به گزارش مهر، پیشرفتهایی که در سال ۲۰۰۹ در جهان علم و فناوری به وجود آمدند مدیون تلاش خستگی ناپذیر دانشمندان و محققان سراسر جهان است که بدون توجه به ملیت و جنسیت از آنها و مطالعاتشان در زمینههای مختلف علمی استفاده میشود.
خوشبختانه طی سال گذشته دانشمندان ایرانی که در کشورهای مختلف جهان سکونت دارند حضوری درخشان در میادین علمی جهانی در تمامی رشتهها از خود نشان دادهاند و ابداعات و اکتشافات آنها گوشههای متفاوتی از علم جهان را به سوی پیشرفت سوق داده است.
در ادامه نگاهی گذرا بر تلاش دانشمندان ایرانی خارج از کشور طی سال ۲۰۰۹ میلادی در زمینههای مختلف علمی خواهیم داشت. در اولین قسمت به دستاوردهای محققان ایرانی در حوزه تکنولوژی و انرژی میپردازیم و در قسمت دوم بحش ژنتیک و پزشکی منتشر خواهد شد.
۱- بهرام جلالی
در ماههای اولیه سال ۲۰۰۹ پروفسور بهرام جلالی پرفسور دانشگاه کالیفرنیا به همراه تیم تحقیقاتیاش دوربین عکاسی با نام Steam را ابداع کرد که عنوان سریعترین سیستم تصویربرداری جهان را با توانایی عکاسی در کمتر از نیم بیلیونیم ثانیه به خود اختصاص داد.
در واقع این دوربین میتواند به منظور بررسی دقیق فعالیتهای سلولی و نرونها در یک ثانیه بالغ بر ۶ میلیون تصویر را ثبت کند. جلالی در همین سال با ارائه تعدیل کننده پلیمر با پهنای باند بالا که میتواند برای شبکههای ارتباطی نوری ۱۰۰ گیگابایتی مورد استفاده قرار گیرد به دستاوردی جهانی دست پیدا کرد.
این سیستم با نام LX۸۹۰۰ به منظور بهبود عملکرد پهنای باند، کاهش تجهیزات و کاهش انرژی مصرفی در تجهیزات ارتباطی ۱۰۰ گیگابایتی طراحی و ارائه شده است. مواد پلیمر تولید شده در سطوح ملکولی تنظیم شدهاند و به همین دلیل میتوانند عملکرد مناسبی در فعالیتهای الکترونوری داشته باشند.
۲- میثم قوانلو
میثم قوانلو از دانشگاه جورجیا دیگر دانشمند ایرانی است که سیستم کنترل زبانی را برای کمک به افراد معلول و ناتوان حرکتی ابداع کرد.
این ابزار با کمک دو حسگر قطعه مغناطیسی پنج میلیمتری که بر روی زبان فرد قرار میگیرد را ردیابی میکند. این حسگرها که به شکل هدفونی بر روی سر بیمار قرار میگیرد نوسانات شدت میدان مغناطیسی را در هنگام حرکت زبان محاسبه کرده و سیگنالهای دریافتی را به رایانه انتقال میدهد. این سیگنالها سپس به عمل مورد نظر فرد ترجمه میشوند.
۳- وحید صندوق دار
ساخت ترانزیستور نوری با استفاده از یک تک مولکول از دیگر ابداعات قابل توجه ایرانیان در سال ۲۰۰۹ است که توسط وحید صندوق دار پروفسور لابراتوار شیمی فیزیک موسسه ETH زوریخ ارائه شده است.
این ترانزیستور نقشی حیاتی در بهبود قدرت CPU در رایانههای آینده به عهده خواهد داشت.
۴- شهرام ایزدی
شهرام ایزدی دانشمند و محقق ایرانی شرکت مایکروسافت در انگلستان نیز با تلاش خود طی سال ۲۰۰۹ سعی در بهبود تعامل انسان و رایانه در قالبی طبیعیتر داشت و در این راستا تا کنون موفق به ارائه میز لمسی و سطحی هوشمند شده است که میتواند دسترسی به اطلاعات را در شیوهای کاملا جدید امکانپذیر سازد.
این سطح هوشمند نور مادون قرمز را تابش داده و بازتاب آن را از انگشتها و یا هر سطح دیگری که بر بالای آن قرار گرفته باشد، ردیابی می کند و به این شکل امکان انجام عملیات مختلف رایانهای بر روی سطح نمایشگر را به وجود میآورد. تحولی که ایزدی در نحوه ارائه اطلاعات به وجود آورده است - Second Light - از پروژکتور ثانویه و یک منتشر کننده برای افزوده لایه ای فیزیکی از اطلاعات به صفحه برخوردار است.
