همشهری آنلاین: مدیرعامل شرکت ملی گاز گفت: صادرات گاز ایران به عراق از تیر ماه آغاز و قرارداد صادرات گاز به سوئیس نهایی شده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، جواد اوجی امروز در یک نشست خبری در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تهران اظهار داشت: در سال 91 با وجود سرمای طولانی، کاهش واردات گاز از ترکمنستان به دلایل فنی و مالی، اضافه نشدن گاز تولیدی کشور و اضافه شدن بیش از 1.4 میلیون مشترک جدید اما خوشبختانه قطعی گاز نداشتیم و گازرسانی به نیروگاه‌ها نیز 3 درصد بیشتر شد.

وی با اشاره به راه‌اندازی ایستگاه‌های تقویت فشار جدید در سال گذشته گفت: امسال حداقل 50 و حداکثر 100 میلیون مترمکعب به گاز تولیدی کشور اضافه می‌شود، تا نگرانی‌ها برطرف شود.

مدیرعامل شرکت ملی گاز اظهار داشت: اولین تجربه ذخیره‌سازی گاز طبیعی ایران در میدان سراجه سال گذشته به بهره‌برداری رسید، چنانکه روزانه 7.5 میلیون مترمکعب گاز به آن تزریق می‌شود و امیدواریم در زمستان روزانه 10 میلیون مترمکعب از آن گاز برداشت کنیم.

اوجی افزود: دومین پروژه ذخیره‌سازی کشور در مخزن شوریجه ب در خانگیران سرخس در نیمه اول 92 به بهره‌برداری می‌رسد که توانایی تزریق 10 میلیون مترمکعب و برداشت 20 میلیون مترمکعب گاز را خواهد داشت.

اوجی اظهار داشت: امسال تا یکی دو ماه آینده واحد LPG گاز فشرده مایع پالایشگاه فجر جم برای تولید روزانه 180 تن LPG‌ وارد مدار می‌شود.

وی با بیان اینکه بین 5 تا 6 هزار میلیارد تومان در شرکت ملی گاز برای خطوط انتقال فشار قوی و امثال آن سرمایه‌گذاری خواهیم کرد، گفت: یکی از این خطوط خط صادرات به عراق است که اول تیر ماه صادرات گاز به عراق به میزان 25 میلیون مترمکعب آغاز شد و همچنین خط لوله هفتم به سمت زاهدان و زابل و مرز زاهدان به اضافه سیستم میترینگ احداث می‌شود.

اوجی افزود: برای امسال احداث 5 ایستگاه تقویت فشار جدید نیز در دستور کار ما قرار دارد که هر یک 70 میلیون یورو هزینه خواهد داشت و خط لوله 42 اینچ کیاسر - دامغان و توسعه پالایشگاه ایلام برای رساندن ظرفیت از 7 به 10میلیون مترمکعب امسال عملیاتی می‌شود.

وی در ادامه اظهار داشت: امسال به سمت صادرات گاز به عراق از دو طریق ایلام و بصره حرکت می‌کنیم و صادرات گاز به حوزه خلیج فارس و امارات به میزان 40 تا 45 میلیون مترمکعب نیز در مراحل نهایی قرار دارد.

مدیرعامل شرکت ملی گاز به صادرات گاز به اروپا از دو مسیر انجام می‌شود، یکی از طریق ترکیه و دیگری از طریق عراق، سوریه، لبنان، مدیترانه اشاره کرد و گفت: سال گذشته تهاتر گاز و کالا با ترکمنستان داشتیم که شرکت‌های لوله‌سازی در مقابل گاز وارداتی به آنها لوله صادر کردند و امسال نیز این کار ادامه خواهد داشت.

مدیرعامل شرکت ملی گاز با اشاره به گازرسانی به 1700 روستا در سال گذشته گفت: آمار گازرسانی ایران بالغ بر 14 هزار روستا، هزار شهر، 58 هزار واحد صنعتی و 66نیروگاه را شامل می‌شود.

وی در ادامه با اشاره به بومی سازی کالاهای مورد استفاده در صنعت گاز گفت: در حوزه کمپرسور و توربین که دانش بالایی می‌طلبد و بعد از تجهیزات هسته‌ای دومین رتبه را از نظر پیچیدگی دارد، موفق شدیم کمپرسورها را صد در صد و توربین‌ها را 70 درصد داخلی‌سازی کنیم.

