همشهری آنلاین – گروه سیاسی: مرحله دوم انتخابات ریاستجمهوری در حالی از ساعت ۸ صبح ۱۵ تیرماه آغاز شد که بیشاز ۵۸ هزارو ۶۰۰ شعبه در داخل کشور و ۳۴۴ شعبه در خارج از کشور برای دریافت آرای ایرانیان مهیا شده بودند. اگرچه تا لحظه تنظیم این گزارش، آمار نهایی و دقیقی از میزان مشارکت مردم در مرحله دوم انتخابات ریاستجمهوری منتشر نشدهاست، اما بررسیهای میدانی و اظهارات دستاندرکاران برگزاری انتخابات، نشاندهنده افزایش میزان مشارکت در انتخابات است.
پرترافیکترین شعبههای رأیگیری
بررسیهای میدانی انجام شده در نقاط مختلف کشور نشان میدهد در جریان رأیگیری روز جمعه، حرمهای مطهر و بقاع متبرکه جزو شلوغترین شعبههای رأیگیری در سطح کشور بودهاند.
حرم مطهر رضوی در مشهد، حرم حضرت شاهچراغ در شیراز و حرم حضرت عبدالعظیم حسنی در تهران روز ۱۵ تیرماه روز شلوغی را پشتسر گذاشتند و تعداد زیادی از رأیدهندگان ترجیح داده بودند پس از زیارت این اماکن متبرکه، رأی خود را به صندوقها بیندازند. علاوهبراین، برخی بقاع متبرکه در سطح کشور که پذیرای صندوقهای رأیگیری بودند نیز میزبان جمع زیادی از رأیدهندگان بودند.
برنامه ۲ کاندیدا در روز رأیگیری
حضور مسعود پزشکیان و سعید جلیلی، بهعنوان ۲ کاندیدای مرحله دوم چهاردهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری، از موضوعهایی بود که روز جمعه در کانون توجه رسانهها قرار گرفت. پزشکیان با همراهی محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه پیشین ایران و از اصلیترین مشاوران وی در رقابتهای انتخاباتی، شهر قدس را برای رأی دادن انتخاب کرد و با حضور در مدرسه عاشورای این شهر، رأی خود را به صندوق انداخت.
پزشکیان و ظریف پس از انداختن رأی خود به صندوق، در میان رأیدهندگان حاضر در این شعبه رأیگیری حضور یافتند. سعید جلیلی، دیگر کاندیدای انتخابات نیز با همراهی محسن منصوری، رئیس ستاد انتخاباتی خود، در مسجد جامع قرچک حاضر شد و رأی خود را به صندوق انداخت. جلیلی پس از رأی دادن، با حضور در گلزار شهدا، به مقام شامخ شهیدان دوران ۸ سال دفاعمقدس و انقلاباسلامی ادای احترام کرد.
چهرههای سیاسی کجا رأی دادند؟
یکی از موضوعهای مورد توجه رسانهها و شبکههایاجتماعی در جریان برگزاری انتخابات روز جمعه، حضور مسئولان و چهرههای سیاسی، از طیفها و جریانهای مختلف در شعبههای مختلف رأیگیری بود.
- غلامحسین محسنیاژهای، رئیس قوه قضاییه: مسجد لرزاده تهران
- محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس دوازدهم: حرم مطهر رضوی(ع)
- علیرضا زاکانی، شهردار تهران: مسجد میرزاعیسی
- علی لاریجانی: روستای لوت بلخ از توابع آمل
- مصطفی پورمحمدی: مصلای مهرشهر کرج
- محسن رضایی: مسجد لرزاده
- محمد خاتمی، حسن خمینی، عبدالناصر همتی، مجید انصاری، محمدرضا عارف، محمدجواد آذریجهرمی، معصومه ابتکار، محسن مهرعلیزاده و مصطفی کواکبیان: حسینیه جماران
- سیدامیرحسین قاضیزاده هاشمی، علی مطهری، حسین دهقان، علیاکبر ناطقنوری، اسحاق جهانگیری و سیدهادی خامنهای: حسینیه ارشاد
مهمانان ویژه تالار وحدت چه کسانی بودند؟
تالار وحدت تهران روز جمعه پذیرای جمع زیادی از هنرمندان کشور در عرصههای مختلف بود که آمده بودند در این شعبه، رأی خود را به صندوق بیندازند.
