دوستداران سبزی ها؛ ماجراجو و ورزشکار
* خلق و خو: کسانی که تمایل زیادی به مصرف سبزیجات دارند یا به طور کلی گیاهخوار هستند، معمولا افراد پرخوری نیستند و خیلی خودشان را در قید و بند تهیه غذا قرار نمیدهند. این افراد بسیار ماجراجو هستند و بیشتر از اینکه در تکاپوی درست کردن غذا باشند، دوست دارند طعمهای جدید را تجربه کنند. آنها افرادی ورزشکار و سالم هستند که همیشه در حال پیداکردن گیاهان جدید خوراکی در عطاریها یا حتی در طبیعت هستند.
* عادتها: گیاه خواران از خوردن جوشاندههای گیاهی بعد از غذا یا چکاندن آبلیمو و آبغوره روی غذایشان لذت میبرند که این عادت خوب میتواند در حفظ سلامت و نشاط آنها بسیار موثر باشد.
* پیشنهاد: این افراد میتوانند از قارچ، حبوبات، سویا، تخممرغ و لبنیات برای دریافت پروتئین بیشتر و بهتر در رژیم غذاییشان کمک بگیرند. مصرف هفتهای یک یا دو بار از غذاهای دریایی هم میتواند از کمبود ویتامین B12 در آنها پیشگیری کند. خوردن گردو هم باعث جذب امگا3 خواهد شد.
دوستداران میوه ها؛ تنوع طلب و سالم
* خلق و خو: معمولا کسانی که بیش از هر گروه غذایی به میوهها علاقه دارند، ذائقهشان شیرین است، مهربان هستند به سلامت خود اهمیت زیادی میدهند و مدام در فکر ایجاد تنوع در برنامههای غذایی و حتی برنامههای کاری روازنهشان هستند.
طرفداران میوه دوست دارند با ایجاد طعمهای جدید، متنوع و فوقالعاده جذاب، نظر و تحسین اطرافیان را نسبت به خود جلب کنند و البته در این راه، موفق هم هستند.
* عادت ها:
این افراد معمولا در خوردن میوه افراط میکنند و به گمان آنها، میوه جزو خوراکیهای پرخاصیتی است که هرچه بیشتر بخورند، برای سلامتشان مفیدتر است اما محققان دانشگاه هاروارد در حالی مصرف 5 تا 9 وعده از میوهها و سبزیها را در طول روز مجاز دانستهاند که مصرف کنندگان آنها حواسشان به کالری این گروه از مواد غذایی باشد.
به هر حال، میوه هم قند و کالری دارد و مصرف زیاد آن میتواند باعث ابتلا به چاقی و اضافه وزن شود. راستی یکی دیگر از عادتهای افرادی که عاشق میوه هستند، این است که از میوهها به عنوان میان وعده یا دسر استفاده میکنند که البته این یک عادت خوب است.
* پیشنهاد: اگر خیلی به خوردن میوهها علاقه دارید، میتوانید آنها را پوست بکنید و در سالاد یا ماستتان، خردشان کنید و ارزش تغذیهای ماست و سالادی که همراه غذا میخورید را بالا ببرید. خردکردن میوههای فصل و پوشاندن آنها با کمی عسل هم میتواند یک صبحانه فوری و مغذی برای شما و فرزندتان را فراهم کند.
دوستداران گوشتها؛ جاه طلب و کوشا
* خلق و خو: معمولا بیشتر افرادی که علاقه فراوانی به مصرف انواع گوشتها دارند، جاه طلب و در پی کسب بهترینها در زندگیشان هستند. غذاهای گوشتی جزو غذاهای گران قیمت هستند و کسانی که ذائقه خود را با آنها وفق میدهند، دوست دارند که همیشه در حال تلاش برای کسب بالاترین مقام و موقعیتها در زندگیشان باشند. طرفداران گوشت، انسانهای کوشایی هستند که تن به خوردن هر غذایی نمیدهند و معمولا طعم سبزیها به خصوص سبزیهای آبپز یا بخارپز را دوست ندارند.
* عادتها: دوستداران غذاهای گوشتی به انواع خوراکیهای سرخ شده و فرآوردههای گوشتی مانند سوسیس، کالباس یا همبرگر هم علاقه دارند. آنها ترجیح میدهند که غذای خود را همراه با سس یا چاشنیهای چرب بخورند. این افراد علاقه چندانی به خوردن نان یا برنج زیاد با غذاهایشان از خود نشان نمیدهند، چون دوست دارند که طعم گوشت را بیشتر از مواد نشاستهای حس کنند. معمولا کسانی که خوردن گوشت را به سایر خوراکیها ترجیح میدهند، کمتر به مصرف گوشتهایی که بیش از اندازه طعم دار شدهاند، تمایل دارند.
* پیشنهاد:
خیلی از افرادی که بیش از اندازه گوشت (به خصوص گوشت قرمز) میخورند به بیماریهایی مانند نقرس به دلیل بالارفتن اسید اوریک خونشان مبتلا میشوند. بنابراین بهتر است این افراد، مصرف گوشتها را به 4بار در هفته محدود کنند. بهتر است آنها، گوشتهای سفید و خوراکهای دریایی را بیشتر از گوشتهای قرمز در برنامه غذاییشان بگنجانند.
مصرف سبزی خوردن و سالاد سبزیجاتی که با آبلیمو، آبغوره و آب نارنج، طعمدار شده اند هم به طرفداران غذاهای گوشتی توصیه میشود و بد نیست دوستداران گوشت قرمز برای پیشگیری از بالارفتن اسیداوریک خونشان از پودر سماق تازه برای طعمدار کردن غذایشان کمک بگیرند. مخلوط کردن سویا با گوشت قرمز چرخ کرده هم میتواند کمی پروتئین گیاهی به رژیم روزانهتان اضافه کند و ارزش تغذیهای آن را بالاتر ببرد.
طرفداران غذاهای نشاستهای؛ تنبل و پرخور
* عادتها: دوستداران غذاهای نشاستهای، خوردن یک بشقاب سالاد ماکارونی یا سالاد الویه را به عنوان پیش غذا و یک ظرف سیب زمینی سرخ کرده را به عنوان دسر به جای سوپ یا میوه ترجیح میدهند. آنها برنج و ماکارونی را با نان میخورند و به مصرف غذا و ته دیگهای چرب هم علاقه زیادی دارند. سیب زمینی سرخ شده با سس فراوان جزو محبوبترین میان وعدههای آنهاست. تمایل این افراد به مصرف پنیز پیتزا هم زیاد است.
* پیشنهاد: متاسفانه کسانی که خوراکیهای نشاستهای را به خوراکیهای دیگر ترجیح میدهند، توجه چندانی به سلامتشان ندارند و ابتلا به چاقی، ناراحتیهای قلبی، دیابت و بالارفتن چربی خون در آنها دور از انتظار نخواهد بود.
بنابراین به این افراد توصیه میشود که مصرف غذاهای نشاستهای را به یک یا دو بار در طول روز و آن هم به میزان مشخص، کاهش دهند. از چرب کردن برنجشان خودداری کنند. برنج و ماکارونی را همراه نان نخورند. دور ته دیگهای چرب را خط بکشند.
سالاد، سبزیها، میوهها و آب میوه را به رژیم روزانهشان بیفزایند. در حد امکان، شیر و لبنیات را جایگزین سیبزمینی سرخ شده در میان وعدههایشان بکنند و در نهایت هم از دوغ یا آب به جای نوشیدنیهای شیرین و گازدار به عنوان نوشیدنی همراه غذایشان کمک بگیرند.
منبع: هفته نامه سلامت