به گزارش خبرگزاری مهر، دانشمندان اسا در پروژه "های- گال" که بر روی ماهواره هرشل کار میکنند موفق شدند برپایه رصدهای ماودن قرمز این رصدخانه فضایی آژانس فضایی اروپا ساختاری را شناسایی کنند که تاکنون تنها نظریه وجودی آن ارائه شده بود.
این ساختار، حلقهای بیضی شکل با قطر 650 سال نوری و جرم 30 میلیون برابر جرم خورشید است که اطراف سیاه چاله مرکزی کهکشان راه شیری میچرخد. این حلقه غول پیکر و تقریبا نامتقارن از گرد و غبار و گازهای بسیار سردی تشکیل شده است.
"سرجو مولیناری"، سرپرست پروژه "های- گال" در این خصوص توضیح داد: "هرشل تصاویر بی نظیری از مرکز کهکشان تهیه کرده است به طوری که ما امروز یک نقشه کامل و جامع با جزئیاتی بی سابقه از این منطقه راه شیری در اختیار داریم. این چشم انداز استثنائی یک ساختار سرد در دمای 250 درجه سانتیگراد زیر صفر را نشان میدهد که شبیه به یک 8 وارونه یا یک پاپیون است."
وی افزود: "ما با مقایسه اطلاعات هرشل و اطلاعاتی که رادیوتلسکوپهای زمینی به دست آورده بودند نشان دادیم که این ساختار در حقیقت یک حلقه بیضوی در جهت عمودی است."
این حلقه در فاصله 28 هزار سال نوری از زمین واقع شده و ترکیبی از مادهای سرد معادل 10 برابر ماده داخل سیاه چاله مرکز کهکشان است.
این حلقه همانند فسیلی از گذشته فعال راه شیری است. در حقیقت، در کهکشانهای فعال، حلقههای اطراف مرکز کهکشان بسیار عظیم هستند درحالی که در سایر موارد، تئوریها یک سری از تودههای مجزا را پیش بینی میکند که همانند سیارات منظومه خورشیدی در اطراف مرکز کهکشان میچرخند.
پروژه "های- گال" از زمان پرتاب ماهواره هرشل در می 2009 تصاویر مادون قرمز این رصدخانه فضایی را بررسی کرده است.
هدف "های- گال" نقشه برداری از راه شیری و به ویژه منطقه مرکزی آن است. این ماموریت تاکنون نتایج علمی مهمی به دست آورده است که از جمله آنها میتوان به شناسایی "رشتههای 3" که از آنها ستارگان متولد میشوند، اشاره کرد.