تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۳۹۲ - ۱۳:۴۱

همشهری آنلاین: مرکز علوم و ستاره شناسی تهران وابسته به معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری منطقه یک تهران، در شمال تهران در سال 1379 بنا شده است.

این مرکز با هدف آشنایی دانش آموزان، دانشجویان ، دانش پژوهان و عموم مردم با علوم پایه، پایه گذاری و دانش پژوهان و دانشجویان بسیاری دز این مجموعه حضور فعال و کارآمد دارند.

در تبیین این هدف ، بازدید کنندگان قادرند آزمایش‌های لازم را به کمک اطلاعات مکتوب مجاور هر دستگاه و راهنمایی کارشناسان انجام دهند.

امکانات و فضاهای این مجموعه:

تالار کهکشان: در سقف این تالار گنبد نیلگون آسمان طراحی شده و هدف از آن آشنایی بازدید کنندگان با صورت‌های فلکی، ستارگان، سیاره‌ها، منظومه خورشیدی و کهکشان می‌باشد. همچنین در این تالار امکاناتی فراهم آمده که همایش‌ها، جشنواره‌ها و برنامه‌های مختلف علمی نیز برگزار شود .

سالن ترازوها: سالنی است که درآن با استفاده از ترازوهای مختلف وزن افراد در سیارات گوناگون مقایسه می‌شود.

سالن فیزیک: سالنی است که در آنها دستگاه‌های مختلف جهت آزمایش‌های گوناگون در زمینه‌های علوم پایه از جمله مکانیک، نور، امواج و اصوات، الکتریسیته، مغناطیس و لیزر تعبیه شده و افراد با استفاده از این دستگاه‌ها آزمایش‌های مختلف را انجام و از آنها بازدید می‌کنند.

سالن تفکر: دارای وسیله‌های بسیار جالبی است که به صورت معماهای مختلف افراد را از نظر هوشی مورد ارزیابی قرار می‌دهد.

سالن سینمای سه بعدی: سالنی است که فیلم‌های مختلف علمی را به صورت سه بعدی و قابل لمس برای بازدید کنندگان محترم به نمایش می‌گذارد.

سالن نمایش لیزری: در این سالن دستگاه‌های مختلفی در زمینه کاربرد علوم اپتیکی از جمله  نمایش لیزری با طیف دید بالا و دستگاه هولوگرام، فیبر نوری، دستگاه مایکلسون - مورلی و حکاکی لیزری جزء تجهیزات این سالن می‌باشد.

رصدخانه: این رصد خانه مجهز به تلسکوپ‌های 8،12،14 اینچی اشمیت کاسگرین با سامانه جستجو گر خودکار به همراه جی.پی.اس، پنج عدد تلسکوپ بازتابی و شکستی و یک دستگاه دوربین دو چشمی پیشرفته می‌باشد. این رصد خانه علاوه بر رصد خورشید و ماه و اجرام غیر ستاره‌ای به پدیده های نجومی از جمله خورشید گرفتگی ، ماه گرفتگی و گذر سیارات نیز می‌پردازد و همچنین قابلیت آن را دارد در صورت مساعد بودن شرایط جوی رصد روزانه و شبانه در طول هفته برگزار نماید.

مخاطبین مرکز علوم و ستاره شناسی تهران در مقاطع مختلف سنی طبقه‌بندی شده‌اند که علاوه بر بازدید از بخش‌های مختلف آن می‌توانند در دوره های آموزشی این مرکز نیز شرکت کنند.

دوره‌های آموزشی مرکز علوم و ستاره شناسی تهران:

دوره‌های آموزشی تعریف شده در مقطع ابتدایی: نجوم کودکان (مقدماتی و پیشرفته) ، کارگاه تفکر خلاق ، کارگاه رباتیک ،کارگاه هوا فضا

  • دوره‌های آموزشی تعریف شده در مقطع راهنمایی: نجوم مقدماتی(1و2) ، نجوم رصدی ، کارگاه تفکر خلاق ، کارگاه رباتیک ، کارگاه هوا فضا ، آمادگی المپیاد نجوم ، اصول فضانوردی (مقدماتی و پیشرفته) ، عکاسی نجومی
  • دوره‌های آموزشی تعریف شده در مقطع دبیرستان و بالاتر: نجوم مقدماتی(1و2) ، نجوم رصدی ، آمادگی المپیاد نجوم (مقذماتی و پیشرفته) ، اصول فضانوردی (مقدماتی و پیشرفته) ،کیهان شناسی (1و2) ، اختر فیزیک (1و2) ، پیشرانه‌های فضایی، اختر شناسی رادیویی، عکاسی نجومی و رویت هلال ماه.
  • برگزاری کارگاه‌های آموزشی یک یا چند روزه مشتمل بر کارگاه ساخت تلسکوپ و ادوات نجومی‌، کارگاه رویت هلال ماه، کارگاه‌های معرفی رشته‌های مختلف دانشگاهی جهت کمک به دانش آموزان در تعیین رشته‌های تحصیلی، کارگاه تقویم شناسی و...

از دیگر کارهای مجموعه علوم و ستاره شناسی می‌توان به برگزاری بزرگداشت مشاهیرکهن و معاصرایرانی علوم و نجوم و همچنین همایش روز جهانی نجوم اشاره کرد. این مجموعه زیر نظر هیئت علمی فعالیت می‌نماید و از اعضای هیئت علمی این مجموعه می توان به استاد احمد دالکی (پدر نجوم ایران) نام برد.

این مرکز توسط استاد احمد دالکی پایه گذاری شده است.

منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها