دکتر قباد آبانگاه در گفتوگو با خبرنگار ايسنا، با بیان اینکه سرطان کولون، معده و مری شایعترین نوع بیماریهای گوارشی در ایلام است، ادامه داد: دلایل متعددی برای ابتلا به این نوع سرطانها وجود دارد، اما برجستهترین و شایعترین علت در سرطان معده و مری، مصرف تنباکو و همچنین مصرف مواد غذایی حاوی نیترات یا همان غذاهای دودی است.
وی افزود: متاسفانه مصرف این نوع کباب در استان ایلام در حال فزونی است و بر خلاف برخی مناطق ایلام از حالت تفننی خارج شده و به مصرفی مداوم با حجم بالا تبدیل شده است. این مواد و ترکیبات نیترات موجب بروز سرطان میشوند.
وی نسبت به مصرف چای داغ هشدار داد و آن را از عوامل آغاز یا پیشرفت پروسه سرطان دستگاه گوارش فوقانی خواند، گفت: الگوهای ناسالم تغذیهای، تغییر در سیستم گوارش را سبب شده و بدن را به سمت سرطان مری پیش میبرند. البته اختلال در حرکت مری نیز باقی ماندن غذا در مری را موجب میشود و به این ترتیب ماندگاری غذا در این محیط موجب شکلگیری ترکیبات سرطانی میشود.
آبانگاه تنها راه کنترل سرطان مری را اصلاح و رعایت بهداشت ذکر کرد و گفت: در سلامتی معده و مری، رژیم غذایی سالم حرف اول را میزند. میوه و سبزیجات به دلیل برخورداری از آنتیاکسیدان زیاد، مانع رشد تومور میشوند. اما رشد تومور با مصرف غذاهای دودی فزونی گرفته و سرطان معده را تشدید میکند.
آبانگاه بهترین حالت درمان در سرطان معده را انجام عمل جراحی در صورت تشخیص زودهنگام ذکر کرد و گفت: متاسفانه بیماران از انجام آندوسکوپی و رادیوگرافی به عنوان تنها راه تشخیص سرطان معده سرباز میزنند و بر دارو درمانی اصرار دارند. این نشان دهنده عدم وجود ارتباط فرهنگی صحیح است به طوری که گاهی بیمار حتی به مراحل بیماری بیتوجهی میکند. این درحالیست که باید با بروز کوچکترین علامت مانند تغییر وضعیت مزاجی، بیاشتهایی، تهوع، دفع زیاد و کاهش وزن برای تشخیص درست و به موقع به پزشک متخصص مراجعه شود.