با معرفی سامانه‌ جدید برای عرضه خودروهای ایران‌خودرو، سامانه یکپارچه عرضه خودروهای داخلی حذف شد، ایران‌خودرو اعلام کرده است در صورتی که تعداد درخواست ثبت‌شده از ظرفیت عرضه بیشتر باشد، اولویت‌بندی متقاضیان به صورت قرعه‌کشی تعیین می‌شود.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از فارس؛ ایران خودرو طی اطلاعیه‌ای نحوه درخواست خرید ری‌را و برخی دیگر از محصولات خود شامل گروه محصولات پژو ۲۰۷ دستی، تارا، رانا پلاس، سورن پلاس بنزینی، هایما را اعلام کرد.
در اطلاعیه‌ای که امروز این شرکت خودروساز منتشر کرد علاوه بر شرایط لازم ثبت‌نام، سایت جدیدی به آدرس www.ikcosales.ir برای ثبت‌نام متقاضیان خرید خودروهای ایران خودرو معرفی شد.
براساس اعلام این شرکت خودروساز این طرح شامل متقاضیان عادی، مشمول طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و مشمولان طرح جایگزینی خودروهای فرسوده است و متقاضیان عادی لازم است برای ثبت‌نام اولیه، مبلغ ۲۳۰ میلیون تومان وجه در حساب وکالتی که در بانک‌های عامل بلوکه کنند.
گروه صنعتی ایران خودرو، پس از دور اول عرضه خودروهای یکپارچه داخلی در اسفند سال ۱۴۰۱، عرضه‌ای در سامانه یکپارچه نداشت و اکنون بخشی از ظرفیت تولید خود را پس از یک و سال نیم بصورت پیش‌فروش و فروش فوق‌العاده برای هر سه گروه متقاضیان در سامانه خود عرضه می‌کند.
در اواسط اردیبهشت ۱۴۰۱ سیدرضا فاطمی امین وزیر سابق صنعت، معدن و تجارت سامانه‌ای برای فروش و عرضه خودرو ایجاد کرد. هدف از ایجاد این سامانه، شفاف سازی روند عرضه خودرو و فروش خودروها عنوان و مقرر شد تا در راستای شفاف سازی عرضه خودرو، همه خودروسازان از طریق سامانه یکپارچه نسبت به عرضه و فروش خودرو اقدام کنند و هر گونه عرضه خودرو از طریق سامانه متمرکز قرعه کشی انجام شود.
در ابتدا نیز عرضه خودرو در چند مرحله از طریق قرعه کشی انجام شد اما با توجه به اینکه این شیوه چندان رضایت بخش نبود و بسیاری از متقاضیان موفق به خرید خودرو نمی شدند وزیر صمت وقت در اواسط سال ۱۴۰۱ وعده حذف قرعه کشی خودرو را داد و با اقدامات لازم برای رشد تولید خودرو این وعده در اسفند ماه سال ۱۴۰۱ محقق شد و عرضه خودرو از طریق سامانه یکپارچه به شیوه قرعه کشی به عرضه خودرو در به شیوه نوبت دهی تغییر کرد.
به این شکل که در هر دوره از عرضه خودرو در سامانه یکپارچه تمام خودروسازان خودروهای خود را عرضه می کردند و متقاضیان نیز اقدام به ثبت نام می کردند اما در این روش به جای قرعه کشی تمام متقاضیان در نوبت تحویل خودرو قرار می گرفتند و خودروساز نیز مکلف می شد تا خودروی ثبت نامی را به متقاضیان تحویل دهد. این شیوه عرضه در ۲ مرحله انجام شد، اما بعد از رفتن فاطمی امین از وزارت صمت و روی کارآمدن علی آبادی در این وزارتخانه این شیوه عرضه خودرو کمرنگ شد.
در واقع در ابتدا وزارت صمت موضوع حذف سامانه یکپارچه را در لفافه بیان می‌کرد بطوری که عباس علی آبادی در ابتدا می‌گفت که سیاست شخصی من این است که سامانه یکپارچه حذف شود و مشتریان مستقیم با خودروساز در ارتباط باشند. اما بالاخره در ۳۰ تیر ماه امسال وزیر صنعت در بازدید از نمایشگاه تحول صنعت خودرو به صراحت اعلام کرد که سامانه یکپارچه خودرو حتما باید حذف شود.
بر این اساس در آغازین روزهای آغاز به کار دولت چهاردهم شرکت ایران خودرو بالاخره سامانه‌ای جدید برای عرضه خودرو معرفی کرد و به این ترتیب سامانه یکپارچه عرضه خودرو حذف شد.
شرایط ثبت‌نام خودروهای ایران خودرو
به منظور تسهیل خرید مصرف‌کنندگان واقعی خودرو، شرکت ایران‌خودرو در نظر دارد بخشی از ظرفیت تولیدات خود تا پایان سال ۱۴۰۳ را به صورت طرح پیش فروش و فوق‌العاده طی اولویت‌بندی و در چارچوب مصوبات شورای رقابت و دستورالعمل تنظیم بازار خودروی سواری، عرضه کند.
این فراخوان شامل متقاضیان عادی، مشمولان طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و مشمولان طرح جایگزینی خودروهای فرسوده است.
فرآیندهای این عرضه طی دو مرحله خواهد بود:
مرحله اول وکالتی کردن حساب و مسدود کردن مبلغ تعیین شده (مختص متقاضیان عادی) و ثبت درخواست شرکت در اولویت بندی است.
مرحله دوم پس از تعیین اولویت‌ها و مشخص شدن متقاضیان واجد شرایط است که این مرحله با فراخوان شرکت ایران‌خودرو برای انعقاد قرارداد و واریز وجه آغاز می‌شود.
براساس ضوابط باید تا سقف ۵۰ درصد قیمت خودرو در حساب بانکی متقاضی تا زمان انجام و اعلام اولویت‌بندی مسدود شود. بر این اساس مبلغ مسدودی در این طرح ۲۳۰میلیون تومان در نظر گرفته شده است. (الزام به وکالتی کردن و مسدودی حساب فقط برای متقاضیان عادی است.)
الف- مبلغ اعلامی در این اطلاعیه در حساب متقاضی به درخواست خود به صورت اینترنتی یا حضوری در بانک‌های عامل، به ذی‌نفعی شرکت ایران خودرو مسدود می‌شود. در هر زمان که نیاز باشد متقاضی می‌تواند با اعلام انصراف، مسدودی را رفع و وجه را برداشت کند، لذا شرکت در اولویت‌بندی، منوط به وجود وجه در حساب تا زمان اجرای اولویت‌بندی خواهد بود. پس از اعلام اولویت‌بندی، مسدودی وجه بدون مراجعه به بانک رفع و مبلغ توسط متقاضی قابل برداشت است.
اولویت‌بندی براساس قرعه‌کشی در صورتی که تعداد درخواستها بیش‌ از عرضه باشد
ب- وجوه مسدود شده به هیچ عنوان امکان استفاده توسط شرکت ایران‌خودرو را نداشته و صرفا برای اطمینان از آمادگی خریدار و پیش‌گیری از حضور واسطه گران پیش‌بینی شده است.
ج- پس از اتمام مهلت تعیین شده (به منظور رفاه حال مردم)، در صورتی که تعداد درخواست ثبت شده از ظرفیت عرضه بیش‌تر باشد، اولویت بندی با نظارت دستگاه‌های مرتبط به صورت قرعه‌کشی تعیین و نتایج آن از طریق پیامک و سایت شرکت ایران‌خودرو اطلاع‌رسانی می‌شود. تعداد ظرفیت در نظر گرفته شده برای اولویت‌بندی متقاضیان به میزان بخشی از ظرفیت تولید شرکت ایران‌خودرو تا پایان سال ۱۴۰۳ است.
د- پس از وکالتی کردن حساب و ثبت درخواست خرید خودرو در سایت و پالایش نهایی و اعلام اولویت‌بندی، متقاضیانی که اولویت آن‌ها بالاتر از ظرفیت تولید بوده و در خارج از صف تشکیل شده از اولویت‌های اعلام شده قرار گرفته‌اند، حذف شده و قابلیت ادامه فرآیند را نخواهند داشت.