۵- بابک پرویز
دکتر بابک پرویز دانشمند ایرانی دانشگاه واشنگتن که دو سال قبل اولین نمونه آزمایشی لنز بیونیک را ساخت. ابداعی که به عنوان یکی از برترینهای سال ۲۰۰۸ انتخاب شد توانست با هدف تحقق فیلمهای علمی تخیلی به واقعیت این لنز را در سال ۲۰۰۹ آزمایش کند.
لنزی که با آن میتوان در آینده بدون نیاز به رایانه پست الکترونیک را کنترل و به عکسها نگاه کرد. این لنز از ال. ای. دی و میکرو اجزایی چون آنتنهای مینیاتوری شده، حسگرهای زیستی و مدارات نیمه شفاف تشکیل شده و قادر است تصاویری مجازی را در میدان بینایی کسی که از آن استفاده میکند بسازد. این لنز بیونیک یک دستگاه کاملا های- تک و قابل حمل است که می تواند برای انتقال اطلاعات مورد استفاده قرار گیرد. [چطور تلویزیون ال ای دی (LED) کار میکند؟ ]
۶- طناز حریرچیان
طناز حریرچیان دانشجوی دکتری دانشگاه پوردو طی مطالعات خود توضیح روشنی از جوشیدن مایع در کانالهای سرد کننده ارائه کرد که میتواند پیشرفتی بزرگ در مسیر تولید سیستمهای خنک کننده قطعات الکتریکی خودروها به شمار رود. وی طی تحقیقات قابل توجهی مدلی جدید برای بهبود سیستمهای خنک کننده تراشههای الکترونیکی موجود در قطعات خودروهای هیبریدی ارائه کرد.
۷- نوید زرگری
دکتر نوید زرگری که به عنوان مخترع سال اونتاریو کانادا انتخاب شده است دستاوردی ارائه کرده است که در توسعه فناوری موتور ولتاژ متوسط بدون ترانسفورماتور، فناوری که میتواند بهرهوری در استفاده از سوخت و پایداری در صنایع افزایش دهد نقش قابل توجهی ایفا کرده است.
دکتر نوید زرگری از شرکت خودروسازی Rockwell در مراسم جوایز نوآوری ۲۰۰۹ در تورنتو به دلیل نقش مهم در توسعه فناوری موتور ولتاژ متوسط بدون ترانسفورماتور فناوری که میتواند بهرهوری در استفاده از سوخت و پایداری در صنایعی مانند نفت و گاز، تجهیزات نیرو، معدن سیمان، و آب و پسماندهای آب را افزایش دهد به عنوان دانشمند و مخترع برتر سال در اونتاریو انتخاب شد.
۸- اشکان وزیری
اشکان وزیری محقق ایرانی دانشگاه نورث وسترن که فارغالتحصیل کارشناسی ارشد دانشگاه صنعتی شریف است در میان ۳۸ برنده دیگر موفق شد بخشی از جایزه بزرگ برنامه محققان جوان نیروی هوایی ایالات متحده آمریکا را به خود اختصاص داده و به موفقیتهای خود بیفزاید.
وی در برنامه تحقیقاتی محققان جوان نیروی هوایی در آمریکا موفق به کسب بخشی از جایزه ۱۴.۶ میلیون دلاری شد. وی با استفاده از جایزه نقدی خود بر روی واسطهای بیولوژیکی برای ساختارهای هیبریدی به مطالعه و تحقیق خواهد پرداخت.
۹- محمد طاهرزاده
محققان ایرانی دانشگاه سوئد در هنگام مطالعه بر روی امکانات استفاده از بازیافت پسماندها موفق به یافتن منبعی دور از ذهن برای تولید سوخت سبز و پاک شده و توانستند روشی را برای تبدیل پسماند مرکبات به سوخت سبز ارائه کنند. محمد طاهرزاده (سمت راست)
محمد طاهرزاده به همراه تیم تحقیقاتیاش در مدرسه مهندسی دانشگاه بوراس در سوئد که پیشتر موفق شده بود از پسماندهای مختلف، اتانول و گازهای زیستی تولید کند اکنون برای تولید سوختهای زیستی بر روی پسماندهای مرکبات تمرکز کرده است. [مفاهیم: سوخت زیستی چیست؟ ]
۱۰- قاسم شهبازی
دکتر قاسم شهبازی در دانشگاه کارولینای شمالی پروژهای را برای تولید ابزاری که میتواند به کشاورزان امکان دهد سوخت تراکتورهای خود را با کمک محصولات کشاورزی مزارعشان تهیه کنند در این سال آغاز کرد.
وی در تلاش است دستگاهی مقرون به صرفه را که میتواند روغن گیاهان را به سوخت زیستی ارزان قیمت تبدیل کند، ابداع کرده و در اختیار کشاورزان قرار دهد.
به این شکل کشاورزان قادر خواهند بود سوخت مورد نیاز خود را کشت داده و از آن بهرهبرداری کنند.