همشهری آنلاین: دستیار و مشاور عالی فرماندهی معظم کل قوا در باره روابط ایران و ترکیه گفت: اگر رهبران سیاسی ترکیه نتوانند سیاست خارجی و روابط خود را نسبت به ایران شفاف کنند به مشکل بر خواهند خورد چون ادعا می کنند که قصد دارند تا چند سال آینده قراردادهایشان را با ایران به میزان 20 میلیارد دلار ارتقا دهند بالاخره باید از نظر سیاسی هم یک نوع همگرایی با جمهوری اسلامی ایران داشته باشند.

سردارسید یحیی ‏صفوی ، دستیار و مشاور عالی فرمانده معظم کل قوا، که در نشست تشکیلاتی مسئولین حوزه ها و پایگاه های بسیج دانشجوئی دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی استان اصفهان سخنرانی می کرد ، با اشاره به مجاهدت ها و فداکاریهای شهیدان در هشت سال دفاع مقدس گفت: آنچه داریم مرهون فداکاریهای بزرگ آن مردان و زنان بی ادعا بود که جان در کف دست گذاشتند و به عهد و پیمانی که با خدا و امام بسته بودند تا لحظه جان دادن وفا کردند و به لقاء پروردگار نائل شدند و هم اکنون در جوار رحمت رزق الهب مشغول رشد و کمال در عالم برزخ هستند.

به گزارش خبرگزاری مهر، دستیار و مشاور عالی فرماندهی معظم کل قوا در پاسخ به سئوال یکی از دانشجویان در خصوص وضعیت استراتژیکی جمهوری اسلامی ایران ، با توجه به استقرار سپر دفاع موشکی در ترکیه و حضور نیروهای آمریکائی در منطقه ، گفت: از نظر من هیچ جنگ نزدیکی برای ایران قابل تصور نیست ، تهدیدات خارجی ایران عمدتا شامل آمریکائیها و صهیونیست ها است که در حال حاضر آمریکائیها و صهیونیست ها درگیر حوزه های مختلف هستند.

وی ادامه داد: آمریکا در افغانستان با مشکلات جدی روبرو است و موضوع 4 میلیارد دلار هزینه جنگ افروزی آمریکا که یکی از دلایل مشکلات اقتصادی آمریکا است ، و کشته شدن بیش از 6 هزار نفر آمریکائی ،که البته در انتخابات آینده ایالات متحده و ریاست جمهوری برای اوبا ما بعنوان یک چالش فرا رو است.

مشاور رهبر انقلاب تصریح کرد: صهیونیست ها هم دارای مشکلات داخلی بسیاری هستند و از نظر من سپر موشکی که آمریکائی ها در ترکیه مستقر کردند هم می تواند علیه آمریکائی ها باشد و هم علیه روسیه .

وی افزود: دو گانگی رفتار ترکیه را می توان در سفر اردوغان به مصر و در خواست از مردم مصر برای تعیین نظام لائیک بعنوان نظام جاری مصر دید ، ترکیه ای ها بدنبال آن هستند تا به کشورهائی که قیام کرده اند مدل لائیک را ارائه دهند ، تا این مدل جایگزین مدل حکومت اسلامی ایران شود. ژست هائی هم که ترکیه علیه صهیونیست ها می گیرند یک ژست سیاسی است و در لایه های زیرین ارتباط خود را هم چنان حفظ کرده اند.

صفوی در پاسخ یکی دیگر از دانشجویان در خصوص دخالت نظامی عربستان در بحرین و آینده این کشور گفت: ما از مردم بحرین و مصر حمایت می کنیم و حضور نیروهای نظامی سعودی ها برای کشتار نظامی زنان و کودکان بی گناه بحرین را نوعی دخالت نظامی در سرنوشت یک ملت دیگر می دانیم. فکر می کنم سعودی ها همان طور که در دخالت انتخابات عراق ، لبنان و در امور داخلی سوریه با شکست مواجه شدند ، با خفت و شکست از بحرین خارج خواهند شد.

استقرار سپر موشکی خطای استراتژیک ترکیه است

سردار سرلشگر رحیم صفوی در گفتگویی با خبرگزاری مهر به تشریح نقطه نظرات خود درخصوص روابط ایران و ترکیه و تحولات منطقه خاورمیانه بویژه مصر پرداخته است:

ارزیابی شما از رویکرد دوگانه ترکیه درقبال ایران چیست؟

- به نظر من ترکها در یک مسیر غلطی حرکت می کنند شاید هم این مسیر را آمریکائیها برایشان تعیین کرده اند. ترکها تاکنون مرتکب چند خطای استراتژیک شده اند. یکی سفر اخیر اردوغان به مصر و اینکه مدل لائیک را در آنجا مطرح کرد. این مسئله برای مردم مصر دور از انتظار وغیرقابل تصور بود چون مردم مصر مسلمان هستند.

