به گزارش همشهری آنلاین، آیتاله هاشمی رفسنجانی، در گفت و گو با روزنامه جمهوری اسلامی ، پیرامون شخصیت امام خمینی، مذاکره با آمریکا، نشست گروه 1+5 و ایران به اظهار نظر پرداخت.
خلاصه گفتوگوی روزنامه جمهوری اسلامی با آیتاله هاشمی رفسنجانی از این قرار است:
موضوع |
|
رهبر کبیر انقلاب |
- اصلاً سایر موفقیتهایامام را من مرهون دانش ایشان میدانم. ایشان مسائل خاص روحی داشتند، عرفان بالا و هوش سرشار داشتند. قاعدتاً اگر تعریف درستی باشد، ایشان در حد نبوغ، هوششان بالا بود. تعهد و تعبدشان در سر جای خود بود، ولی دانششان، ایشان را در حوزه بالا برد و اعتبارشان را از دانششان دارند آن مسائلشان را بعضی قبول داشتند، بعضی قبول نداشتند، اما کسی در دانش ایشان تردید نمیکرد. ما در آن موقع که میخواستیم جدی درس بخوانیم، درس علمای دیگر هم میرفتیم، درس ایشان برای ما خیلی تفاوت داشت به همین دلیل شاگردان ایشان را اگر درست شناسایی کنیم، جزو درسخوانهای حوزه بودند. درسهای دیگر هم میرفتند. ما خودمان درسهای دیگر هم میرفتیم، ولی درس اصلی ما درسهای امام خمینی بود. آثاری که از ایشان مانده و تا به حال منتشر شده چند چیز قابل توجه از نظر علمی است.
- مطالبی که ایشان در مورد عرفان مطرح میکنند، متأسفانه چیزی در کشور ما (شاید جاهای دیگر هم اینطور باشد) خیلیها خودشان را عارف نشان میدهند. حالاتی یا دارند یا میبندند به خودشان، الفاظ عرفانی را هم خیلیهایش را بلد هستند، اما اینها فرق میکند. امام خمینی حقیقتاً عارف بودند. اینکه خیلی هم جلوه نمیکرد، به خاطر عرفانشان بود. عرفان واقعی که ایشان داشتند مانع بود از اینکه یک وقتی تظاهر به عرفان بکنند. ما در زندگی ایشان، در کارهایشان، در معاشرتشان میفهمیدیم که ایشان بعد عرفانیشان بالاست. البته استاد ایشان آیتالله شاهآبادی بودند.
- کارهای کوچکی که گروههای مسلح میکردند مفید نمیدانستند و هیچ وقت ما ندیدیم که امام خمینی تجویز کنند برای این کارها. بلکه ما نفیاش را هم دیدهایم. مواردی هم خود ایشان نفی میکردند و میگفتند که فلان ارتشی آمد و گفت که ما دسترسی داریم به دربار و میتوانیم فلان کار را بکنیم. ایشان تأیید نکردند.
- تحلیل تاریخی امام خیلی زیاد میشود. امام خیلی خوب مسلط بود. از زمان مشروطه به بعد را خوب مسلط بودند. از لحاظ شجاعت، ایشان یک ذره هم از غیر خدا نمیترسیدند. من هیچ وقت در وجود ایشان نگرانی از سایر مسائل ندیدم. در بدترین شرایط و سختترین شرایط، ایشان اوضاع عادی زندگیشان ادامه داشت و اداره میکردند. در انجام وظائف اسلامی و دینی خودشان هیچ حاضر نبودند معامله کنند. واقعاً قاطع بودند. هوششان خیلی بالا بود. با کسی که کمی صحبت میکردند متوجه میشدند طرفشان چه کسی است. جریانهای سیاسی را خوب تشخیص میدادند. اخلاصشان که عامل اصلی موفقیت شان بود، واقعاً بالا بود. اخلاصشان در حد اعلای انسانهای موحد بود.
- قاطعیت ایشان هم خیلی معروف است. اگر کسی با ایشان مباحثه میکرد و ایشان را قانع میکرد با قاطعیت از نظر خود برمیگشتند. و یک شوخی هم از قول ایشان نقل شده که مرد آن است که از قولش برگردد. مسئله اصلی که عبور کردید و مسئلهمردم بود.
- آیتالله صانعی یک بار به من گفتند که من روی این قضییه کار کردهام و حدود 100 نوآوری از امام در بخش فقه به دست آوردهام. من به ایشان گفتم آنها را برای من بفرستید. هنوز به دست من نرسیده است. خود من در مصاحبهای تعدادی از این نوآوریهای فقهی امام (ره) را گفته بودم. حالا تعدادی از نوآوریهای مهم امام را میگویم. اولین نوآوردی فقهی امام در بحث فقه این بود که ایشان مسئله زمان مکان را تاثیرش را در اجتهاد محرز گرفتند و این باعث میشود که ما اجتهاد پویایی داشته باشیم. چون زمان و مکان همیشه مساوی نیست و متفاوت هستند.
- مسئله دوم که ایشان کار بزرگی در فقه کردند، این است که مجمع تشخیص مصلحت نظام را تاسیس کردند، آن هم نه برمبنای سیاسی بلکه بر مبنای خود فقه، هنگام تعارض مصالح با هم یا هنگام تعارض مصلحت و مفسده، مصلحت را در نظر میگیرند و فتوی میگیرند..
- سوم این است که ایشان مسئله پرداختن به حکومت اسلامی را بسیار جدی گرفتند. با مبارزهشان و افکارشان. این هم در بین فقهای گذشته کم نظیر بوده. حتی مشروط هم که انجام شد، علمای بزرگی بودند که باعث شدند مشروطه بودجود بیاید آنها داعیه حکومت اسلامی نداشتند.
- مسئله چهارمشان هم همین ولایت فقیه است که مبنای حکومت شد. البته این بحث سابقه دارد. کسانی مثل مرحوم نراقی رویش بحث جدی کردهاند. البته اکثر علما مخالفت میکردند. آنها ولایت فقیه را در حدود دیگری میدیدند. ولی زیاد هستند در تاریخ که این جور گفتهاند. ولی امام خمینی این را زنده کردند. بحث را مبسوط کرد. اثبات کرد و سپس عمل کرد و به اینجا رساند.
- در مورد شطرنج و موسیقی که خیلی حساسیت در کشور بود. یک رینگی در صدا و سیما پیدا میشد دردسر میآفرید. ما خودمان در زندان پیش از پیروزی انقلاب که با هم بودیم و رادیوهم داشتیم رادیو را روشن میکردیم. آرم اخبار رادیو که پخش میشد برخی از اقایان علما که آنجا بودند راضی نبودند. ما آرم خبر را کم میکریم و وقتی آرم آهنگین خبر تمام میشد، و خبر شروع میشد رادیو را بلند میکردیم. اینقدر محدود بود. خوب امام با فتوی خودش این محدودیتها را از بین برد. فتوایی که در مورد سریال پاییز صحرا دادند مشهور است.
- برای سرود آقای مطهری خودشان نشستند و به دقت گوش دادند و نظر و فتوی دادند.
|
مذاکره ایران و آمریکا |
- بالاخره ما باید یک حسن نیتی از آمریکائیها ببینیم. اگر آنها بخواهند در عین خصومت از مذاکره هم استفاده کنند جواب نمیدهد، معکوس جواب میدهد، واقعا اگر یک روز آمریکا حسن نیت نشان دهد وضع فرق میکند. به فرموده امام اگر آمریکا آدم بشود، آن وقت میتوانیم مشکلات را حل کنیم، قرار نیست تا قیامت با آمریکا قهر باشیم. الان آمریکائیها از موضع تحریم و فشار میخواهند کار بکنند. در مذاکره هم آنها دست بالا دارند. تحریمها را کردهاند. فشارها را بر ما آوردهاند. تحریمهای سازمان ملل را اعمال کردهاند. حالا وقتی مینشینیم برای مذاکره میگویند شما این کار را بکنید تا ما تحریمها را کم کنیم. این که مذاکره نیست!
|
مذاکرات هستهای |
- در مورد این مذاکرات بعد از اسلامبول با اظهاراتی که ایرانیها و غربیها کردند یک خوش بینی کاذبی درست شد. هم ما میخواستیم در داخل کشورمان امیدی پیدا بشود و هم غربیها نیاز دارند به خاطر مشکلات فراوان اقتصادی که دارند نیاز به آن صحبتها داشتند. لذا هر دو تلاش کردند که بگویند فضا فضای مثبتی است و امید ایجاد کنند. اما در بغداد معلوم شد اینطوری نیست. هنوز اطلاعات زیادی نداریم و ارزیابی کار آسانی نیست. آنچه فعلا معلوم است آنها با حربه تحریم پیش میایند و میگویند ما با تحریم توانستهایم ایران را به نرمش در مذاکرات بکشانیم. البته ایران هم نشان داده که از این تحریمها و تهدیدها از میدان به در نمیرود. بنابراین باید کمی صبر کنیم تا اطلاعات واقعی به دستمان برسد.
- در مورد پیشرفت هستهای در این زمان باید بگویم که بالاخره این پیشرفت هستهای در ایران یک مقدارش از قبل از انقلاب شروع شده است. نیروگاههای زیادی طراحی شد. بوشهر شروع شد. امیراباد را داشتیم. اول خیلی مدرن بود. بعدها امکانات ندادند. مجبور شدیم از آرژانتین امکانات بگیریم ساده شد. از همان دهه اول حتی در زمان جنگ حرکت ما به طرف همه جهات هستهای جز جنبه نظامی بود. دنبال مصالح مختلفی که دارد بودیم.
- در دهه اول چون جنگ بود، کار کند پیش رفت. در دهه دوم، در دولت من کار سرعت گرفت. تقریبا اینهایی که الان داریم تمامش آن موقع شروع شد. یا در دهه اول یا در دهه دوم. بوشهر را بعد از اینکه تعطیل شده بود شروع کردیم. در زمان من قرار آن را با روسیه گذاشتیم و بعد قرار داد رسمی بسته شد. دو تا نیروگاه با چین قرار دادش را بستیم و 25 میلیون دلار هم دادیم که آنها بیایند کارشان را شروع کنند. یوسیاف اصفهان در زمان شاه به عنوان پشتیبانی مطرح بوده، ولی یوسیاف جدید را ما قرار دادش را با چینیها بستیم. آنها هم نقشهاش را دادند و هم کارهای ابتداییاش را انجام دادند. چینیها با فشار آمریکائیها تمام قراردادها را لغو کردند. هم یوسیاف را و هم تا نیروگاه را. آب سنگین هم در دولت من مطالعاتش تمام شد.
- مشاوری در روسیه گرفتیم. مشاور روسی تایید کرد و کارمان را آغاز کردیم. آن هم ادامه دارد. غنی سازی را از امیرآباد شروع کردیم. تزریق گاز اورانیوم نکردهبودیم، اما چیز دیگری تزریق کرده بودیم. من رفتم دیدم. قطعه سازیاش را هم در امیرآباد شروع کرده بودیم. بعد از دولت من تصمیم گرفتند در اطراف کرج کار کنند، بعد رفتند نطنز. لیزر را پیش از ما، رژیم شاه چیزهایی گرفته بود. ناقص مانده بود. در دولت ما روسها چیزهایی دادند. ولی آمریکائیها فشار آوردند و روسها قرار و مدارشان را با ما لغو کردند. ولی ما کارش را ادامه دادیم.
- همه اینها که الان هست، بوده و بتدریج جلو آمده. در دولت من تبلیغاتی نشده بود. مشکلی هم با آژانس نداشتیم. گاهی ایراد میگرفتند میآمدند میدیدند و میرفتند. در دولت آقای خاتمی تبلیغاتی شد. تبلیغاتی که شد حساس شدند و کمکم گفتند ما هستهای شدیم و بعد هم در دولت بعدی هم اینطوری که دارید میبینید. سیستم همین است. هر جا هم که هستهای دارند 30، 40 سال طول کشیده و ما هم با طی این مسیر به هستهای میرسیم. حرکت رو به کمال تدریجی و آهستهای همیشه داشتهایم. اگر مزاحم ما نشوند میتوانیم یک کشور هستهای باشیم. ما برای دسترسی به انرژی هستهای صلح آمیز کاملا آمادهایم و غیر از انرژی هستهای صلح آمیز چیز دیگری نمیخواهیم.
- در مورد مسائل هستهای اگر ما روابط معمولی با دنیا میداشتیم و بیخودی هم آنها و هم ما هی بهانه گیری نمیکردیم، برای سیاست استفاده صلح آمیز از هستهای به نظر من مشکلی به وجود نمیآمد.
- قبل از جنگ ما شروع کرده بودیم و کسی حرفی نداشت. با روسها و چینیها بسته بودیم و کسی حرفی نداشت. در زمان خود من آب سنگین را با روسها بسته بودیم کسی حرفی نداشت. لیزر را با روسها بسته بودیم کسی حرفی نداشت. پیشرفت هم کرده بودیم. میشود در یک فضای متعادل بینالمللی آن را که هدف ماست به دست بیاوریم. ما در آن فضا شروع کردیم، در آن فضا پیش رفتیم و سرمایهگذاری کردیم و تا اینجا رسیدیم. بالاخره آنها یک بهانهای دارند و آن اینکه ایران نباید به جایی برسد که قدرت ساخت بمب اتمی را داشته باشد، ولو اینکه نخواهد استفاده کند.قدرت اتمی ایران برای آنها خطر است. بهانه است. ما نمیخواهیم بمب اتمی بسازیم. همیشه هم داریم میگوئیم. من فکر میکنم اصل کار و پیشرفتش تا یک مراحلی هیچ مشکلی ندارد.
- هر کشوری هم، ژاپن هم، خود کره جنوبی هم در این زمینهها مشکل داشتند. منتهی اینقدر مثل ما هیاهو نمیکنند.
- ترکیه هم در زمینههای اتمی به پیشرفتهای چشمگیری رسیده اما هیاهو نمیکنند. ما هم میتوانیم نظم داشته باشیم و پیش برویم. البته اینجا یک مسئله مهمی برای نظام مطرح است و رهبری روی آن تکیه دارد و آن این است که آنها میخواهند سلطه شان را در ایران تحکیم کنند و ما را تسلیم کنند. میخواهند ابهت انقلاب و نظام اسلامی را بشکنند. ما باید بهانه را از دست آنها بگیریم. به هر حال رسیدن به انرژی صلح آمیز هستهای نیاز روز است و نمیشود ایران به این عظمت از دستیابی به انرژی صلح آمیز هستهای محروم باشد. دست ایران در انرژی هستهای نباید خالی باشد. خیلی کشورهای کوچکتر از ما هستند که از ما در انرژی هستهای جلوتر هستند. ما حق بیشتری داریم. قرار بوده در ایران 23 نیروگاه هستهای ساخته شود.
|