳۹۸، ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ در چند نوبت به آزمون مجدد در ۲ تا ۳ درس دعوت شدند که تعداد کمی از داوطلبان موفق به کسب حدنصاب شدند. حدنصاب هم کسب حداقل ۲۰ درصد نمرۀ اصلی آزمون است. تعدادی هم بهخاطر امتناع از آزمون مجدد مردود علمی شناخته شدند.
استفساریۀ مجلس در مورد اینکه قانون تخلفات کنکور شامل دانشجویان نمیشود در شهریور ۱۴۰۱ تصویب شده و طبق نظر شورای نگهبان اجرای آن معطوف به آینده است و مربوط به پروندههای قبلی که مختومه شدهاند نمیشود.
اما یکی از شعبههای دیوان عدالت اداری گفته این نظریۀ شورای نگهبان قابل استناد نیست و با استناد به استفساریۀ مجلس برای افراد شبههدار که مردود علمی شدند رای بازگشت به تحصیل داده است.
مثلا در یک مورد پاسخنامۀ یک داوطلب بیش از ۹۵ درصد با پاسخنامۀ چند متقلب مشابهت داشته و بین سوابق تحصیلی او و رتبۀ کنکورِ سال ۹۷ او با سالهای پیشین اختلاف فاحش وجود دارد. این فرد به آزمون مجدد فراخوانده شد، اما از شرکت در آزمون استنکاف کرد و در نتیجه قبولیاش در رشتۀ دندانپزشکی باطل شد.
این فرد رفت و به دیوان عدالت شکایت کرد، اما شکایتش رد شد. بعد از استفساریۀ مجلس او در دیوان درخواست تجدیدنظر کرد و در آنجا هم رای ابطال قبولی تایید شد.
اما با اعتراض مجدد این فرد یکی از شعب دیوان با نقض رای تجدیدنظر برای او حکم برائت و بازگشت به تحصیل صادرکرده که نتیجۀ آن ورود فرد قاقد صلاحیت علمی به دانشگاه است.
علاوه بر این مورد تعداد زیادی از داوطلبان شبههدار که درسی را در کنکور بالای ۷۰ درصد زده بودند در آزمون مجدد همان درس را منفی زدند.