خطای استراتژیک دیگری که ترکها مرتکب شده اند اجازه استقرار سپر موشکی آمریکا در خاکشان است که این مسئله، هم برای ایران و هم برای روسیه می تواند پیام روشنی داشته باشد البته بیش از روسیه برای ایران پیام روشنی دارد.

خطای استراتژیک دیگر ترکها این است که در راستای فشارهای سیاسی آمریکائیها، صهیونیستها و سعودیها برای بهم ریختن اوضاع سوریه تلاش می کنند. این مسائل برخلاف شعارهایی است که ترکها می دهند وعلائم دوگانگی آنهاست. بنابراین دولتمردان ترکیه ای نقش خوبی را ایفا نکردند.

در حقیقت ترکیه می خواهد در عرصه های مختلف بویژه سیاست و اقتصاد نقش بزرگی را در خاورمیانه ایفا کند و حتی می خواهد بین کشورهایی که می خواهند در منطقه انقلاب کنند این موضوع را القا کند که مدلی که شما می خواهید در حکومت بعدی خود ایجاد کنید مدل حکومت ترکیه است نه مدل حکومت کشورهای دیگری مثل ایران.

مدل حکومت ترکیه هم یک مدل لائیسیته است که به اصطلاح دارای پیشرفت و دموکراسی است و هرکسی هر طوریکه می خواهد زندگی می کند. این مدل سیاسی حرکت ترکیه مدل خوبی نیست و مردم ترکیه هم که یک مردم مسلمان و متدینی هستند با این رویکرد دولتمردانشان مخالفند. این نوع رفتارها حتی با شعارهای اسلام گرایانه حزب عدالت و توسعه ترکیه سازگاری ندارد.

 چشم انداز روابط تهران-آنکارا را چگونه ارزیابی می کنید؟

- اگر رهبران سیاسی ترکیه نتوانند سیاست خارجی و روابط خود را نسبت به ایران شفاف کنند به مشکل بر خواهند خورد چون ادعا می کنند که قصد دارند تا چند سال آینده قراردادهایشان را با ایران به میزان 20 میلیارد دلار ارتقا دهند بالاخره باید از نظر سیاسی هم یک نوع همگرایی با جمهوری اسلامی ایران داشته باشند.

نوع رفتار دولتمردان ترکیه با سوریه یا با ایران اشتباه است و من تصور می کنم آنها در راستای اهداف آمریکا حرکت می کنند. اگر ترکیه از این رفتار سیاسی نابهنجار خود فاصله نگیرد هم در داخل ترکیه مردم از آنها برمی گردند هم در روابط سیاسی کشورهای پیرامونی مثل سوریه ،عراق و ایران تاثیرگذار خواهد بود.

 به عنوان یک کارشناس مسائل استراتژیک تحولات مصر را چگونه ارزیابی می کنید؟

- تمدن مصر یکی از 5 فرهنگ و تمدن بزرگ جهان از جمله تمدن های ایران، چین، مصر، ایران، هند و یونان است. مصر در حدود 76 میلیون نفر جمعیت دارد و از یک فرهنگ غنی اسلامی برخوردار است.

با اینکه مصر یک میلیون و یکصد هزار کیلومتر وسعت دارد اما 96% این سرزمین را صحرا تشکیل داده است و مردم بیشتر در کنار رودخانه نیل زندگی می کنند. درآمد مردم مصربسیار پائین است چون اقتصاد مصر اقتصاد فقیری است و یکی از نقاط آسیب پذیر مصر است.

یکی از منابع درآمدی مصر داشتن صنعت گردشگری است بطوریکه سالی 14 میلیون گردشگر از سرزمین مصر بازدید می کنند. البته با توجه به وضعیت فعلی گردشگران کمتر به مصر می روند. اگر به اقتصاد مصر رسیدگی نشود ممکن است این کشوردچار آسیب پذیری شود.

گروه های اسلامی بویژه گروه اخوان المسلمین از قدیمی ترین گروه های اسلامی در این سرزمین هستند. روشنفکران مصری در جهان عرب و در جهان اسلام حضوری فعال دارند.

تصورم این است که بعد از انقلاب اسلامی ایران دومین انقلاب که صحنه نه تنها خاورمیانه و شمال آفریقا بلکه صحنه جهان اسلام را می تواند تحت تاثیر قرار دهد انقلاب مصر است.

