نمونهی آن مصرف مواد غذایی مزهدار شده با انواع چیلی و فلفلهای تند است. پژوهشهای بسیاری بر روی چنین رژیمهای غذایی نیز انجام شده و هر روز شاهد نتایج تأمل برانگیز آنها هستیم.
مثلا برای مصرف غذاهای تند، نتایج پژوهشها نشان میدهد که مصرف این غذاها باعث کاهش کلسترول، کاهش احتمال ابتلا به سرطان دستگاه گوارش میشود و گاهی اعلام میشود که غذاهای تند انرژیزا هستند. اما پیش از این که به نتایج مصرف خانوادهی فلفلها یا مواد غذایی تند بپردازیم جالب است با فرآیند تعامل بدن در اولبن مواجهه با این نوع غذاها آشنا شویم و بدانیم چگونه بدن ما در برابر تندی غذا واکنش نشان میدهد و چگونه میتوانیم در برابر تندی غذا تحمل داشته باشیم؟ آیا در هنگام خوردن غذاهای تند تغییر خاصی در بدن صورت میگیرد؟ یا این تنها اثر عاملی روانی بر روی ماست که ما را به تحمل و ادامهی خوردن غذای تند میکشاند؟
پژوهشگران در پاسخ به این پرسش میگویند که تحمل غذای تند از تغییری فیزیکی نشأت میگیرد در این که چگونه گیرندههای درد در بدن به کپسایسین _ مولکول مسئول برای "داغی " فلفلهای تند و غذاهایی که با آنها مزهدار شده است_ پاسخ میدهد.
عوامل روان شناختی معمولاً اثر کمی در این زمینه دارند، این عوامل در این که ما چه قدر میخواهیم احساس سوزش داشته باشیم دخیل است و نه در این که چگونه این حس سوزش را احساس میکنیم.
داغی حاصل از خوردن تندی ( به علاوهی دمای حاصل از مصرف) از طریق گیرندههایی که بر روی سلولهای عصبی زبان هستند، دریافت میشوند. هنگامی که این اعصاب با کپسایسین مواجه میشوند، این گیرندهها کاملاً آماده و باز هستند برای این که یونهای سدیم و کلسیم را رها کنند تا به این وسیله گیرندهها این علائم داغی و سوزش را به مغز منتقل کنند.
اگرچه در مواجهههای کوتاهمدت اما مداوم با کپسایسین این یونهای کلسیم به طور خاص درب گیرنده را پشت سرشان میبندند تا از انتقال بیشتر حس درد جلوگیری کرده باشند. در درازمدت با تکرار خوردن غذاهای تند همه پایانههای انتهایی عصب به شکلی تنزل پیدا میکنند و پژوهشگران هنوز هم در مورد کیفیت این فرآیند به قطعیت نرسیدهاند و همچنان در حال مطالعهی این فرآیند هستند.
اما پژوهشگران به این اطمینان رسیدهاند که اگرچه این حس بعد مدتی مصرف مداوم غذاهای تند ، در فرد تنزل پیدا کرده، اما در واقع، اعصاب به طور دائم آسیب ندیدهاند؛ و این حالت موقت و برگشتپذیر است. برای همین هم میتوان برای مدتی از رژیم غذاهای تند پیروی کرد و بعد به حالت اول بازگشت و از خوردن غذاهای معمولی هم لذت برد.
منبع: تبيان