به گزارش همشهری؛ تغییر سیاست گذاری و اصلاح ساختار تنظیف پایتخت براساس سناریوهای پیشنهادی سند طرح جامع مدیریت پسماند یک ضرورت بود. حسین نظری با بیان این مطلب به همشهری گفت: «چرا که در جامعه کنونی نیاز هست برخی از خدمات در حوزه نظافت و نگهداشت شهری با امکانات و تجهیزات ماشینی و مدرن صورت گیرد تا هم به لحاظ کیفیت و هم کمیت شاهد بهبود و ارتقا باشیم. برای این کار می بایست قدم به قدم مسیر را طی کنیم و از این رو نیاز بود برنامه ریزی اصولی و درست صورت گیرد.» او ادامه داد: «در راستای این رویکرد، برنامه نظام تغییر روش تدوین شد و توانستیم با بهره مندی از نقشه راه و سناریوهای پیشنهادی سند طرح جامع مدیریت پسماند، الگویی مطلوب جهت پاکیزه سازی و مدیریت پسماند شهر تهران طراحی کنیم. برای موفقیت در این امر مهم نیاز بود به برخی از مسائل توجه ویژه ای شود. اول این که اهم تغییرات شناسایی و روی آنها متمرکز شدیم.»
تغیر در چهار بعد و موضوع
نظری با اشاره به این که اولین موضوع که می بایست در آن تغییر ایجاد می شد، اصلاح نحوه قیمت گذاری براساس ابلاغ سازمان برنامه و بودجه کشور، بود، تاکید کرد: «نگهداشت شهر مسائل و مشکلاتی از جمله عدم توجه به رفت و روب پسماند توسط پیمانکاران داشت که سال گذشته بهای پسماند توسط ریاست جمهوری ابلاغ شد و در شورای فنی شهرداری هم تصویب و به مناطق شهرداری ابلاغ کردیم. در واقع فهرست نامه بهای واحد پسماند نامه یکی از ابزارهای خوب نظارت در حوزه پسماند است که با اجرای آن مسائل این حوزه به حداقل می رسد.» به گفته او قراردادهای جدید با فهرستنامهها منعقد می شود و با توجه به واقعی سازی های صورت گرفته دچار تنش بودجه ای نخواهیم شد.
آن طور که معاون خدمات شهری و محیط زیست شهردار تهران عنوان کرده: «دومین موضوع تغییر جغرافیایی پیمان قرارداد با پیمانکاران، سومین مبحث تغییر مدت پیمان قراردادها و چهارمین موضوع یکپارچه سازی موضوعات در یک پیمان قرار داد بود که می بایست با جدیت انجام می شدند. بنابراین قرار شد تا کلیه موضوعات مرتبط به این حوزه نظیر رفت و روب، جمع آوری پسماندهای خشک و تر و انتقال پسماند شهری به آرادکوه در هر جغرافیا را در یک ظرف یکپارچه در قالب یک پیمان واگذار کنیم تا از این طریق، ضمن حذف موازی کاری، با ایجاد مدل ذینفع واحد، شاهد واگذاری یکپارچه مسئولیت تنظیف و مدیریت پسماند هر جغرافیا به شکل واحد باشیم.»
وضعیت پیمانکاران
همچنین در این طرح ۱۴پیمان قرارداد با پیمانکاران در مدت زمان ۳سال منعقد می شود و از این طریق پرداختی کارگران و پاکبانان افزایش خواهد یافت تا انگیزه بیشتری نسبت بهکار خود داشته باشند و عملکرد خوبی را ارائه دهند. حسین نظری با اشاره به این موضوع گفت که نکته دیگر این است که براساس طرح جدید تحول و تغییر رویکرد در نظافت شهر، مسافت ۱۰تا ۱۳هزار مترمربع برای کارگران مشخص شده و در کوچههایی که عرض بیشتر دارند، متفاوت است که این امر منجر به آن میشود تا قیمت واقعی نظافت شهر استخراج و به ازای میزانی که رفتوروب شده به پیمانکاران پول پرداخت شود. او در ادامه تاکید کرد: «طرح نوپا بود و ضرورت داشت تا نقاط قوت و ضعف آن شناسایی شود. بنابراین به صورت پایلوت در مناطق ۱،۳،۸،۲۱ و۲۲ اجرا شد و با توجه به نتایج خوب و رضایتمندی شهروندان اجرای آن در تمام مناطق عملیات شد. با برنامه ریزی های لازم اکنون، موضوع تنظیف و مدیریت پسماند شهر تهران با توانمندی بالاتر از گذشته و با نظارت شبانه روزی همکارانمان در سازمان مدیریت پسماند مناطق ۲۲گانه و نظارت راهبردی اداره کل خدمات شهری اجرا خواهد شد و امید داریم این تلاش و اهتمام بتواند منجر به رضایتمندی حداکثری شهروندان شود. در ادامه هم ضرورت دارد.»
محاسن عملیاتی شدن فهرست بهای کشور
- آخر سال شهرداریها دیگر به سمت افزایش قیمت نمیروند و این قیمتها توسط یک نهاد حاکمیتی بهروزرسانی و به کل کشور ابلاغ میشود
- سرعت کار را بالا میرود و نمونه این تعلل که هیچکس مسئولیت فهرستبها را بر عهده نگرفت تکرار نمیشود
- قیمتها و واگذاری خدمات منطقی میشود
- باتوجهبه تنشهای تورمی و اقتصادی کشور اگر در طول سال در حین کار تورمی متوجه این خدمات شود، تورم در شاخصهای اعلامی توسط سازمان مدیریت اعلام میشود و تعدیل آن پرداخت میشود
- فهرستنامه بهای پسماند سالانه توسط سازمان برنامهوبودجه تدوین میشود
- بهروزرسانی فهرستنامه بهای پسماند توسط دولت صورت میگیرد
- افزایش کیفیت خدمات شهری
- افزایش بهرهوری و ایجاد فضای رقابتی میان پیمانکاران