پنيرهاي محلي از پرفروشترين محصولات اين مغازههاهستند. شايد تازگي و طعم بينظير اين پنيرها در هيچيك از پنيرهاي صنعتي يافت نشود. اين پنيرها هم لذت خوردن صبحانه را چند برابر ميكنند و هم ارزش غذايي زياد آنها باعث ميشود تا هنگام ناهار، احساس گرسنگي نكنيد. اين صفحه تمامي اطلاعات لازم در مورد پنيرهاي محلي، ليقوان و نوع خاصي از پنيرها كه كپكدار نام دارند را به شما ميدهد.
- پنيرهاي محلي
سوغات ليقوان
ليقوان روستايي در آذربايجانشرقي است و پنيرهايي كه از شير گوسفندان اين روستا درست ميشوند، به همين نام معروف شدند. اما امروزه هر پنيري كه از شير گوسفندي تهيه و در آب نمك غليظ نگهداري شود پنير ليقوان نام گرفته. آب نمك غليظ باعث ميشود ميكروبهاي اين پنير از بين برود. اما بايد توجه داشت كه پنير ليقوان بسيار شور است و ممكن است موردپسند همه قرار نگيرد؛ البته طرفداران بسياري دارد و جزو پرفروشترين پنيرها محسوب ميشود. اين پنير براي كساني كه سيستم دفاعي بدنشان ضعيف است يا مشكل گوارشي دارند بسيار مفيد است.
سوغات تبريز
پنير تبريز تفاوت چنداني با پنير ليقوان ندارد و تنها وجه تمايز اين 2پنير، نوع شيري است كه در تهيه آنها استفاده ميشود. همانطور كه گفته شد پنير ليقوان از شير گوسفندي تهيه ميشود و پنير تبريز از شير گاو. اين پنير هم بيشتر در روستاهاي آذربايجانشرقي توليد ميشود. به هر حال نوع تهيه و ميزان شوري پنير تبريز با ليقوان تفاوت زيادي ندارد. البته بد نيست بدانيد كه چربي پنير تبريز بهخاطر شير گاوي از ليقوان بيشتر است. اين نوع پنير نسبت به ليقوان طرفداران بيشتري دارد، چراكه طعم و بوي گوسفندي كه شايد موردپسند هر ذائقهاي نباشد در آن ديده نميشود.
بازار
پنيرهاي محلي و پنيرهاي ليقوان بر عكس پنيرهاي صنعتي، اغلب داراي بستهبندي مناسب و استريل نيستند و ممكن است در مجاورت هوا خراب شوند. همچنين بهخاطر نبود بستهبندي ممكن است ميكروبهاي زيادي با اين پنيرها در ارتباط باشند براي مثال ممكن است در جاي مناسب نگهداري نشوند يا وسايلي كه با آنها پنير را بستهبندي ميكنند داراي شرايط بهداشتي مناسب نباشد. طول عمر اين پنيرهاي محلي بهخاطر نبود مواد نگهدارنده نسبت به پنيرهاي صنعتي كمتر است. البته پنيرهاي ليقوان اگر قوطي حلبي آنها باز نشود تقريبا 2سال عمر دارند و اصولا هرچه بيشتر بمانند خوشمزهتر ميشوند، براي همين هم اين نوع پنيرها در لبنياتيها با 2نرخ يكساله و 2ساله به فروش ميرسند كه مسلما 2ساله آنها گرانتر است. اين پنيرها اگر از قوطي حلبي خارج شوند تا يكماه طول عمر خواهند داشت. به ياد داشته باشيد كه براي توليد اين پنيرها از شير پاستوريزه استفاده نشده است. البته بعضي از پنيرهاي ليقوان كه توسط شركتها توليد ميشوند از شير پاستوريزه تهيه شدهاند. به هر حال پنيرهاي محلي و ليقوان از شير تازه بهوجود آمدهاند و از فرايند سنتي در توليد آنها استفاده شده است و طعم متفاوتي نسبت به پنيرهاي صنعتي دارند، سرشار از ويتامينهاي مختلف هستند و درصد كلسيم آنها نسبت به پنيرهاي صنعتي بيشتر است، چرا كه در توليد آنها از شير خالص استفاده شده و افزودني ديگري به آنها اضافه نشده است. چربي زياد اين پنيرها شايد موجب كم شدن طرفداران آنها شود اما خوشمزگي خاصي به اين پنيرها بخشيده است. خوب است بدانيد كه پنير فتا، همان پنير ليقوان خودمان است كه اصالت يوناني دارد.