انقلابها سه شاخصه اصلی دارند. اول توده های مردم که حضور میلیونی مردم مصر در صحنه نشان داد که این یک انقلاب مردمی به معنای واقعی بوده است. دومین شاخص ایدئولوژی و سومین شاخص رهبری است. اگر انقلابها این 3 شاخصه را داشته باشند به ثمر خواهند نشست.

 به نظر می رسد که این انقلابها در شرایط فعلی فاقد شاخص سوم هستند

- به نظر من با اینکه گروههای سیاسی درآنجا یک رهبری واحدی ندارند اما گروه های دیگر از یک رهبری واحد برخوردار هستند. درحال حاضر هم که به انتخابات پارلمانی مصر نزدیک می شویم رقابت شدید بین گروههای اسلامی با گروه های ملی و گروههای لائیک بوجود آمده است.

در همین مهرماه انتخابات پارلمان مصررا در پیش داریم و به نظر می رسد که خود مردم مصر باور دارند که بیش از 50% کرسیهای پارلمان این کشور را گروههای اسلام گرا خواهند داشت که این برای آمریکا و صهیونیستها علامت خوبی نیست.

بعد از انتخابات پارلمان انتخابات ریاست جمهوری مصر را تقریبا در آبان ماه خواهیم داشت که آمریکایی ها تلاش می کنند آدمهای خود را بفرستند. در مصر قدرت در دست نیروهای نظامی است. نیروهای نظامی مصر در سطح بالایی به غرب وابستگی دارند ولی بدنه ارتش مصر با مردم است اما بالاخره نظامی ها هم باید سرنوشت خودشان را رقم بزنند و تکلیف خود را با مردم روشن کنند.

پیش بینی شما از آینده تحولات مصر چیست؟

- به نظر من آمریکائیها تا اندازه ای توانستند حوادث مصر را مدیریت کنند ولی اینکه فرجام پارلمان مصرچه خواهد شد؟ امید است که اکثریت کرسیها به دست مسلمانان بیفتد واینکه چه کسی رئیس جمهور خواهد شد؟ امید است که یک چهره وابسته به غرب و آمریکا نباشد. همچنین اینکه سرنوشت روابط اسرائیل با مصرچه خواهد شد؟ به نظر من این روابط بهم خواهد خورد و مردم مصر کمپ دیوید را نخواهند پذیرفت و بدترین شرایط را رژیم صهیونیستی پیدا خواهد کرد چون از شمال توسط حزب الله لبنان و از جنوب توسط مردم مصر خصوصا در صحرای سینا محاصره خواهد شد.

صحرای سینا به جنوب سرزمینهای فلسطین اشغالی چسبیده است که یک مرز طولانی دارد و غیر از منطقه کوچکی که اسرائیلی ها غزه را کنترل می کنند بقیه آن رهاست. عربهای بادیه نشین در آنجا هستند و سکنه کمی هم دارد پس نمی توانند آن منطقه را کنترل کنند. همچنین به نظر می رسد خطوط لوله گازی که از مصر به سمت رژیم صهیونیستی کشیده شده متوقف شود. البته همه اینها پیش بینی است.

به هرجهت بدترین وضعیت بیش از اینکه متوجه آمریکا باشد متوجه صهیونیستها خواهد بود و صهیونیستها به شدت در فشار قرار دارند. امید اینکه بعد از تشکیل پارلمان جدید و ریاست جمهوری جدید در مصر روابط ایران و مصر که همواره در طول تاریخ روابط خوبی بوده است بیشتر شود. البته رسانه ها هم می توانند در این رابطه نقش به سزایی ایفا کنند. مثلا می توان سازوکاری اندیشید که مردم مصر به عنوان گردشگر به ایران بیایند و ایرانیها هم برای گردشگری به این سرزمین بروند.

به نظر می رسد که زلزله دومی برای آمریکائیها و صهیونیستها در مصر اتفاق بیفتد بطوریکه امواجش به سایر کشورها برسد. زلزله اول را پیروزی انقلاب اسلامی در ایران می دانستند چون خاطرم هست که در آستانه پیروزی انقلاب اسلامی رئیس جمهور صهیونیستها گفته بود این انقلاب ایران زلزله ای است که همه منطقه و بیش از همه ما را تحت تاثیر قرار می دهد. این یک واقعیتی بود الان هم انقلاب مردم مصر یک واقعیتی است که چهره آینده و چهره جدید خاورمیانه و شمال آفریقا را ان شاء الله به نفع مردم و به نفع استقلال سیاسی و حاکمیت مردم تغییر خواهد داد.

 

 

 

 

منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها