آکنه نوعی جوش است که در سنین جوانی شیوع بیشتری دارد و اغلب جوانان بین 15 تا 25 سال آن را تجربه میکنند. عوامل متعددی بر ایجاد آکنه موثر است که رژیم غذایی یکی از آنها است. محققان دریافتند که مصرف برخی مواد غذایی باعث بیشتر شدن آکنه و مصرف برخی مواد، باعث از بین رفتن و کاهش آن میشوند. وقتی از رژیم ناسالم آمریکایی (نان سفید و غلات فرآوری شده، غذاهای آماده و فست فودها و ...) به رژیم سالمتر مدیترانهای که شامل غلات کامل، گوشت لخم، میوهها و سبزیجات باشد، تغییر رویه دهید وضعیت بهتر خواهد شد.
- چه چیزهایی را نباید خورد؟
در اینجا مواد غذایی که آکنه را بدتر میکنند آورده شده است. از این مواد به مدت یک هفته اجتناب کنید و اثر آن را بر روی پوست خود ببینید.
- شیر گاو:
شیر گاو باعث افزایش قند خون میشود و میتواند التهاب ایجاد کند، همچنین سطح انسولین را بالا میبرد که تولید چربی پوست را افزایش میدهد. شیر گاو همچنین حاوی هورمون رشد است که تولید سلولهای پوستی را تشدید مینماید. در مطالعهای که در سال 2005 صورت گرفت مشخص شد نوجوانانی که شیر گاو بیشتری مصرف میکردند با آکنههای شدیدتری به نسبت آنهایی که شیر نمیخوردند یا کم میخوردند مواجه شدند. (به این گروه از افراد توصیه میشود برای تأمین کلسیم مورد نیاز بدن خود ماست را جایگزین شیر نمایند.)
- شکر:
مصرف زیاد مواد غذایی شیرین مانند انواع نوشیدنیهای شیرین شده، کیک، کلوچه، بیسکویت، شیرینی، شکلات و ... ممکن است باعث آکنه شود. سعی کنید حداقل برای مدتی کوتاه آن را محدود کنید تا نتیجه اثربخش آن را بر روی پوستتان مشاهده نمایید.
- مواد غذایی با نمایه گلایسمی بالا:
مواد غذایی با نمایه گلایسمی بالا باعث افزایش سریع قند خون و درنتیجه انسولین میشوند. که نتیجهاش افزایش نوسانات هورمونی و التهاب است. که همگی بر آکنه موثر هستند. نان سفید، برنج سفید، چیپس سیب زمینی، کیک، کلوچه و ... نمایه گلایسمی بالا دارند و بهتر است حذف شوند یا کمتر استفاده شوند. در عوض سبزیجات، غلات کامل، سیب زمینی شیرین، بیشتر میوهها، حبوبات پخته و ... نمایه گلایسمی پایینی دارند و مناسبتر میباشند.
- هله هولهها و فست فودها:
غذاهای آماده مصرف، غذاهای فست فود، سرخ کردنیها یا هله هوله ها مانند پفک، کراکر، چیپس و ... به علت تشدید عوامل التهابی، بدن را بیشتر در معرض تولید آکنه قرار میدهند.
- شکلات:
در مطالعهای که به منظور تعیین اثر شکلات بر آکنه صورت گرفت؛ به مدت 4 روز خون 7 نفر قبل و بعد از مصرف 50 گرم شکلات جمعآوری شد. و سپس مورد آزمایش قرار گرفت. این آزمایش نشان داد که سلولهای خونی بعد از مصرف شکلات مقدار بیشتری از اینتزلوکین -1B تولید میکنند، که یکی از مارکرهای التهابی است و باعث آکنه میشود.
از طرفی این حقیقت وجود دارد که شکلات تلخ یک آنتی اکسیدان است. برای تعیین اثر شکلات بر پوستتان یک هفته مصرف شکلات را قطع کنید و اثر آن را بر روی پوست خود ببینید.
- چه چیزهایی را باید خورد؟
- ماهی یا بذر کتان:
رژیم غذایی بیشتر افراد سرشار از مقادیر فراوانی امگا 6 است، که التهاب زا میباشد. اما امگا 3 این گونه نیست و برای پوست مناسب میباشد. سعی کنید مقادیر بیشتری از روغن امگا 3 را از طریق ماهی، گردو، بذر کتان و ... به دست آورید.
- چای سبز:
مطالعهای در کره جنوبی نشان داد که چای سبز دارای آنتی اکسیدان فراوانی است و باعث کاهش اندازه سلولهای ایجادکننده جوش میشود. مصرف مداوم چای سبز به مدت 8 هفته موثر است. قرار دادن چای سبز کیسهای سرد به مدت 15-10 دقیقه بر روی محل جوش هم بسیار مفید میباشد.
- آبمیوهها:
میوهها و سبزیجات به طور طبیعی باعث برطرف شدن آکنه میشوند. بسیاری از آنها دارای بتاکاروتن هستند که به طور طبیعی چربی پوست را کاهش میدهند. میوهها و سبزیجات به طور طبیعی ضدالتهاب هستند. سبزجات برگ سبز تیره مانند اسفناج و بروکلی باعث میشوند سموم از بدن دفع شوند و انواع توتها با رنگهای تیره مثل شاتوت دارای فیتونوترینت هستند و برای پوست بسیار مناسب میباشند.
- پروبیوتیکها:
پروبیوتیکها باکتریهای مفیدی هستند که التهاب و استرس اکسیداتیو در دستگاه گوارش را کاهش میدهند و از بروز آکنه پیشگیری مینمایند. ماست، کفیر، پنیر و ... و نیز غذاهای تخمیری سرشار از پروبیوتیکها هستند.
- سلامت نیوز