ه-ثبت درخواست در سامانه، هیچ‌گونه حقی را برای متقاضی برای ثبت‌نام و دریافت خودرو ایجاد نمی‌کند و تعهد شرکت ایران خودرو صرفا پس از اعلام نتایج اولویت‌بندی و ورود متقاضی به مرحله دوم با فراخوان شرکت ایران‌خودرو و قطعی کردن ثبت‌نام، انعقاد قرارداد و واریز وجه به حساب شرکت ایران‌خودرو شکل می گیرد.
شرایط عمومی متقاضیان عادی بر اساس ضوابط حاکم به شرح زیر است:
حداقل سن متقاضیان خرید خودرو، ۱۸ سال باشد.
دارا بودن گواهی‌نامه رانندگی (در صورت ابلاغ تغییرات در دستورالعمل، حذف می‌شود.)
متقاضیانی که طی ۴۸ ماه گذشته، از شرکت‌های ایران‌خودرو و سایپا یا طی ۲۴ ماه گذشته از دیگر شرکت‌های خودروساز خودرو خریداری و این شرکت‌ها به نام آن‌ها فاکتور فروش صادر کرده باشد، نمی‌توانند در این طرح شرکت کنند و در صورت ثبت درخواست خرید، درخواست خریدشان حذف می‌شود.
متقاضیانی که دارای پلاک انتظامی فعال هستند، امکان ثبت‌نام و خرید خودرو را ندارند. (افرادی که دارای یک پلاک انتظامی فعال بوده و عمر خودرو موضوع پلاک بیش ازپنج سال باشد از این ممنوعیت مستثنا می‌شوند.)
انتقال امتیاز و یا اولویت اعلام شده به هر طریقی ممنوع بوده و امکان ثبت درخواست توسط اشخاص حقوقی وجود ندارد.
متقاضیان طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت، مشمول هیچ‌یک از شرایط فوق نبوده و فقط باید فرزند دوم و یا بعد آن متولد تاریخ ۱۴۰۰/۰۸/۲۴ به بعد باشند. در صورتی که تعداد تقاضا از تعداد ظرفیت عرضه بیش‌تر باشد، اولویت برای مادرانی است که در ۲۴ ماه گذشته از شرکت‌های خودروساز خودرو دریافت نکرده‌اند. (توجه: ثبت‌نام در این طرح فقط توسط مادران حائز شرایط، مجاز است.)
متقاضیان طرح جایگزینی خودروهای فرسوده (غیر تاکسی)، مشمول هیچ‌یک از شرایط فوق (به استثنای بند شش: شرط ممنوعیت اشخاص حقوقی) نبوده و فقط باید قبل از ثبت درخواست به سایت ستاد نوسازی خودروهای فرسوده به نشانی WWW.NNHK.IR مراجعه و نسبت به ثبت اطلاعات شخصی و اطلاعات خودروی فرسوده خود اقدام کنند. بدیهی است در صورت عدم ثبت نام و نداشتن شرایط طرح فرسوده، فقط با سهمیه متقاضیان عادی و در مهلت تعیین شده، امکان ثبت سفارش خرید وجود خواهد داشت.
مراحل و زمان‌بندی انجام ثبت درخواست (متقاضیان عادی)
۱- وکالتی کردن حساب و مسدودی مبلغ ۲۳۰ میلیون تومان از روز یک‌شنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۲۱ تا پایان ساعت ۲۴ روز شنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۲۷ نزد بانک‌های عامل.
۲- ثبت درخواست خودرو در سایت فروش اینترنتی ایران‌خودرو به نشانی ikcosales.ir، در ۴۸ ساعت پس از انجام وکالتی کردن حساب و مسدود کردن مبلغ تعیین شده نزد بانک‌های عامل از روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۲۴ تا روز چهارشنبه مورخ ۱۴۰۳/۰۵/۳۱
۳- اطلاع رسانی نتایج اولویت‌بندی از سوی شرکت ایران‌خودرو.
۴- فراخوان متقاضیان اولویت‌بندی شده برای واریز وجه و انجام ثبت نام طبق زمان‌بندی و اولویت‌های تعیین شده.
تذکرات مهم:
۱. شرکت در اولویت‌بندی منوط به مسدودی مبلغ ۲۳۰ میلیون تومان در حساب وکالتی مشتری نزد بانک‌های عامل و به ذی‌نفعی شرکت ایران‌خودرو تا اعلام نتایج اولویت‌بندی است.
