ارديبهشتماه سالجاري بود كه محمدباقر الفت، معاون اجتماعي و پيشگيري از وقوع جرم قوه قضاييه در ديدار با بازرس كل كشور دانمارك نرخ وقوع جرم در كشورمان را مثبت ارزيابي كرد و گفت: نرخ رشد جرم در كشورمان در سالهاي اخير رشد مثبتي داشته و اين موضوع براي قوه قضاييه نگرانكننده است. البته مسئولان ميگويند پيگير برنامههاي پيشگيرانه در اين زمينه هستند و از 5سال قبل تاكنون در عرصه قانونگذاري و اجرا به پيشگيري توجه ويژهاي داشته و منابعي را هم تخصيص دادهاند. در همين زمينه با دكتر جعفرباي، رئيس سابق اداره اجتماعي حوزه پيشگيري قوه قضاييه گفتوگويي را انجام دادهايم.
- به گفته مسئولان قوه قضاييه نرخ وقوع جرم در كشورمان رشد مثبتي داشته است، اين موضوع در كدام قسمتهاي جامعه بيشتر محسوس بوده؟
آسيبهاي اجتماعي و به تبع آن وقوع جرم در جوامع، موضوع دنياست و مختص كشور ما نيست، اما مسئله اينجاست كه اين آسيبها در چه حوزههايي بيشتر ديده ميشود. مدتهاي زيادي است كه از زنانهشدن آسيبهاي اجتماعي، نرخ بالاي كودكان خياباني، اعتياد و... سخن گفته ميشود اما جايي گفته نشده كه نرخ رشد اين آسيبها علاوه بر اينكه در جوامع شهري وجود دارد در روستاها هم افزايش پيدا كرده است. اين در حالي است كه تا چند سال قبل ميزان جرايم در روستاها بسيار كمتر از شهرها بود اما الان خرده دزدي، اعتياد و طلاق در جوامع روستايي هم يافت ميشود.
- چرا چنين اتفاقي افتاده؟
مجموعهاي از شرايط باعث شده تا آسيبهاي اجتماعي وارد روستاها هم بشود. ضمن اينكه شرايط زندگي نيز قابلمقايسه با مثلا 3يا 4دهه گذشته نيست. رشد روز افزون تكنولوژي و افزايش ارتباطات باعث شده تا روستاها كه زماني مهد آرامش و آسايش بودند اين روزها خود به شهرهايي كوچك مبدل شوند كه فقط اسم روستا را يدك ميكشندو از نظر ورود تكنولوژي دست كمي از شهرها ندارند. الان كم نيستند روستاهايي كه روي پشت بامهايشان ديشهاي ماهواره ديده ميشود. اين موضوع دليلي جز چشم و همچشمي و داشتن پز اجتماعي ندارد.
- چرا؟ بين شهر و روستا چه تفاوتي وجود دارد؟
باز تأكيد ميكنم مخرببودن كلي ماهواره را نبايد از قلم انداخت اما در روستا خيليها ميخواهند با داشتن ماهواره سرگرم شوند و البته بهاصطلاح سري در ميان سرها در بياورند. ببينيد هر كسي كه از سواد رسانهاي كمتري برخوردار باشد نه فقط در مواجهه با ماهواره بلكه در برابر ديگر مظاهر تكنولوژي هم آسيبپذيري بالايي خواهد داشت.الان آمار فزاينده مجرمان در روستاها و شهرهاي كوچك باعث شده تا تعداد زندانها در اين نواحي بيشتر شود درحاليكه مثلا تا 4دهه گذشته اين موضوع سابقه نداشت.
- چه اتفاقهايي بافت اجتماعي روستاها را تا اين ميزان تغيير داده است؟
گاهي مهاجرت معكوس باعث افزايش جرم در روستاها ميشود. فرد در شهر زندگي ميكندو به لحاظ مشكلات شهري در روستا هم خانه خريده و تمام خصوصيات اخلاقي شهري رابه روستا منتقل كرده و همسايه هم تحتتأثير اين ويروس اجتماعي منتقل شده از شهر قرار ميگيرد. از سوي ديگر حرمت ريش سفيدي و گيسسفيدي در روستاها شكستهشده و همين موضوع روستا را دچار معضل كرده است.
الان روند طلاق در روستاها كمتر از شهر نيست. روند افزايشي سرقت در روستاها آسايش روستاها را سلب كرده. روستاييان بيكم و كاست زندگي شهري را اقتباس كردهاند. الان در روستاها به مدد تكنولوژي وقت فراغت زيادي دارند كه خيلي كارها ميشود براي آنها انجام داد، ما مشكلي كه داريم اين است كه تكنولوژي را آورديم اما آموزش نداديم. بهعنوان مثال مخابرات تكنولوژي را آورد اما وزارت ارشاد از اين وزارتخانه عقبماند در حاليكه ميتوانست همزمان با اين وزارتخانه كارهاي فرهنگي خوبي را براي روستاها و مناطق دورافتاده انجام دهد. اما نتوانست اطلاعات روستاييان را به روز رساني كند. حوزه علميه بايد متولي هدايت برنامههاي فرهنگي در روستاها باشد اما متأسفانه حضور در اين بخش چندان قوي نيست.
- براي آسيبهاي اجتماعي در روستاها چه ميتوان كرد؟
نبايد از تأثير ساختار اقتصادي بر فرهنگ جامعه، غفلت كنيم.مثلا با يكسري تغييرات در ساختار اقتصادي جامعه، شكاف عميق بين طبقات اجتماعي كم ميشود و امكانات رفاهي به مناطق فقيرنشين و روستاها ميرسند.در اين صورت با توزيع عادلانه ثروت، عدالت آموزشي و تفريحي 50درصد آسيبهاي ناشي از دوري از مراكز بزرگ زندگي شهري رفع ميشود.براي كاستن از آسيبهاي اجتماعي در مناطق دور افتاده و روستاها نيازمند برنامه مدون و حساب شده هستيم.مثلا با فراهم كردن امكانات مناسب تفريحي، سرگرمي، آموزشي و بهداشتي در روستاها از مهاجرت بيرويه روستاييان به شهرها كاسته خواهد شد و به تبع آن آسيبهاي اجتماعي و فرهنگي نيز كاهش مييابد.