همشهری آنلاین: عضو فرهنگستان علوم ایران گفت: زمین از 150 سال گذشته تا کنون 8 دهم درجه گرم‌تر شده که آب اقیانوس‌ها، حدود 20 سانتی‌متر، به دلیل گرمای زمین بالا آمده است

به گزارش ایرنا، یوسف ثبوتی، در نخستین کارگاه ˈبررسی تغییرات آب و هوایی و نقش رسانه‌هاˈ در مرکز مطالعات و بهره‌وری منابع انسانی افزود: این میزان افزایش دما و بالا آمدن سطح آب دریاها و اقیانوس‌ها موضوعات زیادی را در دنیا و زندگی بشر تغییر داده است، زیرا با گرم شدن زمین انرژی بیشتری به زمین و اقیانوس‌ها وارد شده که از حد توان و خودپالایی طبیعی آنها خارج بوده است.

بنیانگذار پژوهشکده تغییر اقلیم و گرمایش زمین ادامه اظهار داشت: از زمانی که انسان‌ها در یک جا ثابت شدند و جامعه مدنیت شگل گرفت تخریب محیط زیست نیز آغاز شد. در پایان قرن 19 جمعیت دنیا به 150 میلیون نفر هم نمی‌رسید و عمر متوسط انسان‌ها بین 35 تا 40 سال بود در حالی که امروزه این جمعیت به هفت میلیارد و 500 میلیون نفر و با عمر متوسط 70 تا 75 سال رسیده است.

ثبوتی با بیان اینکه به همان نسبت میزان مصرف از منابع مختلف آب و خاک نیز افزایش یافته گفت: در گذشته میزان مصرف آب یک خانواده 10 نفره به سختی به دو لیتر می‌رسید در حالی که مصرف امروزه با آن زمان قابل مقایسه نیست.

وی ادامه داد: همچنین کنجکاوی انسان با هدف دستیابی به منابع مختلف زمین، باعث زیر و رو شدن دنیا و به دنبال آن زندگی انسان‌ها شده است. عملکرد بشر در 100 سال گذشته و در مقیاس کمتر در 30 سال اخیر دنیا را متحول کرد که همراه با آن منابع زمین را به سمت نابودی سوق داد.

عضو فرهنگستان علوم ایران گفت: دسترسی بشر به منابع و اشتیاق به داشتن آن اجازه داد تا در کره زمین تصرف با مقیاس بزرگ صورت گیرد که این خواسته کره زمین را به سمت نابودی کشاند و موجودات این کره خاکی را در معرض آسیب و خطر قرار داد.

وی افزود: طبیعت به طور طبیعی توان خود پالایی دارد اما دخل و تصرف انسان در طبیعت به حدی سریع پیش رفت که هیچ مجالی به طبیعت نداد تا خود را با شرایط جدید سازگار کند به گونه‌ای که در سال 1750 میلادی که آغاز صنعتی شدن جهان بود دو تا سه میلیون متر مکعب از پوشش برف و یخ نیمکره شمالی کاسته شد که فعالیت بشر دلیل این امر است.

ثبوتی گفت: اگر تعادل بین تابش خورشید بالای جو، انعکاس تشعشع به فضا و تابش زمین به فضا یک درصد به هم بخورد در طول 100 سال آینده دمای زمین یک تا دو درجه گرم‌تر خواهد شد که بدون شک عواقب وخیمی به دنبال خواهد داشت.

وی در پایان تاکید کرد: نباید بیشتر از توان طبیعت به آن فشار وارد کنیم که این امر با فرهنگ سازی درست و صحیح میسر خواهد شد که این هم وظیفه رسانه‌ها است که باید علم کافی در این زمینه را داشته باشند.

نخستین کارگاه ˈ تغییرات آب و هوایی ؛ نقش رسانه‌ها ˈ 15 و 16 آبان ماه در مرکز مطالعات بهره وری و منابع انسانی ادامه دارد.

منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها