صنعت چين هميشه بهخاطر شبيهسازي محصولات ديگر كشورها معروف است. اين بار چينيها دست بهكار شدهاند تا برنج جعلي را هم بسازند؛ ولي موفق نبودهاند و كارشان به رسوايي غذايي كشيده است. اين برنجها كه مخلوطي از سيبزميني و الياف صنعتي هستند با برند برنجهاي «ارزان اما سودآور» به ديگر كشورهاي آسيايي مثل سنگاپور، اندونزي، هند و ويتنام صادر شدهاند. مشكل اينجاست كه اين برنجهاي جعلي هنگامي كه خام هستند قابل تشخيص از برنج معمولي نيستند و تنها هنگامي كه پخته ميشوند، جعلي بودنشان مشخص ميشود. نشانه اصلي تقلبي بودن آنها سفتبودن و هضم مشكل آنهاست. يك نشريه چيني توضيح ميدهد كه اگر با آنها سوپ درست شود درحاليكه تحت حرارت بالا قرار بگيرند، آتش ميگيرند!
كارشناسان بهداشت به مردم هشدار دادهاند كه استفاده از اين برنجها افراد را به مشكلات حاد سيستم گوارش مبتلا ميسازد و خوردن روزانه 3 كاسه از آنها معادل خوردن يك كيسه پلاستيكي است. كشورهاي مالزي و سنگاپور نسبت به اين خبر واكنش نشان دادهاند. وزير تجارت و مصرف مالزي درباره اين خبر گفته بود: «ما نميدانيم كه اين خبر درست است يا خير. همچنين معلوم نيست كه اين برنجها به كشور ما هم وارد شده باشد.» او گفته كه يك تيم تحقيقاتي را براي آزمايش اين برنجها بهكار خواهد گرفت.
بهنظر ميرسد رسوايي «برنجهاي جعلي» يكي از مسائل مهم امنيت غذايي اين كشور است كه مقامات چين بايد به مقابله با آن بپردازند. البته اين نخستين بار نيست كه شركتهاي چيني چنين اشتباهاتي مرتكب ميشوند. در سال ۲۰۱۰ هم يكي از اين شركتها اقدام به اضافهكردن طعمدهنده به برنج معمولي كرده و آن را گرانتر به بازار عرضه كرده بود. در سال ۲۰۰۸ هم شير خشك را با تركيب مادهاي پلاستيكي به نام ملامين ارائه داده بودند كه اين عمل منجر به مرگ 6 نوزاد شده بود. سال گذشته نيز ۳۰۰هزار نوزاد ديگر دچار مشكلات شديد كليوي شدند و بالاخره گردوهاي با بتنپرشده هم از آخرين محصولات تقلبي چيني بودند كه سال ۲۰۱۳ رونمايي شدند!