فصل صید ماهی است و این روزها ماهی‌هایی چون هامور و سرخو است و جنوبی‌ها هم غذاهای محلی مثل «ماهی می‌یَدُم» را بیشتر می‌پزند؛ خوراکی که بین بوشهر و هرمزگان مشترک است.

به گزارش همشهری آنلاین، «ماهی می‌یَدُم» یا «دمی لخلاخ» یا «دمپخت ماهی» یکی از غذاهای محلی هرمزگان و استان بوشهر است که مردم محلی معمولا این دمی را با ماهی‌هایی مثل هامور، سنگسر، سبیتی و سرخو تهیه می‌کنند.

«دمی لخلاخ» یا در زبان محلی «ماهی می‌یَدُم» در برخی دیگر از شهرهای جنوبی از جمله شهرهای هرمزگان طبخ می‌شود، اما بیشتر به نام دمی لخ لخ یا لخلاخ بوشهری شناخته می‌شود. در آبادان به این دمپخت ماهی «اَمگشت» می‌گویند که گاهی کمی رب گوجه‌فرنگی نیز به آن اضافه می‌کنند. عرب‌های خوزستان این دمپخت را با ماهی گباب (قباد) نمک سود شده درست می‌کنند و به آن کشمش هم می‌افزایند.

لَخلاخ از کلمه عربی لخلخه به معنای بوی خوش آمده است و به عبارتی یکی از خوراک‌های کشورهای سواحل جنوبی خلیج همیشه فارس است. همچنین این خوراک بسیار شبیه مُجبوس یا مُکبوس یکی از غذاهای پلویی پرطرفدار عربی است. معمولا دو دستور پخت عمده برای تهیه لخلاخ بوشهری ذکر شده که تفاوت عمده آن در استفاده از لیمو عمانی و یا تمبرهندی است.

مواد لازم

برنج، پیاز، فیله ماهی، سیر، شوید و گشنیز، پودر لیمو عمانی یا تمبر هندی و زردچوبه، نمک و فلفل موادی است که شما برای تهیه این غذای محلی جنوبی نیاز دارد.

طرز تهیه

فیله ماهی را خرد کنید و همراه با نمک و فلفل و مقداری زردچوبه و مقداری آب و زعفران و کمی آب لیمو بگذارید مزه‌دار شود. بعد از تفت دادن پیاز، سیر له شده را به آن اضافه کنید و تفت دهید بعد ماهی مزه دار شده را به آن اضافه کنید و کمی تفت بدهید.

برنج را با کمی نمک و روغن بگذارید بپزد و آبکش کنید. بعد از آن، هر نوع ته‌دیگی که دوست دارید کف قابلمه چرب شده بریزید. بعد به ترتیب یک لایه برنج و یک لایه ماهی و مقداری شوید پاشیده و مواد را به آهستگی مخلوط کنید. بعد از دم کشیدن برنج را در دیس بکشید.

خواص

برنج و ماهی که برای تهیه این غذا به کار برده می‌شود طبع سردی دارند که بهتر است همراه با گرمی خورده شوند. ماهی موجود در این غذا دارای اسیدهای چرب امگا ۳ است که به افزایش شادی و درمان افسردگی کمک زیادی می‌کند. اغلب مردم با کمبود ویتامین D مواجه هستند و از آنجایی که ماهی سرشار از ویتامین D است این غذا می‌تواند کمبود ویتامین را رفع کند. آسم یک بیماری شایع است که با التهاب مجرای تنفسی مشخص می‌شود و تحقیقات نشان می‌دهد مصرف مداوم ماهی سبب کاهش خطر ابتلا کودکان به آسم می‌شود. استفاده از ماهی به درمان اختلال خواب هم کمک و از بروز مشکلات قلبی نیز جلوگیری می‌کند.