همشهری آنلاین - یکتا فراهانی: واکسن آنفلوآنزا اولین و بهترین راه برای کاهش احتمال ابتلا به این بیماری و سرایت آن به دیگران است. واکسنهای آنفلوآنزا سابقه ایمنی خوبی دارند. صدها میلیون آمریکایی طی ۵۰ سال گذشته آن را با خیال راحت دریافت کردهاند. اما تزریق واکسن تضمینی برای فرار از بیماری نخواهد بود.
تزریق واکسن آنفلوآنزا بهترین کاری است که میتوانید انجام دهید تا از ابتلا به این ویروس جلوگیری کنید. اما به این معنا نیست که حتماً در برابر آنفلوآنزا مصون بمانید و شما همچنان میتوانید حتی پس از واکسیناسیون هم بیمار شوید. البته واکسیناسیون خطر ابتلا به آنفلوآنزا را بین ۴۰ تا ۶۰ درصد کاهش میدهد. ضمن آنکه گاهی اوقات افراد قبل از تزریق واکسن آنفلوآنزا در معرض ویروس آنفلوآنزا قرار گرفتهاند. همچنین ممکن است چند هفته طول بکشد تا دوز واکسن این برای محافظت در برابر ویروس تأثیر گذار شود.
اگر بیمار میشویم، چرا واکسن بزنیم؟
توجه داشته باشیم دریافت هیچ واکسنی تضمینی برای ابتلا نشدن به آن بیماری نیست اما واکسیناسیون در برابر آنفلوآنزا خطر ابتلا به این بیماری را کاهش میدهد و از شدت علائم کم میکند. ضمن آنکه واکسیناسیون، خطر بستری شدن در بیمارستان و مرگ ناشی از این بیماری را کاهش میدهد؛ چیزی که به جلوگیری از گسترش ویروس آنفلوآنزا کمک میکند و خانواده و جامعه را از ابتلا به بیماری در امان نگه میدارد.
دکتر سیدمحمدرضا هاشمیان، استادتمام دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و فوق تخصص مراقبتهای ویژه در مورد ایمنی واکسنهای آنفلوآنزا به همشهری آنلاین میگوید: در سالهای قبل واکسنهای آنفلوآنزا نزدیک ۵۰ و ۶۰ در صد برای فرد ایمنی داشتند ولی این میزان در حال حاضر به بالای ۷۰ درصد رسیده است. ضمن آنکه تزریق واکسن مطمئناً به افرادپرریسک کمک زیادی خواهد کرد تا ایمنی بیشتری در برابر ابتلا به بیماری داشته باشند.
به گفته این پزشک به تازگی مطالعاتی که در زمینه ایمنی واکسنهای آنفلوآنزا شده که نشان میدهد نوزادانی که از مادرانی که در بارداری، واکسن آنفلوآنزا زدهاند متولد شدهاند، احتمال بستری شدنشان بر اثر ابتلا به آنفلوآنزا ۳۹ درصد کمتر از دیگران است.
او البته تزریق رایگان این واکسن برای برخی گروههای سنی را بهتر میداند و تاکید میکند: بهتر بود واکسن آنفلوآنزا به ویژه برای افراد پرریسک مانند سالمندان و بیماران خاص رایگان بود تا این افراد دسترسی راحتتری برای واکسینه شدن داشتند. البته هنوز هم برای تزریق واکسن آنفلوآنزا دیر نشده است و بهتر است حتماً انجام شود.
افزایش موارد ابتلا در اروپا
فوق تخصص مراقبتهای ویژه میگوید: امسال به خاطر دیرتر شروع شدن سرما و پاییز گرم، آنفلوآنزا دیرتر شروع شد. مطالعات جدید هم نشان داده تاثیرات بیماری آنفلوآنزا هم میتواند مانند long covid به مدت طولانی فرد را درگیر کند، بنابراین بهتر است به فکر پیشگیری از بیماری باشیم چون علائم آنفلوآنزا گاهی ممکن است هفتهها و ماهها ادامه داشته باشد. ضمن آنکه آنفلوآنزا، rsv و کووید هم در بسیاری نقاط دنیا به ویژه آمریکا و بریتانیا در حال افزایش است. rsv ویروس سینسیشیال تنفسی (respiratory syncytial virus) شایعترین علت بیماری دستگاه تنفسی تحتانی در نوزادان و کودکان است.
وی ادامه میدهد: بررسیهای مراقبتهای اولیه در بریتانیا نشان داده مشاورههای مربوط به بیماری شبه آنفلوآنزا (ILI) به 3.5 در ۱۰۰ هزار نفر در مقایسه با 6.4 در هر ۱۰۰ هزار نفر در هفته قبل افزایش یافته و به طور کلی افزایش ۲۸ درصدی بستری به واسطه آنفلوآنزا نسبت به سال قبل، همین موقع را نشان میدهد. آمارهای حاکی از آن است ۱۹ ایالت در آمریکا نیز نسبت به سال قبل افزایش چشمگیری در این خصوص داشتهاند.
زمستان سخت در برابر بیماریهای تنفسی
به گفته هاشمیان امسال به خاطر کاهش ایمنی از سالهای قبل در برابر کرونا، زمستان نسبتاً سختی خواهیم داشت؛ البته نه مانند زمان شیوع کرونا؛ ولی به نظر میرسد ایمنی دربرابر آنفلوآنزا سختتر و کمتر از دو سه سال اخیر باشد.
وی تاکید میکند: با توجه به اینکه امسال زدن ماسک و فاصله اجتماعی رعایت نمیشود ایمنی هم در برابر واکسن آنفلوآنزا بسیار کمتر شده است. همچنین جهش جدید بیماری کرونا هم بعد از ba. ۲. ۸۶ رخ داده که jn. ۱ نام دارد و این ویروس هم به خاطر جهشهایش میتواند سرایت پذیرتر باشد. بنابراین مطالعات در این خصوص باید ادامه داشته باشند و به فکر داروها و واکسنهای آپدیت بود.
بیشنر بخوانیم
اگر این نشانهها را دارید دچار کووید طولانی مدت شدهاید | کووید طولانی مدت چیست ؟