همشهری آنلاین: سه سال جنگ داخلی در سوریه میراث تاریخی این کشور را در آستانه نابودی کامل قرار داده است.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با گذشت کمتر از یک ماه از تخریب بخشی از مسجدجامع شهر چندهزارساله حلب در سوریه، کارشناسان بر این باورند که سه سال جنگ داخلی در سوریه میراث تاریخی این کشور را در آستانه نابودی کامل قرار داده است.

به گزارش هریتیج‌کی، کارشناسان علاوه بر وضعیت مسجدجامع حلب متعلق به قرن یازدهم میلادی و سلسله بنی‌امیه که در فهرست میراث جهانی سازمان «یونسکو» نیز به ثبت رسیده و مدتی قبل مناره آن منفجر شد، شرایط دژ «شجاعان» با قدمتی 900 ساله برجای‌مانده از جنگ‌های صلیبی، شهر تاریخی «دارا»، شهر تاریخی «پالمیرا»، محوطه‌ تاریخی «تل العشری»، شهر تاریخی «دارکوش»، شهر تاریخی «دیر اززور»، محوطه‌ تاریخی «تل- ال آشارنا»، محوطه‌ی تاریخی تپه‌ «تل هاساکا» و محوطه‌ تاریخی «تال الشیر» را نیز بحرانی اعلام کرده و خواستار توجه نهادهای بین‌المللی از جمله سازمان یونسکو‌ به این آثار تاریخی شده‌اند.

مناره مسجدجامع حلب در شرایطی منفجر شد که اکتبر سال گذشته سازمان یونسکو با نام بردن از این مسجد به عنوان یکی از زیباترین مساجد جهان اسلام، از طرف‌های درگیر خواست تا از این مکان تاریخی مراقبت کنند. براساس گزارش‌ها سایر بخش‌های این مسجد تاریخی نیز به شدت آسیب دیده و نسخه‌های خطی قرآن در آن هم غارت شده است.

در روزهای پایانی ماه سپتامبر نیز با تشدید درگیری‌ها در حلب، صدمات زیادی به آثار تاریخی این شهر وارد شد که در آن مغازه‌های چوبی منطقه‌ بازار حلب که آن هم در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده، در آتش سوخت. حدود 700 مغازه بطور کامل تخریب شد و درگیر‌های شدیدی نیز در ارگ تاریخی این شهر رخ داد.

در این شرایط سازمان یونسکو با ابراز نگرانی از شرایط آثار تاریخی سوریه، همچنین نگران سرقت آثار تاریخی از موزه‌ها و محوطه‌های تاریخی این کشور است که در ماه‌های اخیر به دلیل کاهش کنترل و نظارت دستگاه‌های دولتی گزارش‌هایی از سرقت آثار تاریخی از آن‌ها منتشر شده است. گفته می‌شود که تمام یا بیشتر آثار تاریخی موزه‌های اصلی سوریه به غیر از «موزه دمشق» غارت شده که در آخرین مورد از این غارت‌ها یک ‌مجسمه مشهور طلایی رومی که قدمت آن به قرن هشتم پیش از میلاد مسیح (ع) بازمی‌گشت، از موزه شهر «حما» به سرقت رفته است.

به همین دلیل از مدت‌ها قبل بازار خرید و فروش اشیای عتیقه در سوریه گرم بوده و روزانه صدها اثر تاریخی از مرزهای این کشور خارج شده و راهی مجموعه‌های خصوصی و یا موسسات حراجی در اروپا و آمریکا می‌شوند.

منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها