ویرایش ژنوم روشی است که به دانشمندان اجازه می دهد DNA بسیاری از موجودات از جمله گیاهان، باکتری ها و حیوانات را تغییر دهند. ویرایش DNA می تواند منجر به تغییراتی در ویژگی های فیزیکی مانند رنگ چشم و خطرات ابتلا به بیماری شود. دانشمندان برای این کار از فناوری های مختلفی استفاده می کنند.

همشهری آنلاین -یکتافراهانی : مجموعه‌ای از ابزارهایی که به عنوان ویرایش ژنوم یا ویرایش ژن شناخته می‌شوند، به محققان اجازه می‌دهند DNA یک موجود را تغییر دهند. این فناوری ها افزودن، حذف یا اصلاح مواد ژنتیکی را در مناطق ژنومی خاص امکان پذیر می کند. DNA یک فرد را می توان از طریق ویرایش ژن تغییر داد تا اشتباهاتی که منجر به بیماری می شود برطرف شود.

یک سیستم کار آمد و دقیق!

CRISPR-Cas۹، مخفف پروتئین ۹ مرتبط با CRISPR و تکرارهای کوتاه پالیندرومی با فاصله منظم خوشه ای، یک نمونه شناخته شده به عنوان یکی از رویکردهای مورد استفاده و توسعه یافته توسط دانشمندان برای ویرایش DNA است. جامعه علمی درباره سیستم CRISPR-Cas۹ بسیار هیجان‌زده است، زیرا این سیستم دقیق‌تر، کارآمدتر، سریع‌تر و ارزان‌تر از تکنیک‌های ویرایش ژنوم موجود است.

به گزارش سایت riazor چیزی که دانشمندان فکر می‌کردند هرگز به وجود نمی‌آید رویکردی است که اکنون می‌توانند برای شفای افراد از آن استفاده کنند.


بیشتر بخوانید :



فرآیند پیچیده ویرایش DNA

فرآیند ویرایش DNA پیچیده است. با استفاده از ابزارهای مولکولی، دانشمندان می‌توانند DNA ای را پیدا کنند که برای انجام این تبدیل نیاز به برش دقیق دارد. هنگامی که این فرآیندها کامل می‌شوند، رشته DNA طبیعی بدن انسان ترمیم می‌شود، در نتیجه کد ژنتیکی تغییر می‌کند.

توالی «راهنما»

این مکانیسم دفاعی ایمنی توسط محققان برای اصلاح DNA تغییراتی یافته است. مشابه بخش‌های RNA که باکتری‌ها از آرایه CRISPR تولید می‌کنند، آنها کمی RNA را با یک توالی «راهنما» مختصر تولید می‌کنند که به یک منطقه هدف خاص در DNA سلول متصل می‌شود.
از سوی دیگر، ویرایش DNA کاملاً غیرقانونی به نظر می‌رسد، به این معنا که می‌تواند باعث فریب بسیاری از افراد توسط دانشمندان و پزشکان شود، با وجود اینکه هدف آن ازبین‌بردن بیماری‌ها ست.


درمان بیماری‌های ژنتیکی از طریق ویرایش DNA

MedlinePlus در گزارشی توضیح داد که پیشگیری و درمان بیماری‌های انسانی دو حوزه موردعلاقه برای ویرایش ژنوم هستند. برای درک بهتر بیماری‌ها، مؤسسات تحقیقاتی در حال حاضر از ویرایش ژنوم در مدل‌ها و سلول‌های حیوانی استفاده می‌کنند. ایمنی و کارایی این روش برای استفاده انسانی هنوز توسط دانشمندان در حال بررسی است. بیماری‌های متعددی از جمله شرایط تک ژنی مانند بیماری سلول داسی‌شکل، هموفیلی و فیبروز کیستیک در حال بررسی هستند

ژن‌های پرش

علاوه بر این، پتانسیل درمان و پیشگیری از بیماری‌های پیچیده‌تر مانند عفونت HIV، سرطان، بیماری‌های قلبی و اختلالات روانی را دارد. بیشتر بیماری‌هاو عوارض سلامتی ژنتیکی هستند و دانشمندان کاری می‌کنند که می‌تواند چنین عوارضی را در نسل بشر پاک کند. ژن‌های پرش که اغلب به‌عنوان عناصر قابل‌انتقال نامیده می‌شوند، برای سازگاری و تکامل بسیار مهم هستند؛ زیرا می‌توانند به مناطق مختلف ژنوم یک سلول سفر کنند.

اصلاح ژن در سطح مولکولی

با اصلاح ژن در سطح مولکولی، بیماران می‌توانند زندگی آزادانه‌ای داشته باشند که در آن نگران مسائل سلامتی خود، به‌ویژه بیماری‌های مزمن نباشند. این احتمال وجود دارد که افراد بتوانند زندگی به‌دور از بیماری‌های تهدیدکننده سلامت خود را داشته باشند. به‌منظور ارتقای تولید خون سالم، ویرایش DNA ممکن است قادر به شناسایی و رفع ژن خاصی باشد که باعث ناهنجاری می‌شود.
باوجود این، مسائل و نگرانی‌هایی وجود دارد که دررابطه‌با این توسعه تکنولوژیکی مطرح شده است.

نگرانی‌های اخلاقی و ایمنی

هنگامی که ژنوم انسان با استفاده از فناوری‌هایی مانند CRISPR-Cas۹ ویرایش می‌شود، سوالات اخلاقی مطرح می‌شود. در ایالات متحده و بسیاری از کشورهای دیگر، ویرایش ژنوم سلول‌های زایا و جنین به دلیل نگرانی‌های اخلاقی و ایمنی در حال حاضر ممنوع است. هدف ترسیم خطوط متمایز بین سوءاستفاده بالقوه در اصلاح نژاد و اصلاح ژنتیکی است.