بهعنوان مثال کسانی که صبحانه نمیخورند در مجموع زندگی ناسالم تری دارند، کمتر ورزش میکنند، چاقتر میشوند، از سطح تحصیلات کمتری برخوردارند، شغل مورد نظر خود را دشوارتر پیدا میکنند، کمتر از دیگران به سلامت خود اهمیت میدهند، میزان عدمتبعیت از والدین در آنها بیشتر است، میزان مصرف تنقلات زیان آور در آنها بالاتر است، شیوع و مقدار مصرف سیگار نیز در آنها بیشتر است .
در مقابل، کسانی که صبحانه میخورند از وضع سلامتی و کنترل وزن نرمال بیشتری برخوردارند، در دروس اصلی مثل دیکته و ریاضی نمره بیشتری کسب میکنند، تمرکز بیشتر و حافظه بهتری دارند، با دیگران تعامل مثبتتری دارند، کمتر درکلاس درس غیبت میکنند، سطح چربیخون کمتر و میزان املاح و ویتامین بدنی بیشتری دارند.
آمارها میگویند حداقل 40درصد دانشآموزان صبحانه نمیخورند!
علل نخوردن صبحانه:1-دیر بیدار شدن از خواب و کمبود وقت 2- شام سنگین و دیر هضم و خصوصاً دیر هنگام 3-پیشگیری از عقب ماندن از کارهای روزمره 4- عدمهمراهی والدین و سایر اعضای خانواده در خوردن 5- رژیمهای غلط کاهش وزن 6- یکنواخت و تکراری بودن رژیم غذایی صبح 7- اضطراب و ترسهای روانی مثلاً ناشی از دعواهای والدین یا بحث و جدلهای فراوان که موجب کاهش اشتها میشود.
عوارض نخوردن صبحانه:1- بوی بد دهان 2- احساس طعم بد دهان 3- بد خُلقی در طول روز 4- کاهش قدرت تمرکز 5-کاهش حافظه6-کاهش قدرت یادگیری 7-کاهش انرژی در طول روز 8-احتمال چاقی بیشتر 9-کمخونی 10- احتمال بد غذایی در وعدههای بعدی 11-استفاده بیشتر از تنقلات ناسالم 12- دلدرد 13-کاهش آستانه تحریکپذیری14- ضعف و سر گیجه 15- افت سطح هوشیاری 16- اختلال حواس و عدمدقت در کارها
روشهای ایجاد انگیزه برای خوردن صبحانه: 1- زود خوابیدن در شبها که موجب آمادگی برای زود بیدار شدن میشود تا فرصت کافی برای خوردن باشد. 2- خوردن شام سبک و زود هنگام تا برای صبح اشتهای کافی موجود باشد. 3- همراهی اعضای خانواده، ایجاد انگیزه بیشتری برای خوردن صبحانه میکند. 4- تنوع موادغذایی برای صبحانه، از عوامل مهم میل به آن است. 5- استفاده از عوامل محرک اشتها مثل رنگ سفره، ظروف، تنوع غذا و خُلق مناسب دیگران. 6- ایجاد امکان انتخاب صبحانه توسط فرد. 7-مشارکت همه اعضای خانواده در تهیه و تدارک صبحانه. 8-پرهیز از تذکرات اخلاقی مکرر و استفاده از جملات محبتآمیز، تا هر صبح به خاطرهای شیرین تبدیل شود.
توصیههای غذایی:1- موقع صبحانه حتماً از نان یا مواد نشاستهای حاوی قندهای پیچیده استفاده شود که ماندگاری بیشتری در سیستم گوارشی داشته باشد و سیری طولانیتری ایجاد کند مثل نان سبوسدار، غلات سبوس دار، حبوبات، سیبزمینی که این مواد موجب میشود قند خون در طول روز بالا باقی بماند و عملکرد جسمی و ذهنی مناسبی ایجاد کند.2- مواد شیرین طبیعی مثل عسل، مربای طبیعی، خرما، کشمش، انجیر خشک، برای صبحانه بسیار مفیدند.3- مواد حاوی چربی وپروتئین مثل لبنیات، آجیل و تخم مرغ برای رشد دانشآموزان بسیار ضروری هستند.
دکتر مهدی شعبانی