همشهری آنلاین - ثریا روزبهانی: سیدابراهیم امامجمارانی از اجداد سیدمهدی امام جمارانی برای مراسم مذهبی و اقامه نماز آن را وقف کرد و در سال ۱۳۵۵ سیدمهدی امامجمارانی با کمک اهالی جماران آن را بازسازی کرد. پس از آنکه حسینیه جماران در اختیار بیت امام خمینی(س) قرار گرفت، به دلیل مسائل امنیتی و حفاظتی، برگزاری برنامهها و مراسم مذهبی عمومی اهالی جماران در آن امکانپذیر نبود. به همین دلیل، امامجمارانی حسینیه دیگری را با مساحت هزارمتر در سه طبقه و با استحکامات قابل قبول زمان جنگ احداث کرد که در سال ۱۳۶۴ به پایان رسید و حسینیه شماره دو نامیده شد.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
از آن زمان به بعد برگزاری مراسم مهم ترحیم، مناسبتهای مهم ملی و مذهبی و نیز مراسم سالگرد ارتحال امام خمینی(س) در این حسینیه برگزار میشود. ابتدای شکلگیری محله جماران به ۲بخش بالا و پایین تفکیک شد. اهالی و ساکنان اطراف تهران این محلهها را با نام دو کوچه میشناختند. جماران بالا با کوچه خسیل و جماران پایین با کوچه هلستون شناخته میشد.
جالب است بدانید که امروز نشانی از کوچه هلستون و کوچه خسیل باقی نمانده، اما هنوز هم تکیه بالا و تکیه پایین جماران برای ساکنان قدیمی محله، یادگاریهایی ارزشمند از روزگار گذشتهاند. عباس عرفاتی میگوید: «وقتی هنوز ساختوسازها در جماران رونق نگرفته و محله شبیه یک روستای ییلاقی بود، اهالی قدیمی جماران دو تکیه در محله بنا کردند. تکیه بالا که در دوره قاجار ساخته شده و در دهه ۲۰ بازسازی شد، همان تکیهای است که بعدها با ورود امام خمینی(ره) به محله، دوباره تعمیر شد و حسینیه جماران نام گرفت و دیگری تکیه پایین جماران که آن هم همچنان پابرجاست و از مراسم مذهبی جمارانیها میزبانی میکند.»
اگرچه دیگر جماران شباهت زیادی به یک روستای ییلاقی ندارد و کوچهها و خیابانهایش سر و شکل شهری به خود گرفتهاند، اما مسجدی که در دوره قاجار و در مرز میان محلههای بالا و پایین جماران ساخته شد و اکنون در کوچه نیایش میزبان مراسم مذهبی اهالی است، خاطرات جماران بالا و پایین را برای آنها تازه نگه میدارد. از سوی دیگر، مسجد جامع جماران که در مرز میان جماران بالا و پایین ساخته شده بود در دهه ۷۰ توسط «سیدحسن هاشمیاولیا» بازسازی شد و یادآور روزگاری است که جماران به ۲ بخش بالا و پایین تقسیم میشد.
نام: حسینیه امام
ویژگی: محل ملاقاتهای عمومی امام با مردم