وی افزود: در هر ایستگاه تقویت فشار 6 دستگاه توربین وجود به کار می‌رود و ما در کشور 67 ایستگاه تقویت فشار داریم.

اوجی با بیان اینکه 65 تا 70 درصد نیاز صنعت گاز در داخل تأمین می‌شود، گفت: یک زمان 75 تا 80 درصد هزینه خرید کالاهای صنعت گاز صرف واردات می‌شد، اما سال گذشته 75 تا 80 درصد این کالاها را به صورت ریالی خریدیم و تنها 20 تا 30 درصد به صورت ارزی برای خرید کالا هزینه شد.

وی در ادامه گفت: با ابتکارات انجام شده در سال گذشته نزدیک به 40 میلیون مترمکعب به حجم فراورش گاز در پالایشگاه‌های فجر جم و بیدبلند اضافه شد.

مدیرعامل شرکت ملی گاز اظهار داشت: سال گذشته 8.4 میلیارد مترمکعب گاز صادر شد و 4.5 میلیارد مترمکعب وارد کشور شد که به معنی بیش از 50 درصد کاهش واردات است.

وی اضافه کرد: بر این اساس ارزش گاز صادراتی 3.5 میلیارد دلار و ارزش گاز وارداتی 1.8 میلیارد یورو بوده است.

اوجی در خصوص سرمایه‌گذاری در پالایشگاه‌های پارسیان و بیدبلند2 گفت: 20 درصد از این دو پالایشگاه سهم سرمایه‌گذاری شرکت ملی گاز است و شرکت انرژی سپهر تلاش می‌کند، با آوردن شرکای جدید سهم خود را کم کرده، تا بتواند هزینه‌های 4.5 میلیارد دلاری سرمایه‌گذاری را تأمین کند.

اوجی اظهار داشت: با وزارت نیرو درباره بدهی آنها برای خرید گاز وارد مذاکره شدیم و قرار شد 2 نیروگاه بابت بدهی‌های وزارت نفت به وزارت نفت واگذار شود، چرا که بدهی وزارت نیرو تنها به شرکت ملی گاز 900 میلیارد تومان است.

وی افزود: وظایف غیرحاکمیتی شرکت ملی گاز تحت عنوان شرکت توزیع گاز واگذار می‌شود و شرکت ذخیره‌سازی به مدیریت ذخیره‌سازی در شرکت ملی گاز تبدیل می‌شود.

اوجی ادامه داد: مذاکرات صادرات گاز را با امارات و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس پی گرفتیم و هم با بخش خصوصی و هم با دولت‌های آنها مذاکره می‌کنیم.

وی اظهار داشت: از اوایل تیر ماه بین 7 تا 25 میلیون مترمکعب از مرز ایلام برای نیروگاه‌های بغداد و المنصوریه صادر خواهیم کرد.

این مقام صنعت گاز افزود: قیمت صادرات گاز به عراق بر اساس قیمت فروش نفت خام و فرآورده‌های نفتی چون نفت کوره و نفت گاز تعیین می‌شود که این قیمت نزدیک به قیمت گاز صادراتی ما به ترکیه و بیش از قیمت گاز وارداتی از ترکمنستان است.

وی با اشاره به سرمایه‌گذاری 500 میلیون دلاری ایران در خط لوله صلح در بخش پاکستانی این خط گفت: ایران 250 میلیون دلار پول و 250 میلیون دلار تجهیزات به این خط اختصاص می‌دهد و بقیه سرمایه‌گذاری 1.5 میلیارد دلاری توسط شرکت گاز ایالتی پاکستان و با کمک آلمان‌ها و چینی‌ها که برنده مناقصه شده‌اند، انجام می‌شود.

وی اظهار داشت: قرارداد صادراتی گاز به سوئیس نیز نهایی شده و هم ما و هم سوئیس در حال مذاکره با ترکیه برای هزینه ترانزیت گاز از ترکیه هستیم.

اوجی با بیان اینکه سالانه 2 میلیارد مترمکعب گاز به سوئیس صادر خواهد شد، گفت: ایران برنده مناقصه خرید شرکت توزیع گاز ترکیه نشد.

منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها