عکس و متن: حسین نیلچیان می‌گویند ساری یعنی درخت زرد. زرد یعنی پرتقال و لیمو. بهار که به این مازندران سفر کنی، عطر بهار نارنج بی‌قرارت می‌کند و این روزها درخت‌ها هنوز ازمیوه‌ها‌ی زرد و نارنجی چراغانی است و جاد‌ه‌ها و بازارها از جعبه‌هایشان رنگارنگ.

کوتاه از ساری

* ساری مرکز استان مازندران است. ساروی‌ها به گویش مازندرانی حرف می‌زنند.

* رودخانه‌ی تجن که از کوه‌های البرز سرچشمه می‌گیرد و به دریای خزر می‌ریزد، از ساری عبور می‌کند.

* سد سلیمان تنگه، برج رسکت، خانه‌ی کلبادی‌ها، مسجد فرح‌آباد، آب‌انبار نو، پارک‌ جنگلی شهید زارع از دیدنی‌های این شهر است.

* اکبر جوجه، کیی‌پلا (کدو پلو)، هلی‌ترشی (ترشی گوجه سبز)، نازخاتون،‌ زرد کیجا (نوعی قارچ) بعضی از خوراکی‌های این منطقه است.

* از جاده‌های هراز و فیروزکوه یا با قطار و هواپیما می‌توان به ساری سفر کرد.

 

چشم‌انداز سراسر سبز

از شهر که خارج می‌شوی، به‌ویژه در حاشیه‌ی رودخانه‌ی تجن شالیزارهای زیادی چشم را می‌نوازد و در فصل برداشت محصول، عطر برنج مستت می‌کند.

 

چشمه‌ی رنگارنگ

فکر کنید روی صخره‌هایی قدم می‌زنید که لایه لایه زمین را بالا رفته‌اند و آب از بلورهای سنگی‌شان چکه می‌کند. وقتی رو برمی‌گردانید، پشت سرتان زمین لایه لایه سبزآبی است... کمی آن طرف‌تر، لایه لایه زرد و نارنجی و وقتی آن‌ها را مزه‌مزه می‌کنید؛ یکی‌اش شور است و دیگری ترش و خنک.

چشمه‌ی باداب سورت در بخش چهاردانگه‌ی شهرستان ساری قرار دارد و متأسفانه در معرض نابودی است.

 

بام‌های سفالی

روزگاری سقف همه‌ی خانه‌ها در ساری سفالی بود و سفال سالی یکی دو‌بار، به رسیدگی و مرمت نیاز داشت. این منظره این روزها به ندرت در شهرهای شمالی دیده می‌شود.

 

حمامی با راهروهای پیچ‌ در پیچ

حمام وزیری که از دوران قاجار به یادگار مانده، در مرکز شهر و کنار خانه‌ی کلبادی قرار دارد. سقف حمام وزیری دیدنی است.

 

بازار ترش و شیرین

این‌جا تقرییاً به نام همه‌ی روزهای هفته، بازار محلی برپا می‌شود و روستایی‌ها محصولاتشان را در این بازارها می‌فروشند. این‌جا بازار مرکبات است./ عکس: خبرگزاری مهر

 

خط کوفی در برج رسکت

برج آجری رسکت دو کتیبه‌ی مهم به زبان کوفی و پهلوی ساسانی دارد. این برج آجری، در روستای رسکت در بخش دودانگه‌ی ساری واقع است. قدمت این برج به قرن پنجم هجری برمی‌گردد و احتمال دارد مقبره‌ی یکی از شهریاران آل‌باوند باشد.

 

صدای زنگ از برج ساعت

روی این برج چهار ساعت بزرگ تعبیه شده که هرکدام رو به خیابان منتهی به میدان است. زنگ برج ساعت، سرِ هرساعت به صدا درمی‌آید.

 

پلی بر تجن

ساخت راه‌آهن سراسری ایران از ساری آغاز شد. ساخت این راه‌آهن سبب شد شهر به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شود. بخشی از راه‌آهن از روی رودخانه‌ی تجن می‌گذرد.

 

آرش کمانگیر در برف

برف این روزهای مازندران، تندیس آرش کمانگیر و اسب‌هایش را در ساری سپیدپوش کرده است.

منبع: همشهری آنلاین