آش جو دوغ را گرچه اراکی‌ها به رسم قدیم در روزهای عید یا شب چهارشنبه‌سوری  می‌پزند، اما این آش یکی از خوراک‌هایی است که وقتی سرما خورده‌اید حسابی حالتان را جا می‌آورد.

به گزارش همشهری آنلاین، ۷۰ نوع آش در استان مرکزی پخت می‌شود و حتی برخی از مانند آش انار ساوه، آش ترخینه، آش دوغ، آش بادام و آش جو جشنواره هم دارند.

از آنجاکه تولید انبوه و پرسابقه یک محصول کشاورزی یا ماده غذایی می‌تواند منجر به تولید غذاهایی با محوریت همان محصول در منطقه مورد نظر شود، به نظر می‌رسد برخی از این آش‌ها مانند آش انار نیز به واسطه تولید انار به عنوان میوه شاخص شهرستان در ساوه مبنایی برای خلق این غذای خوش رنگ و لعاب باشد.

آب و هوای متنوع استان مرکزی، کوه‌های مرتفع، همسایگی با حاشیه مرکزی ایران، نزدیکی به کویر میقان و مهمتر از همه قرارگیری در محل اتصال رشته کوه‌های زاگرس و البرز موجب شده است انواع گیاهان، سبزیجات مختلف بومی در این منطقه رشد کند و سرمنشا غذاهای بومی لذیذ باشد.

مواد لازم

آش جودوغ از جمله غذاهای سنتی ایرانی است که در استان مرکزی تهیه می‌شود. مواد اولیه آش شامل جو پوست کنده، نخود، لوبیا، سبزی آش، کشک، نعناداغ، ادویه و گل زرد است.

طرز تهیه

حبوبات و جو را خیس کنید و سپس حبوبات را با زردچوبه و پیاز و مقداری پیازداغ و سیر له شده بپزید. بعد بلغور جو و گل زرد را اضافه کنید و بگذرید تا خوب بپزد. در آخر سبزی را اضافه کنید و اجازه دهیه جا بیافتد. دوغ غلیظ و نمک و فلفل را هم آخر اضافه کنید و بعد از اینکه جا افتاد نوش جان کنید. نکته جالب اینکه اراکی‌ها رسم دارند از سیرابی در این آش استفاده می‌کنند و در صورت تمایل می‌توانید سیرابی را هم به این ترکیب اضافه کنید. خیالتان راحت باشد که از بوی زهم آن خبری نیست. اگر خواستید از این دستور پیروی کنید، سیرابی خرد شده را بعد از حبوبات اضافه کنید تا همراه آن‌ها بپزد.

خواص

تنظیم قند خون، کاهش کلسترول، تقویت سیستم ایمنی بدن، بهبود عملکرد گوارش، کمک به کاهش وزن، سم زدایی بدن، پیشگیری از یبوست، کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی، کاهش خطر ابتلا به سرطان و تقویت استخوان‌ها و دندان‌ها از مهم‌ترین خواص این آش است. اما مهم‌ترین خاصیت آن از نگاه اراکی‌ها درمان سرماخوردگی و آنفلوانزاست.