اصغر بادپر: این سال‌ها قرار است در بلندترین و گرم‌ترین روز سال روزه بگیریم، چیزی حدود ۱۷ ساعت در روز. پس عقل به ما می‌گوید که باید برای حفظ سلامتی و بالا‌بردن مقاومت بدن دست‌به‌کار شویم.

امسال (سال 95)، روز اول تیرماه، مصادف شده با روز 15 رمضان. اول تیر یعنی انقلاب تابستانی، یعنی یک یلدای برعکس! و حالا که حرکت زمین و خورشید و ماه برای ما این ماه پر نور را رقم زده‌اند و وقت امتحان رسیده است باید هم‌زمان با حالات معنوی و روحی، با رعایت راهکارهای ساده‌ي تغذیه‌ای در افطار و سحر، از نوع تغذیه و بدن خود هم مراقبت کنیم.

در اولین مرحله باید یادآوری کنیم درست است که در اين روزها فاصله‌ی افطار تا سحر کم است اما در همین فاصله کم هم می‌توانید تعداد وعده‌های غذایی را افزایش دهید و حجم آن را کاهش دهید تا خون‌رسانی به بدن شما مختل نشود و بتوانید مواد مورد نیاز بدن خود را در این فاصله تأمین کنید.

 

 

  • تأمین آب بدن

جالب است بدانید متخصصان تغذیه توصیه می‌کنند که  در غذاهای خود مقداری فلفل استفاده کنید، چون به خنک شدن بدن کمک می‌کند. بسیاری از مردم دنیا در مناطق گرمسیری به این طریق بدن خود را خنک می‌‌کنند.

از خوردن آب سرد، آن‌هم در حجم زیاد پرهیز کنید. اما تا می‌توانید آب بنوشید و از خوردن نوشابه‌ها خودداری کنید؛ به‌خصوص نوشابه‌های گازدار! چون بیش‌تر باعث از دست دادن آب بدن می‌شوند. چای نعنا هم از نوشیدنی‌های بسیار مفید در این ماه است.

 

  • رفع تشنگی

برای رفع تشنگی می‌توانید از نوشیدنی‌های سنتی مثل خاکشیر و نوشیدنی‌های حاوی تخم‌شربتی استفاده کنید. خوردن تخم‌شربتی در وعده‌ي افطار و سحری باعث ذخیره‌شدن آب در بدن و پیشگیری از تشنگی در روز می‌شود.

خوردن یک یا دو واحد میوه در وعده‌ي سحری هم مناسب است. نوشیدن 8 تا 12 لیوان آب از افطار تا هنگام سحرباعث می‌شود تا شما در طول روز كم‌تر دچار تشنگی شوید.

در وعده سحری، بهتر است هنگام مسواك‌زدن برای كاهش تشنگی و خشكی‌ دهان، از حجم خمیر‌دندان کم‌تری استفاده كنید.

هم‌چنین می‌توانید در برنامه‌ي غذایی سحری، از خوردن غذاهایی مثل انواع كوكو، بادمجان، سوسیس و كالباس، سس مایونز، سیر، پیاز و هم‌چنین غذاهای چرب و پرنمك كه سبب تشنگی زیاد در طول روز می‌شود پرهیز كنید.

 

 

  • رفع گرسنگی

از سوی دیگر رفع گرسنگی به اندازه‌ي رفع تشنگی در ماه رمضان اهمیت دارد. بنابراین لازم است از سیستم تغذیه‌ای درستی پیروی کنید. برای تقویت بدن و رفع گرسنگی، تعداد وعده‌های غذایتان را افزایش بدهید.

کارشناسان تغذیه توصیه می‌کنند که درماه رمضان افطار را در دو وعده ميل کنید. بنابراین وعده‌ی اول آن باید سبک و ساده باشد مثل نان، پنیر، سبزی و گردو همراه با شیر و وعده‌ی شام را با یک فاصله‌ی زمانی، از غذاهای مقوی استفاده کنید.

آن‌ها معتقدند که لازم است در روزهای ماه رمضان از تمام گروه‌های غذایی، یعنی نان و غلات، میوه‌ها و سبزی‌ها، گوشت و حبوبات، تخم‌مرغ و لبنیات استفاده کنید و یادتان باشد که خوردن مواد شیرین مانند زولبیا و بامیه هنگام سحر، سبب افت سریع قند خون و احساس گرسنگی در طول روز می‌شود.