داریوش ارجمند، قاسم افشار، علیرضا قزوه، محسن افشانی، جهانگیر الماسی، امید جهان، بهاره رهنما، جمال شورجه، محمد گلریز و... ازجمله هنرمندانی بودند که در کنار برخی مسئولان حوزه فرهنگ و هنر، ازجمله محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در تالار وحدت حضور یافتند تا رأی خود را به صندوق بیندازند.
بشیر بیآزار، هنرمند مستقلی که بهتازگی از بازداشت دولت فرانسه آزاد شده است نیز با حضور در تالار وحدت، رأی خود را به صندوق ویژه اصحاب فرهنگ، هنر و رسانه انداخت.
حضور جامعه ورزش پای صندوقهای رأی
مجموعه ورزشی شهیدشیرودی نیز از دیگر شعبههای رأیگیری در شهر تهران بود که روز بسیار شلوغی را پشتسر گذاشت؛ شعبهای که بهصورت اختصاصی برای جامعه ورزشی کشور درنظر گرفته شده بود.
صندوق سیار اخذ رأی روز جمعه درحالی از ساعت ۹ تا ١٢ در مجموعه ورزشی شهیدشیرودی مستقر بود که ورزشکاران، قهرمانان و مسئولان رشتههای مختلف ورزشی آمده بودند تا در تعیین سرنوشت کشور طی ۴ سال آینده مشارکت کنند.
سلامت و امنیت انتخابات
با توجه به تمهیدهای اندیشیده شده ازسوی مسئولان مربوط، سلامت و امنیت حداکثری بر فرایند رأیگیری مرحله دوم چهاردهمین انتخابات ریاستجمهوری حاکم بود. در حوزه امنیت، آخرین گزارشها از شهرهای مختلف کشور از برقراری امنیتی مطلوب در شعبههای اخذ رأی و عدموقوع حادثه سوءامنیتی حکایت دارد. ازسوی دیگر در حوزه سلامت انتخابات نیز مقامهای دادستانی کل کشور تأکید کردند تعداد گزارشهای تخلفات انتخاباتی که منجر به تشکیل پرونده شده، کم بودهاست.
آمارهایی از انتخابات ۱۵ تیرماه
۶۱ میلیون نفر واجد شرایط
روز جمعه بیش از ۶۱ میلیون نفر از مردم ایران حائز شرایط رای دادن بودند.
۵۸ هزار شعبه داخل کشور
در روز جمعه رایگیری انتخابات ریاستجمهوری در ۵۸ هزارو ۶۳۸ شعبه داخل کشور برگزار شد.
۶ هزار شعبه رایگیری تهران
روز جمعه در استان تهران ۶ هزار و ۶۹۶ شعبه رایگیری فعالیت داشتند که از این تعداد ۳ هزار و ۸۵۰ شعبه ویژه شهر تهران بود.
۷ هزار نماینده کاندیداها در تهران
روز جمعه بهمنظور صیانت از آرای کاندیداها، ۷ هزار و ۱۰ نماینده کاندیداها از شعبههای رایگیری تهران حاضر بودند.
۸۰۰ هزار نفر نیروی مردمی
در روز جمعه بیش از ۸۰۰ هزارنفر از قشرهای مختلف مردم در فرایند رایگیری مشارکت داشتند که آموزشهای لازم را فرا گرفته بودند.
۹۹/۵ درصد استعلام برخط
بهگفته مسئولان وزارت ارتباطات، در جریان برگزاری مرحله دوم انتخابات ریاستجمهوری، ۵/۹۹ درصد استعلامها بهصورت برخط انجام شدهاست.
۴۰۰ تیم حوزه ارتباطات
در مرحله دوم انتخابات ریاستجمهوری ۴۰۰ تیم وظیفه پایش فیبرنوری و زیرساختهای ارتباطی را برعهده داشتند.