علیرضا مصداقی نیا در مراسم سومین جشنواره ملی رسانههای سلامت و جشنواره خدمات الکترونیک سلامت در مرکز همایشهای رازی تهران افزود: خوراک بسیاری از مردم فستفود و غذاهای مضر شده است، حتی بسیاری از غذاهای خانگی هم از مواداولیهای که معلوم نیست منشأ آن چیست تهیه میشود. بهمنظور آشنایی بیشتر با دلایل بروز بیماریهای غیرواگیردار و نحوه پیشگیری از بروز آن با دکتر ضیاءالدین مظهری متخصص تغذیه و رژیم درمانی و استادیار دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران و دکتر علی گورانی کارشناس بهداشت و مسئول بهداشت پرتوهای وزارت بهداشت گفتوگویی انجام دادهایم که در پی میآید.
دکتر مظهری با تأکید بر اینکه تغذیه ناسالم باعث افزایش موارد ابتلا به بیماریهای غیرواگیردار در سطح جامعه میشود گفت: سونامی بیماریهای غیرواگیر باعث ایجاد آسیبهای فراوانی میشود. یکی از عوامل شیوع این بیماریها نیز سبک تغذیه نادرست است که خود یکی از عوامل بیماریزا محسوب میشود، درست غذا نخوردن هم در میان طبقات کم درآمد و پر درآمد رایج است.
این متخصص تغذیه در ادامه به فرهنگ جاری مصرف مواد غذایی در کشور اشاره کردو گفت: اما زمانی که مردم به جای رعایت تنوع و تناسب در مواد غذاییای که مصرف میکنند به مصرف فستفودها روی میآورند، طبیعی است که بیماریهای غیرواگیر در سطح جامعه افزایش پیدا خواهد کرد، میزان مبتلایان به بیماری سرطان زیاد خواهد شد، پرخوری و بیبرنامگی در غذاخوردن نیز باعث افزایش فشار خون و توده چربی در بدن میشود و در نهایت منجر به ابتلای فرد به یک بیماری غیرواگیر دیگر میشود.
در واقع سخنان معاون وزیر بهداشت مبنی بر وقوع سونامی بیماریهای غیرواگیر در جامعه کاملا منطبق با واقعیات است. باید مسئله انباشتن شکم از انواع غذاها را به طرز فکر جدیدی تغییر داد؛ طرز فکری که باعث شود فرد از خود بپرسد چه میخورم، کی میخورم و برای چه میخورم؟ در واقع برای ازبینبردن بیماریهای غیرواگیر در جامعه باید فرهنگسازی کرد.
دکتر گورانی کارشناس بهداشت و مسئول بهداشت پرتوهای وزارت بهداشت نیز با بیان اینکه پیشگیری و درمان بهترین راه کنترل بروز بیماریهای غیرواگیر است گفت: نظارت بر پارامترهای محیطی بهمنظور کنترل بیماریها جزو اصلیترین سیاستهای ارتقای سلامت و هم کاهش هزینههاست. برای اینکه تصور این مطلب برایمان ملموستر باشد مثالی میزنم.
شما یک ماهی را در یک آکواریوم درنظر بگیرید. بسته به اینکه شرایط محیطی این ماهی، نظیر غلظت اکسیژن و مواد غذایی مصرفی وی چگونه است میتوان تشخیص داد که آیا این ماهی سالم خواهد ماند یا خیر؟ برای تشخیص وضعیت سلامت سایر موجودات زنده هم عواملی نظیر شرایط محیطی سالم و غذای سالم ضروری است. این کارشناس بهداشت محیط سیاست ارتقای سلامت را اینگونه توصیف کرد: اصلیترین سیاستی که اکنون در راستای ارتقای سلامت پیاده میشود بهینهسازی مصرف و کاهش هزینههای درمان است. در سیاستی که در زمینه ارتقای سلامت دنبال میشود همچنین پارامترهای محیطی انسان مدنظر قرار گرفته است.
در کشورهایی که مبنا روش درمانی است و به امر پیشگیری و بهداشت چندان توجهی نمیشود این موارد جنبه شعاری پیدا میکند. باید باورمان شود که میتوان با رعایت موارد کوچک و به ظاهر بیاهمیت از هزینههای بزرگتر جلوگیری کرد. میتوان به کاهش موارد بیماریهای غیرواگیر نیز امیدوار بود. روند زندگی کنونی، در حال سوق دادن مردم به سمت این باور است که واقعا میتوان با پیشگیری از وقوع فجایع جلوگیری کرد.