به گزارش همشهري آنلاين به نقل از سازمان غذا و دارو، دكتر بهروز جنت افزود : حتی همان میزان بالای شکر که تنها ارزش تغذیه ای این نوشیدنیها است، میزان انسولین را افزایش داده تا آنجا که افراط در مصرف آنها حتی افزایش سلولهای سرطانلوزالمعده را محتمل میکند.
وي اضافه کرد: نوشابههای گازدار عموما فرآوردههایی هستند که از اختلاط آب و گازکربنیک، اسیدهای آلی، آمولسی فایر، رنگ و طعم دهنده که اغلب نیز مصنوعی میباشند تولید میشود.
وی با اشاره به دسته بندی نوشابهها که بر اساس انواع طعم دهندههایی مانند کولایا پرتغالی ای صورت میپذیرد که قبلا مجوزهای لازم جهت استفاده در تولید را، از سازمان غذا و دارو اخذ کرده اند افزود: این فراوردهها با استفاده از قند هاي طبیعی مانند شکر یا استویا و یا انواع مصنوعی آن مانند آسپارتام، آسه سولفام و سوکرالوز و ... شیرین میشوند.
- نوشابههاي گازدار در گروه كالاهاي آسيب رسان به سلامت
این مقام مسئول در سازمان غذا و دارو تاکید کرد: از آنجا که این محصول در گروه کالاهای آسیب رسان به سلامت قرار گرفته است، توصیه عمومی ما به عدم مصرف یا مصرف حداقلی آن میباشد و این توصیه نیز صرفا "هشدار تغذیه ای" بوده و به معنای ممنوعیت مصرف نمیباشد.
- برخي باورهاي اشتباه
دکتر جنت در بخش دیگری از گفتگوی خود با ایفدنا به موضوع "کمک نوشابههای گازدار به هضم غذا" به عنوان تصوری اشتباه درباره مصرف این فراوردههای آشامیدنی نیز پرداخت و تصریح کرد: این باور تا جایی ریشه دوانده است که حتی برخی افراد، راه حل درمان تشرح اندک یا زیاد اسید معده خود را در مصرف این فراوردهها جستجو میکنند غافل از اینکه دستگاه گوارش بدن برای هضم غذا، نیازی به آنها ندارد و فرد حتما باید با مراجعه به پزشک مشکل خود را برطرف كند.
وی همچنین در ادامه سخنان خود، مصرف نوشابه پس از غذاهای چرب را نکته دیگری برشمرد كه نیاز به تغییر فرهنگ تغذیه ای دارد.
مدیر کل نظارت بر فراورده های غذایی آرایشی و بهداشتی سازمان غذا و دارو گفت : از آنجا که این نوع غذاها دیرهضم هستند اگر پس از تناول آنها، نوشابه مصرف شود، به دلیل رقیق شدن اسیدهای گوارشی درهضم غذا و ایجاد مشکل خواهد شد.
- نوشابههاي گازدار و پوكي استخوان
این صاحب نظر حوزه فراورده های خوراکی و آشامیدنی با نام بردن از بیماری "پوکی استخوان" به عنوان بیماری ای که با آسیپ پذیرساختن استخوانها موجبات شکستگیهای خود به خودی آنها را فراهم میکند یادآور شد: نوشابههای گازدار علاوه بر قند زیاد، دارای املاح فسفاتی هستند که در جذب کلسیم غذا ایجاد اختلال میکند لذا در صورت مصرف مداوم، کلسیم کاهش یافته و در نهایت پوکی استخوان منجر خواهد شد.
- نوشابههاي گازدار و پوسيدگي دندان
دکتر جنت بیان داشت: نوشابههای گازدار همچنین به دلیل وجود ترکیبات CO2 و تبدیل آن به اسید کربنیک، مینای دندان را بصورت تدریجی حل میکنند که خود این موضوع، رنگ گرفتگی سطحی، ایجاد حساسیت و پوسیدگی های ریز روی مینای دندان را به دنبال دارد.
وي گفت: واحدهای تولید نوشابه گازدار تحت نظارت دائم مسئولین فنی شاغل در واحد تولیدی و نیز معاونتهای غذا و دارو دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور هستند ضمن اینکه محصولات اینچنینی در طرحی کشوری، سالانه مورد آزمون و پایش سختگیرانه قرار میگیرند و در صورت مشاهده هرگونه عدم انطباق با ضوابط، با آنها برخورد قانونی لازم بعمل میآید.