گروه دیپلماتیک - همشهری آنلاین: نتیجه رایگیری شورای امنیت سازمان ملل درباره به رسمیت شناختن فلسطین و وتو آمریکا در هفته گذشته قابل پیش بینی بود. اگرچه کشورهای اروپایی بهطور فزاینده ای از دولت فلسطینی حمایت میکنند، آمریکا هنوز مسیر متفاوتی را در پیش گرفته است. چرا؟
رمزی بارود روزنامه اینترنتی فلسطین کرونیکل, ستون نویس تارنمای میدل ایست مونیتور به چهار دلیلی که نماینده آمریکا در سازمان ملل این قطعنامه را وتو کرد، پرداخته است.
یک، محور سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه هنوز اولویتهای اسرائیلی (رژیم صهیونیستی) است. از آنجایی که صهیونیستها با ایده تشکیل دولت فلسطینی مخالف هستند یا هرگونه احقاق اساسیترین حقوق فلسطینیها را رد میکنند، رئیسجمهور ضعیف آمریکا هم نه شجاعت و نه تمایل دارد که با موضع تلآویو مخالفت کند.
دوم، این واقعیت که رژیم صهیونیستی رای دادن به فلسطین را معادل پاداش دادن به تروریسم با ایجاد یک دولت فلسطینی میدانست، نوعی گفتمان سیاسی را ایجاد کرد که رای مثبت آمریکا، یا امتناع از رای دادن، را به حمایت از این به اصطلاح تروریسم تبدیل میکرد.
سوم، جو بایدن نمیتوانست تنها چند ماه مانده به یکی از مناقشه برانگیزترین انتخابات تاریخ آمریکا از لحاظ سیاسی از تشکیل دولت مستقل فلسطینی حمایت کند. بهویژه اینکه حزب جمهوریخواه نشان داده که حمایتش از اسرائیل کور و بی قید و شرط است. آنها همچنین آماده هستند تا از هر گونه اظهارنظری - چه رسد به اقدام - بایدن و مقامات او علیه تلآویو بهرهبرداری انتخاباتی کنند.
بیشتر بخوانید:
پشت پرده طولانی شدن نسل کشی در غزه
غزه قویتر از همیشه بازمیگردد | فلسطین در جنگ روایتها پیروز شد
راز پیروزی مقاومت در شجاعیه
انزوای بیش از پیش واشنگتن
با این حال، رایگیری شورای امنیت و واکنشهای پس از آن نشان داد نه فلسطین که این آمریکا است بهدلیل موضعگیریهای چند ماه پیش خود در قبال جنگ غزه عمیقا منزوی شده است.
رمزی بارود مینویسد: در واقع، رایگیری نشان داد که اول، جامعه بینالمللی تا حد اندازه در حمایت از فلسطینیها متحد شده است.
دوم، رای مثبت فرانسه، نشاندهنده تغییر مواضع اساسی در اروپا نسبت به فلسطین است.
سوم، اظهارات کوبنده ایرلند، نروژ، اسپانیا و دیگران در این رابطه نشان میدهد که مسیر حمایت از فلسطین در اروپا در ماهها و سالهای آینده ادامه خواهد یافت.
و در نهایت اینکه، رایگیری و وتو شدن قطعنامه از سوی آمریکا نشان دهنده ناتوانی بایدن در خارج شدن از دامی بود که حامیان رژیم صهیونیستی بر او تحمیل کردهاند.
با این حال، با وجود نتیجه منفی رایگیری، فلسطینیها اکنون عزم جدی پیدا کردهاند تا بر موانعی که تلآویو و واشنگتن پیش پای آنان گذاشتهاند غلبه کنند. در حقیقت، این احساس جمعی از امید و توانمندی، نتیجه حمایت قوی از فلسطین در شورای امنیت سازمان ملل و مجمع عمومی نیست، بلکه نتیجه افزایش همدردی و حمایت از فلسطین در سراسر جهان و حتی مهمتر از آن، مقاومت مداوم فلسطینیها در غزه است.