به گزارش همشهری آنلاین پژوهشگران بیمارستان دانشگاه ساوتهمپتون و دانشگاه ساوتهمپتون در انگلیس دریافتند که مصرف آسپیرین خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده را تا ۴۰ درصد در افراد دیابتی و تا ۲۰ درصد در جمعیت عمومی کاهش میدهد.
در این بررسی دادههای نزدیک به ۱۰۰۰۰ شرکتکننده در «بیوبانک» بریتانیا تجزیهوتحلیل شدند. این یافتهها امید جدیدی را در مبارزه با سرطان لوزالمعده که به دلیل میزان پایین بقای بیماران و تشخیص دیررس و در مراحل انتهایی بدنام است، ایجاد میکند.
این گروه پژوهشگران دادههای بیوبانک درباره گروهی متشکل از ۵۰۰۰۰۰ فرد ۳۷ تا ۷۳ ساله را که بین سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ وارد بررسی شده بودند، آنالیز کردند. این پژوهش که یافتههای آن در ژورنال «لوزالمعدهشناسی»(Pancreatology) منتشر شده است، بزرگترین بررسی تا به امروز در مورد ارتباط بین مصرف آسپیرین و سرطان لوزالمعده از نوع آدنوکارسینوم مجرایی (PDAC) است.
این بررسی نشان داد که کاهش خطر سرطان لوزالمعده با این روش در طول دو و پنج سال پس از وارد شدن افراد به بررسی ثابت باقی میماند. پژوهشهای قبلی نشان دادهاند که آسپیرین ممکن است مانع از تولید آنزیمهایی شود که باعث افزایش التهاب میشوند و رشد سلولهای سرطانی را تحریک میکنند.
ارتباط بین بیماری دیابت و سرطان لوزالمعده به ویژه نگرانکننده است. احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده در افراد بالای ۵۰ سال که تازه دیابت آنها شروع شده است، ۱۰ برابر جمعیت عادی است. درحالیکه دلایل دقیق این ارتباط نامشخص است، هر دو بیماری (دیابت و سرطان لوزالمعده) بر لوزالمعده تأثیر میگذارند و میتوانند عدم تحمل به قند ایجاد کنند.
سرطان لوزالعده سرطانی بسیار مرگبار
سرطان لوزالمعده، به ویژه شایعترین شکل شناختهشده آن به نام سرطان لوزالمعده از نوع آدنوکارسینوم مجرایی (PDAC)، کمترین میزان بقا را در بین سرطانها دارد. این بیماری معمولاً در مراحل پیشرفته تشخیص داده میشود و میزان بقای پنج ساله آن تنها پنج درصد است.
این وضعیت باعث میشود که اثرات محافظتی بالقوه آسپیرین برای افرادی که در معرض خطر بالاتر سرطان لوزالمعده هستند، بارزتر جلوه کند.
اثرات بالقوه آسپیرین در پیشگیری از سرطان فراتر از سرطان لوزالمعده است. بررسیهای قبلی نقش محافظتی آن را در برابر سایر انواع سرطان از جمله سرطان روده بزرگ و سرطان پستان نشان دادهاند. پژوهشها نشان میدهند که خواص ضدالتهابی آسپرین ممکن است نقش مهمی در کاهش خطر سرطان داشته باشند.
بااینحال، توجه به این نکته مهم است که رابطه بین رژیم غذایی، مکملها و پیشگیری از سرطان پیچیده است.
یک بررسی اخیر درباره غربالگری و پیشگیری سرطان نشان داد که اگرچه برخی الگوهای غذایی و مکملها ممکن است خطر سرطان را کاهش دهند، مصرف بیشازحد برخی از مواد مغذی میتواند مضر باشد.
بااینوجود، یافتههای جدید در مورد تأثیر آسپیرین بر خطر سرطان لوزالمعده به شواهد رو به رشدی میافزاید که از توان بالقوه این دارو به عنوان یک ابزار پیشگیری از سرطان پشتیبانی میکنند.
دکتر زائد حمادی، متخصص کبد و کیسهصفرا و لوزالمعده و جراح رباتیک در بیمارستان دانشگاه ساوتهمپتون، گفت: «سرطان لوزالمعده در رده یکی از بدترین سرطانها رتبهبندی میشود و تقریباً همه افرادی که به سرطان لوزالمعده مبتلا میشوند، طی پنج سال پس از تشخیص خود خواهند مرد. بقای درازمدت محدود به افرادی است که در مراحل اولیه بیماری تشخیص داده شده و برای جراحی علاجکننده مناسب هستند.»
منبع: GB news