- پنيرهاي جديد
پنيرهاي كپكدار
اصالتا فرانسوي هستند. شايد ظاهر كپكزده و بوي تند آنها شما را از خريد اين محصول منصرف كند اما طعم بينظيرش بيشك شما را مجاب به خريد اين پنير ميكند. براي تهيه اين پنيرها از نوعي كپك خاص استفاده ميشود و اينطور نيست كه شما هر پنيري را بگذاريد كپك بزند و بهعنوان پنير كپكدار مصرف كنيد. كپك اين نوع پنيرها خوراكي است و طي فرايندي خاص تهيه ميشود. 2نوع پنير معروف كپكدار اينها هستند:
پنير آبي: نوعي كپك آبيرنگ و البته خوراكي را داخل پنير تزريق ميكنند و كپك به مرور زمان رشد ميكند و تمام بافتهاي پنير آبيرنگ ميشود. به همين دليل اين پنير به بلوچيز (پنيرآبي) معروف شده است.
پنير كممبر: نوعي ديگر از پنيرهاي كپكدار است كه بر سطح آن كپكي به نام پنيسيليوم را اسپري ميكنند. اين پنير ارزش غذايي بسيار زيادي دارد.
- توصيههايي براي خريد پنير
1- پنيرهاي محلي و پنير ليقوان پرچرب هستند و توصيه ميشود افرادي كه چربي خون بالايي دارند از اين پنيرها استفاده نكنند.
2- افراد با ذائقه خاص، پنيرهاي محلي و ليقوان را ميپسندند. بنابراين توصيه ميشود قبل از خريد حتما اين پنيرها را تست كنيد و اگر مورد پسندتان بود خريداري كنيد.
3- پنيرهاي ليقوان بسيار شور هستند چرا كه چندماه در آبنمك غليظ نگهداري ميشوند. پس توصيه ميشود افرادي كه از فشارخون بالا رنج ميبرند از اين محصول استفاده نكنند.
4- از آنجا كه اين پنيرها داراي بستهبندي استريل نيستند قبل از خريد به بهداشت شخص فروشنده و شرايط نگهداري محصول توجه كنيد.
5- طول عمر پنيرهاي محلي كم است، پس به مقدار زياد اين محصول را خريداري نكنيد و سعي كنيد هر 2يا 3روز يكبار اين محصول را دوباره بخريد.
6- پنيرهاي ليقوان كه داخل حلب دربسته هستند هر چقدر بيشتر بمانند بهتر هستند چرا كه اين پنيرها در ابتدا نرم هستند و طي مرور زمان سفت و خوشمزهتر ميشوند.
7- اگر قوطي حلبي پنيرهاي ليقوان را باز كرديد و هوا به آن رسيد طي يكماه محصول را مصرف كنيد.
8- سعي كنيد پنيري را خريداري كنيد كه در آن از شير پاستوريزه استفاده شده است، در غيراين صورت ممكن است انتقالدهنده بيماري باشند.
9- پنيرهاي تقلبي هم در بازار موجود است؛ مثلا از شير گاو درست شدهاند ولي جاي پنير ليقوان فروخته ميشوند. بهترين راه براي شناخت پنيرهاي ليقوان طعم اين پنيرهاست.
قيمت پنيرهاي صنعتي در بازار با توجه به اندازه بستهبندي آنها كاملا متفاوت است، اما پنيرهاي محلي به شكل كيلويي فروخته ميشوند كه قيمتشان براساس جدول زير است.
- قيمت انواع پنير
پنير ليقوان 20تا 23هزار تومان
پنير محلي 18تا 22هزار تومان
پنير تبريز 18تا 25هزار تومان
- هشدار
تازه و سالم مصرف كنيد!
از آنجا كه شير محلي پرچرب است پنيرهاي حاصل از اين شير، چربي بسياري خواهد داشت. اين پنيرها طعم ملايمي دارند، نرم هستند و آب در بافت آنها نفوذ ميكند. اين نوع پنير طعم متفاوتي نسبت به پنيرهاي صنعتي دارد و همچنين در اين پنيرها نسبت به پنيرهاي صنعتي، ويتامينهاي C و B بيشتر ديده ميشود. اما بايد توجه داشت كه اين نوع پنير بهخاطر بو و طعم خود مورد پسند همه افراد قرار نميگيرد. بد نيست بدانيد كه طول عمر اين پنير بسيار پايين است؛ يعني پس از توليد محصول طي 3تا 4روز بايد مصرف شود.