متقاضیان صرفا در بانک‌های عامل: تجارت، صادرات، ملت، پارسیان، کارآفرین، سپه، شهر، اقتصاد نوین، رفاه کارگران و آینده می توانند حساب را به نام ایران‌خودرو وکالتی کنند.
۲. واجد شرایط بودن متقاضی بر اساس ضوابط و قوانین موجود (که در این اطلاعیه اعلام شده است)، بر مبنای خوداظهاری متقاضی صورت پذیرفته و پس از ثبت درخواست از مراجع مرتبط استعلام می‌شود، لذا در صورتی که در هر مرحله‌ای معلوم شود متقاضی شرایط لازم، مطابق قوانین حاکم و دستورالعمل شورای رقابت را نداشته، شرکت ایران‌خودرو اولویت کسب شده را حذف و متقاضی حق هرگونه اعتراض یا شکایت را از خود سلب می‌کند.
۳. متقاضیان اولویت‌بندی شده برای ثبت نام و انعقاد قرارداد فراخوان می‌شوند و عدم واریز وجه هر مرحله در مهلت تعیین شده به منزله انصراف تلقی شده و شرکت ایران‌خودرو هیچ‌گونه تعهدی نسبت به ثبت نام و تحویل خودرو به ایشان را ندارد.
۴. در زمان ثبت درخواست خرید، هر متقاضی می‌تواند حداکثر پنج محصول را به ترتیب مطلوبیت مورد نظر، انتخاب کند. از بین محصولات انتخاب شده، به ترتیب درخواست مشتری در فرآیند اولویت‌بندی هر خودرو شرکت داده می‌شود و در نهایت در صورت کسب امتیاز لازم تنها یک خودرو به عنوان درخواست نهایی مشتری منظور خواهد شد.
۵. تمامی پرداخت‌ها باید از کارت بانکی متقاضی متصل به کد ملی خود باشد.
۶. خودروهای قابل عرضه در این طرح شامل گروه محصولات پژو ۲۰۷ دستی، تارا، رانا پلاس، سورن پلاس بنزینی، هایما و محصول جدید ری‌راست.
۷. مشخصات فنی محصولات قابل عرضه در سایت ایران‌خودرو به نشانی www.ikco.ir و قیمت محصولات در سایت www.esale.ikco.ir قابل مشاهده هستند.
۸. در صورت نیاز به اطلاعات تکمیلی، مراتب در اطلاعیه‌های بعدی اعلام خواهد شد.
۹. تمامی پیام‌ها از سوی ایران‌خودرو به شماره همراه اعلام شده در پروفایل متقاضی ارسال خواهد شد، در صورت خاموش و یا مسدود بودن دریافت پیام، مسوولیتی متوجه شرکت ایران‌خودرو نخواهد بود.
۱۰. در این مرحله و پس از اعلام اولویت‌های متقاضیان و شکل‌گیری لیست انتظار برای هر محصول، شرکت نسبت به فراخوان متقاضیان بر اساس ظرفیت تولید و به مرور زمان و صرفا براساس لیست اولویت‌بندی برای هر محصول اقدام می‌کند و قطعی کردن ثبت نام منوط به انعقاد قرارداد براساس قیمت روز و پس از واریز وجه خواهد بود و شرکت ایران‌خودرو قبل از آن هیچ‌گونه تعهدی به متقاضیان نخواهد داشت.
۱۱. متقاضیان طرح عادی که قبل از اولویت‌بندی نسبت به کاهش موجودی حساب وکالتی و یا برداشت کامل وجه اقدام کنند، در زمان اولویت‌بندی در طرح شرکت داده نخواهند شد و برداشت و یا کاهش موجودی به منزله انصراف است.
۱۲. متقاضیانی که در طرح حمایت از خانواده و جوانی جمعیت شرکت کنند و پس از استعلام از سازمان ثبت احوال مشخص شود که حائز شرایط نبوده‌اند از طرح حذف شده و امکان ثبت درخواست در هیچ یک از طرح‌ها را نخواهند داشت.
سامانه یکپارچه در حال حاضر فقط کارکرد نظارتی دارد و براساس مصوبه ۶۳۳ شورای رقابت خودروساز مکلف شده تا پس از عرضه، تعداد و شیوه عرضه را در سامانه ثبت و ضبط کند.